Gile koji nije ja je napisao: Zbog čega tačno, po onome šta sam čitao i čuo o bolonji ne vidim da je nemoguće primeniti je na bilo šta uz neke minimalne izmene.
Dobro pitanje.
Potrudicju se da se ne rasplinem, tako da evo ti ga the crux of it.
Kad je moja disciplina u pitanu, recimo, nigde na svetu te ne shvataju ozbiljno ako antropoloshkinju bez bar 2-3 godine iskustva terenskog rada. Medjutim, za terenski rad su potrebne pare (koje moj univerzitet ne da). Ali, poshto gistro nema para za terenski rad, ti sve morash da uchish kroz teoriju (i da ne nauchish nishta, ja sam imala srecju pa sam nezavisno od faksa radila terensko istrazhivanje, te sam kroz suhu praksu nauchila neke stvari koje no amount of teorije ne mozhe da te nauchi a i tu sam samo zagrebala povrshinu). A i ne samo to, antropologija, sociologija, istorija (narochito), klasichne nauke, arheologija, svi jezici, sva knjizhevnost, filozofija, istorija umetnosti i sve druge drushvene i humanistichke discipline svoju bazu imaju u teoriji. U velikim kolichinama TEKSTA. E sad, da li ti chitash Lichov tekst "Virgin birth" da bi shvatio kritiku koju je antropologija upucjivala samoj sebi, bilo shta normalno da bi shvatio kritiku koju su sve drushtvene nauke upucjivale psihologiji, Herodota da bi nauchio kako je izgledala istorija iz perspektive starih Grka, Popera da bi razumeo prvu i osnovnu kritiku nauchnog pozitivizma, Beovulfa da bi video gramatichke razlike izmedju srednjeg engleskog i engleskog koji se govori sada, Rat i mir da bi razumeo rusku knjizhevnost nekog perioda ili shta vecj, ti te stvari morash da chitash u celini.
Jedna od stvari koje Bolonju chine loshom je to shto cjesh ti prochitati 2 poglavlja iz Rata i mira i dva poglavlja iz Idiota i biti 'struchnjak' za rusku knjizhevnost. Ili cjesh prochitati jebene Argonaute zapadnog Pacifika i biti antropolog. A to tako ne ide. Isto kao shto ne mozhesh danas da budesh fizichar ako znash samo njutnovsku mehaniku. Argonauti zapadnog pacifika, na primer, su fenomenalna knjiga, ali na momente brutalno dosadna. Ja ih, recimo, nikad cele nisam prochitala (niti se to od mene trazhilo). Ali Argonauti imaju vishe strana nego shto je dozvoljena 'granica' ili kako vecj, strana za predmet uvod u etnologiju i antropologiju. Ono shto je vredno iz Argonauta za taj predmet ima tipa 30 strana. Ukupan broj strana koji je dozvoljen je tipa 200 ili 300. Argonauti su jedna knjiga iz istorije antropologije koja je duzha od 100 godina. I, shta se onda deshava, ti chitash 30 strana iz Argonauta, 30 strana iz Evans-Prichardovih Nuera, 20 strana iz Lichove Kulture i komunikacije, 40 strana iz Zlatne grane, brdo nekog besmislenog djubreta od Frojda i Junga na koje ode bar 60 strana, 20 strana iz Obrazaca kulture, 20 strana iz Sazrevanja na Samoi, i vecj si premashio 200 strana, a nisi ni stigao do strukturalizma, a strukturalizam je izashao iz mode pre 40 godina. Tako da, zapravo, imash generalnu predstavu o tome kako se antropologija razvijala kao disciplina (ako zaboravish Frojda i Junga), ali NEMASH APSOLUTNO NIKAKVU PREDSTAVU O TOME KAKO IZGLEDA DANAS. Nemash ni kategorichki aparat da razumesh kako je disciplina doshla tu gde je, jerbo nisi ni do strukturalizma stigao.
Da je sistem reformisan kako treba, ti bi mogao da birash da li cjesh da se bavish teorijom ili praksom. Za teoriju bi imao sijaset predmeta na kojima se bavish razlichitim paradigmama u okviru antropologije, a za praksu bi imao dajdzhest verziju svega toga, ali bi imao gomilu savremenih tekstova koji govore o terenskom radu, i za to bi se lepo specijalizovao.
Ali, banana.
E sad, Bolonja i da je primenjena kako treba, u stvari, da bi uopshte mogla da bude primenjena priblizhno tome "kako treba" na drushtvenim fakultetima, chitavo visoko obrazovanje je trebalo da bude reformisano IZ TEMELJA (u stvari, drushtvene nauke bi trebalo da postanu pozitivistichke, a to je nemogucje, a kada se sprovodi u praksi vodi direktno u fashizam). Zapravo, chitavo obrazovanje bi trebalo da bude reformisano iz temelja.
Radi se o tome da je bolonja bedni pokushaj Evrope da se utrkuje sa Amerikom, pokushaj da se napravi sistem prenosa bodova koji bi znachio da ti bilo gde u Evropi da pochnesh da studirash, mozhesh da nastavish bilo gde drugde, jerbo je mobilnost stanovnishtva jedan od osnovnih zamajaca kapitalizma. Medjutim, kvaka je u tome shto se u Americi deca na nivou junior high (shto mu dodje, valjda izmedju sedmog osnovne i drugog gimnazije po nashki) odluchuju za to shta ih zanima, Pa se odluchuju za science ili za humanities. I onda to uche. O boljim uslovima da i ne pochinjem. Oni kada odlaze na fakultete vecj imaju znanja iz oblasti koje ih interesuju. Naravno, nije ni taj sistem savrshen, niti oni uvek idu sa science na prirodne fakultete, ali ti u Srbiji i dalje imash instituciju opshte gimnazije. JA ne mislim da je americhki sistem bolji, da se razumemo, ali je prilagodjeniji onome shto bolonja pokushava da bude, a drugo, ja sam ishla u par ekselans drushtvenu gimnaziju i to mi jeste znachilo na mom drushtvenom fakultetu. A druga stvar, ti u americhkom visokom obrazovanju imash major i minor. Moja drugarica koja zhivi u Americi vecj skoro 20 godina je na primer, na koledzhu, kao major uzela teorijsku matematiku, a kao minor francusku knjizhevnost. Sad je na Kolumbiji i bavi se teorijskom matematikom, ali je pre godinu dana bila 6 meseci u Parizu da usavrshava francuski.
Bolonja je mozhda ok u teoriji (ako tu teoriju smishlja neki inzhinjer kapitalista koji se u zhivotu nije bavio eksperimentalnom fizikom, a sociologiju je imao godinu dana u gimnaziji i nikad u zhivotu nije video kako izgleda istrazhivanje u oblasti drushtvenih nauka), ali je neizvodljiva u praksi jerbo se kucja ne zida od krova. Da bi bolonja radila na nivou Evrope, prvo bi cela ta ista Evropa morala da usrednji i univerzalizuje svoje srednje obrazovanje, a verovatno i osnovno. A onda da napravi usko specifichne smerove (koji su mogucji u tehnichko-tehnoloshkim naukama, mozhda i u prirodnim, ali u drushtvenim teshko i na mishicje a ni tad bez proizvodnje fahidiota).
Ali, tzv. 'kulturna tradicija' Evrope u nedostatku boljeg termina, je drastichno drugachija od kulturne tradicije SAD (ako nishta drugo svi uche razlichitu istoriju i govore razlichitim jezicima), i ta vrsta pravljenja univerzalnog reshenja jednostavno ne drzhi vodu (osim, opet, kad su u pitanju tehnichko-tehnoloshke stvari jerbo je jedina stvar za koju se mozhe recji da je koliko-toliko univerzalna zapravo tehnologija).
Izgleda da ti se kao antropologu najviše isplati da odeš kod gazda Perče da proučavaš njegovu etno gajbu pa da ostaneš da radiš u kafani
Nemash pojma koliko si u pravu. A u etno gajbama i proizvodnji nacionalnog identiteta ima para kao blata, nego je to meni ispod chasti. Sve dam al obraz ne dam i te fore. Za konobarisanje cju se javim za koju godinu. Poshten poso je poshten poso, izmishljanje, s druge strane, je ok samo kad pishesh fikciju, a ako se pravish da je to nauka, zasluzhujesh veshala na Terazijama.