Da malo izvucem temu iz naftagasa
Citam trenutno Butlerian Jihad od Briana i Kevina i sto vise citam vise sam iznerviran cinjenicom da je neko dopustio ovima da skrnave jedno vrhunsko delo. Procitao sam sve Frankove delove i ovo mi je prvi susret sa ovim tandemom i mogu samo reci - SKANDAL! Ne, zaista, knjiga je neverovatno glupa, ono sto je radilo u originalnim knjigama - forma romana, krakte mudrosti na pocetku poglavlja, likovi i dinamika radnje - ovde sucks ass. BIGTIME. Neke stvari koje su kao trebale biti objasnjene ovde - nastanak Slobodnjaka i Bene Geserita, pa i Tleilaksua uopste nisu, Slobodnjaci vec postoje, Bene Geserit su takodje vec tu, samo se ne zovu tako, al' imaju speshl pauers, Tleilaxui takodje. Likovi su uglavnom prosecni i nezanimljivi i non stop imam osecaj da je radnja namerno razvucenau 3, umesto u jednu knjigu, da bi se vise zaradilo, a cesto mi je u glavi "wtf?!" posle pojedinih poglavlja. I sta kao, visemilenijumsko neprijateljstvo izmedju kucja Harkonnena i Atreida je zaceto time sto su obojica voleli istu zenu? AAAAAA?!?!?! Spanska serija. (mozda gresim ovde, ali tako stvari stoje nakon prve knjige).
Koncept Budislamic religije mi deluje komicno, verovatno jer se uklopio u duh priche, a kad god procitam naziv vrhovnoh boga, meshavinu Bude i Alaha - Buddallah, pomislim da koja sam ja BUDALA sto citam ovo.
Ima par pozitivnih stvari u knjizi, ponajvise Erasmus jer je nekako zanimljivo filozofski gledati kako masina pokusava da shvati i postane covek, mada ni ovo nije najsrecnije napisano. S druge strane npr, ima i retardacija poput CRANG-like stvorenja sa svojim novim TEEEELOOOOM
Da ne greshim dushu, mozda se stvari donekle popravljaju u sledecim knjigama. Mada cisto sumnjam. Sve je utisak da ova dvojica leshinare nad tudjom slavom i zive od toga. Jaki prekor zbog toga
Uglavnom, zanima me sta ce se dogoditi u narednim delovima, al' cisto sumnjam da cju ih citati u skorije doba.
btw. http://www.imdb.com/title/tt1160419/