od mnb u Sub Maj 19, 2007 1:59 am
Hor donjovoltskih pljosnatic crva pozdravlja gromkim aplauzom - ja sam zauzet kucanjem - sledece tvrdnje: POTPALJIVACICA je prosecan roman; Barker je previse brutalan; davljenje MRACNOM KULOM. Uistinu svaka od njih je tacna: POTPALJIVACICA je zaista prosecan, sund roman kome je najsvetlijji deo njegova najmracnija licnost. Barker stvarno preceruje na momente, ali ipak on je tu pisao Horror, a da ne pominjem njegove teme o povezivanju nasilja i izlucevina sa radoscu seksa - tu da mi se poonesvescuju ovih par maloletnika. A prvih pedesetak strana REVOLVERASA su medju najudavnijim koje sam ikad procitao.
A procitao sam mnogo. I od Kinga i od Barkera, a eto i citao sam i Gejmena. To sto su ljudi sputani nepooznavanjem stranih jezika, nemogucnoscu da nabave Zivkoviceva izdanja, i poplave budalastih autora na ovom malom nam izdavackom trzistu, njie moj problem. Aplauz za odluiku da se posle prvog loseg iskustva batali svaki kontakt sa pomenutim autorima, ovaj put od mene. ( Necu ni da pocnem da objasnjaam kako je prokleti prvi pasus u glupom pederskom Horror ljubicu Barkerovom, zvanom SACRAMENT, najgorem mu romanu posle COLDHEART CANYON, milijardu puta vise tera na razmisljanje, zanimljiviji i originalniji no bilo sta sto je Gejmen ponudio u KORALINI, NIKADODJIJI te prvih sedam strana AMERICKIH BOGOVA. ) Ako vec zelite da citate nekog autora koji ima 10+ knjiga malcice se raspitajte sta valja od njih.
Brutalnost necije radnje nije merilo po kome ja ocenjujem svidja li mi se neki pisac ili ne. U Horroru je to najjeftiniji efejkat za postixzanje groze. Isto tako retko kad odustajem od daljeg citanje neke knjige - MAKROSKOP, MONA LIZIN NATPOGON te AMERICKI BOGOVI; ali kao sto i sam znas, ako si citao ono sto moja antipaticna njuska izrije iz kala izmetine po kojoj se valja, ne dajem ultimativne tvrdnje tipa: necu vise citait nista sto je isti napisao. Vise puta mi se desilo da ako smognem snage da se vratim delu, i preguram neki iritirajuci aspekt, zavrsim obozavajuci isto: LET ZMAJEVA MekKefrijeve sam procitao iz treceg puta - smetalo mi nalikovanje tada popularnim latinoamerickim sapiunicama - i sad sam veliki ljubitelj serijala i pokusavam da kompletiram isti; legende o kralju Arturu mi idu na zivce a eto MAGLE AVALONA Bredlijeve su mi jedan od najomiljenijih romana. Vesterni mi se fizicki gade - cast izuzecima - a MRACNA KULA mi jedan od omiljenih serijala, vristim cim procitam sinonime za genitallije ili delove ljudske anatomije koji se ne nalaze tamo gde treba, pa su mi opet dragi vaskoliki Horror pregaoci. Lepuskasti manekeni koji nebi znali sta je gluma ni da ih ova pregazi parnim valjkom zasluzuju samo moj prezir, a evo iz nedelje u nedelju odano gledam i SUPERNATURAL i KYLE XY te SMEHOTRESNU OLIMPIJADU iliti ZAKON BRACE iliti PRISON BREAK. Ne razumem Slovenacki a opet mi je njihova predstavnica bila favorit na pesmi Evrovizije ( i Makedonka i onih sesttenora sto su pevali na italijanskom, Spanci te Holandija koja nije ni usla u finalno vece; nigde nema nase predstavnice, a jopet eve ona gu pobedi ). Ufff, evo vec je skoro tri. Da zavrsim: nikad ne reci nikad.
A kako si vezan nepoznavanjem jezika te nemogucnoscu nabavljanja starijih izdanja, od Barkera probaj UTKANI SVET a od Kinga ZELENU MILJU te njegovu kolaboraciju s Straubom TALISMAN. Daleko od toga da tvrdim da su im to najbolja dela ali mozda ti promene mislenje. ja jos cekam da Gejmen prestane da pise scenarije za stripove i pocne da pise romane. I da, prevod IGRE PROKLETSTVA nije bas najsrecniji, cisto da napomene neko ko ima knjigu na izvornom jeziku.