MEDOVINA!!! - Ima li neko recept?

Želite da pravite srednjovekovno oružje, medovinu? Naučite ovde!

Moderatori: Nirgal, Woock

 

Postod TheSerbianRaven u Pon Jan 29, 2007 2:01 pm

Ukus ce biti mnogo bolji kad posle dan-dva procedis taj talog. Vrenje nastavi i bez njega
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 Re: MEDOVINA!!! - Ima li neko recept?

Postod kersme u Pon Jan 29, 2007 4:18 pm

e procedi talog sto pre, jes' da ce opet da se stvori, ali jako utice na ukus. ako se dobro secam treba na svake 2 nedelje.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 276
Pridružio se: Pon Okt 17, 2005 5:42 pm

 

Postod TheSerbianRaven u Pon Jan 29, 2007 5:39 pm

Ma taj prvi je najgori, posle se samo pojavi pena, uglavnom na ivicama. Bitno je da gazu stavis na neku siru posudu, recimo lonac, i kad pretaces "saras" po njoj, jel ako budes sve sipao na isto mesto, tok ce progurati talog i pola ce da se vrati.
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 Re: MEDOVINA!!! - Ima li neko recept?

Postod kersme u Pon Jan 29, 2007 6:46 pm

jaoooo bre! nemojte tako.

pokusacu da vam objasnim bolji nacin, jeste komplikovanije, ali garantujete da ostavljate 100% taloga.


nadjite gumenu cevku, stavite posudu sa medovinom na neki sto a drugu stavite na pod(ili bilo gde nize od ove prve), ubacite 1 kraj u prvu posudu, drugi stavite u usta i udahnite, pa brzo stavite u 2. posudu, medovina ce da se presipa :)

Slika








nema potrebe za gazom, samo pazite kada premestate posudu sa medovinom pre ove "operacije" jer se talog digne i rastvori u vodu, tako da pazljivo premestajte.


eto pokusao sam da objasnim, valjda sam uspeo.


Happy brewing! :radivoje:


p.s. pazite da 2. kraj cevke nije mnogo udaljen od dna 2. posude, treba da tece medovina, ako mnogo udara u dno, oksidira mnogo, a to ne valjda zbog bakterija u vazduhu (ne bi smetalo normalnom picu, ali u procesu vrenja ume bas da zasmeta)
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 276
Pridružio se: Pon Okt 17, 2005 5:42 pm

 

Postod Serafim u Pon Jan 29, 2007 7:04 pm

SKAPIRAO !!! hvala.
Elem kako znate da je gotovo ,jel kada prestane ovo šištanje ,ovo sto sam ja smućkao je veoma gazirano i bojom podseća na tamniji sok od breskve .I nemaloš ukus samo je preslatko .Valjda će sećer preći u alkohol ?
Cujte zov vukova Svetog Save ......!!!!!!!
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 420
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 9:08 am
Lokacija: Solshejm

 

Postod TheSerbianRaven u Pon Jan 29, 2007 7:06 pm

Hvala na savetu. Si radio tu sliku u Photoshopu ili Corel-u? :D
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 Re: MEDOVINA!!! - Ima li neko recept?

Postod kersme u Pon Jan 29, 2007 8:02 pm

koliko secera ce preci u alkohol zavisi od kvasca koji si koristio. kad se zavrsi sistanje, gotovo je primary(ja sam preveo bukvalno-primarno) vrenje, pa pocinje secondary. secondary je duzi. sa medovinom moze da traje od mesec dana pa do godinu dana. (od svih alkohola medovini treba najduze) problem je u to sto ti nisi koristio fermentation trap (kod nas je posuda za vrenje jelte, znam vrlo je glup naziv) e po njemu vidis kad je gotovo po tome kojom brzinom izlaze mehurici. Kada prestane da se stvara talog(na svake dve nedelje presipas) onda je gotovo. Mozes da zaustavis sam vrenje tako sto u PLASTICNOJ (nikako staklenoj) flasi stvavis medovinu u zamrzivac dan, dva. to ne preporucujem jer ostaje kiseo ukus. mozes da vidis koliko traje fermentacija tako sto proveris koji si kvasac koristio. ali onda ti treba hidromer. sve je to jako komplikovano ako mene pitas, samo uradi ovo prvo, presipavaj na 2 nedelje dok ne prestane da se stvara talog.
:bole_travar:
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 276
Pridružio se: Pon Okt 17, 2005 5:42 pm

 

Postod TheSerbianRaven u Pon Jan 29, 2007 8:34 pm

Sto se tice stopiranja vrenja, treba tecnost da se zagreje i naglo ohladi. Kad pravis u plastici nista lakse - prvo tusiras flasu/balon vrucom vodom, a onda ledenom. Ubije bakterije a nemora da se zamrzava.
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 

Postod Serafim u Pon Jan 29, 2007 11:30 pm

Odlični ste oboica hvala .Mada mislim da ne mogu da čekam duže od sedam dana ubija me želja da probam te malo po malo pijuckam .A i napraviosam suviše malu količinu da bi čekao duže .Inače ako nekom treba pomoć oko rakija za to sam stručan i iskusan ,imam i dosta literature pa vrištite !!!!!
Cujte zov vukova Svetog Save ......!!!!!!!
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 420
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 9:08 am
Lokacija: Solshejm

 

Postod TheSerbianRaven u Pon Jan 29, 2007 11:52 pm

Ne zaboravi samo da pice koje vri, koliko god fino, u vecim kolicinama deluje kao laksitiv! :D
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 

Postod Serafim u Uto Jan 30, 2007 12:28 am

Iskusio samto na svojoj koži ,kada sam pravio Suriju.
Kasnije sam hteo da pocepam diplomu jer sam sebi dozvolio da napravim takvu glupost.
Cujte zov vukova Svetog Save ......!!!!!!!
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 420
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 9:08 am
Lokacija: Solshejm

 

Postod Serafim u Uto Jan 30, 2007 9:44 pm

Elem procedio sam je i sada više nema one skramice na vrhu samo mala pena i više ne šišti (smor).Inače oseća se alkohol tj onaj miris kao kad otvorite flašu vina .Još uvek je slatko ali se više ne oseća limun i nana .
Jel ne sme da se promućka ?
Cujte zov vukova Svetog Save ......!!!!!!!
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 420
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 9:08 am
Lokacija: Solshejm

 Re: MEDOVINA!!! - Ima li neko recept?

Postod kersme u Uto Jan 30, 2007 9:55 pm

muckanje se radi pre primary fermentacije, jer je vazduh potreban kvascu. Sad neces nista dobiti muckanjem sem produzetak fermentacije. U zavisnosti od posude koje koristis, tj ako je izvodljivo ne bi bilo lose da kasikom skines penu. (ali nista strasno ako ne mozes) E ako budes flasirao moras da budes siguran da je gotovo vrenje, jer ako nije flase mogu da puknu.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 276
Pridružio se: Pon Okt 17, 2005 5:42 pm

 

Postod TheSerbianRaven u Sre Jan 31, 2007 12:07 am

"Puknu" je blag izraz. Preciznije receno, eksplodirace. :D
[align=center]
Slika
[/align]
Korisnikov avatar
kupus
kupus
 
Postovi: 2378
Pridružio se: Sre Jul 18, 2001 12:55 am
Lokacija: Novi Sad

 

Postod Serafim u Sre Jan 31, 2007 1:48 am

He he ..eksploziv i piće u jednom ,nije ni čudo što je bilo piće bogova ..Inače slučajno sam promućkao izazvao burnu reakciju pa reko da neće nešto da škodi i slično .Jebiga ne mogu da mirujem.
Izveštavaću o napretku .Pozdrav i Hvala !
Cujte zov vukova Svetog Save ......!!!!!!!
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 420
Pridružio se: Uto Jan 24, 2006 9:08 am
Lokacija: Solshejm

PrethodniSledeća

Povratak na Radionica

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron