Došla da te muči. Strah sa ogledalom je prosto strah koji smo nasledili od naših davnih predaka iz džungle, odnosno savane, odnosno gde god da su išli jer nisu znali kada e ih nešto zaskočiti sa koje strane. Slična priropda straha je i u sceni koju sam opisao sa "spodobom" koja čuči na prozoru.
Kada smo već kod X-files, da li se neko seća one dve epizode, mislim da su bile dve povezane, u kojima je Skali vraćena sa testova od vanzemaljaca, pa je u komi, pa je onda kao neka medicinska sestra vadi iz kome. Ako se neko seća te epizode, mislim da je to početak drugog ili trećeg serijala, na kraju Skali pije lekove i pita za tu sestru a druga med. ses. joj kaže da nijedna sa tim imenom ne radi u toj bolnici. Onda se kamera udaljava, i na prozoru naopačke visi medicinska sestra koja je pomagala Skali i gleda unutra....e to mi je bila najgora scena koju sam video u dotičnoj seriji.
Gargojli mi nisu nešto preterano strašni, iskreno, ta epizoda je bila dobra zbog atmosfere, ali još je bolja bila ona sa vukodlacima u Navaho rezervatu (mislim da je bio Navaho, ne mogu sada da se setim).
A inače, postoji i nekoliko legendardnih scena iz Hellraisera II kada ona plava ribica ode u Levijantanov lavirinit...strašno...