od duk u Sre Feb 22, 2012 11:24 pm
Nije bitan samo download, koliko god ljudi bili nesvesni o tome, ACTA bi mogla da ima velike posledice po nas.
Prvo, mi smo drzava u kojoj dva i po miliona ljudi ima fejzbuk nalog. Daj Boze da je 5% svih tih operativnih sistema legalno - placeno ili dobijeno.
Dva i po miliona, minimum, ima pristup internetu, sto znaci da svako od njih moze da bude "unapred osudjen" za nesto sto ima na svom kompjuteru, ili na CD-u.
I cemu bi nam sluzio internet kada bismo se resili svih nelegalnih programa? Za prenos cega?
Koje mi to informacije prenosimo preko interneta, i za sta nam treba download od 6, 8 ili 16 MB?
Za tekst je dovoljan i dial-up, a za nesto drugi bismo morali da platimo softver koji bi to nesto "napravio".
I onda se opet vracamo na temu zivotnog standarda i do opravdanja zasto ne mozemo jedan film da platimo 70 evra, ili igricu 50 evra, ili MSoffice 300 evra, ili bilo sta drugo.
Cak i da legalno kupim film, ne bih smeo da ga prebacim na racunar, a ako bi on ipak bio na racunaru, cak i legalno placen, to bi moglo da se protumaci kao krsenje zakona o intelektualnoj svojini, jer ja od toga mogu da ostvarim imovinsku korist neovlascenim projektovanjem, kopiranjem, ili kako vec.
Ja nemam ni jedan legalan softver, i pre bih dao novac za hardver nego za softver, ali to ne znaci da sutra necu naplatiti ono sto ja napravim, pa ko uspe, neka krekuje.
Sto bi rekao jedan moj profesor, hardver je enormno napredovao, ali ne postoji softver koji to moze da iskoristi kako treba.
z o v i m e n o c a s u t r i i n s o m n i a