Veliki pozdrav svima !!!
evo procitah ovu temu pa moradoh da se prokljucim !
prvo ovde ima dosta spomenutih dela koje bas zanrovski i ne pripadaju ovde vec u horror (koji je i inace moj prvi izbor ) te shodno tome mislim da bi bilo jako fino otvoriti zasebnu temu sa ovim zanrom (ja kolko sam gledala cini mi se da je nema na ovom forumu a ko zna mozda je i ima samo sam ja ocoravila ) te da se lepo i ovaj zanr isprati kako on i na veliko zasluzuje ...jer kako se kaze '' babe i zabe ne treba mesati ''!!!!
))
drugo onaj ko krece da cita sf,ef,horror.... valjda mu je na samom startu jasno da tu nema mesta realnosti vec je valjda i poenta citanja ovoga da se ova napusti i pusti neka druga po meni cak i mnogo ,mnogo lepsa , ali vec oni ako imaju problem sa tim, onda treba da citaju novine mada ni tamo se nece dobro provesti jer ce i tamo dosta nailaziti na ove zanrove ,te svakako im ne gine mucenje ako se to moze tako nazvati !!!!
sto se preporuke tice kao i za one koji ovo vec citaju tako i za one koji ne ,to zavisi od licnog afiniteta od pojedinca do pojedinca ,jer ovi zanrovi imaju i svoje podzanrove ,te bez izrecene zelje sta se njima cita i preporuku je desko dati ! ali ja cu ovom prilikom to pokusati ! kad je sf u pitanju ja bi tu preporucila neka lagana dela ali opet dela koja obuhvataju blago nekolko podzanrova u jednom naprimer to bi mogao da bude :
Robert Heinlein - Vrata u leto ,to je lagana ,blaga knjiga u kojoj ima malo robota u realnoj primeni malo putovanja kroz vreme,malo spletki ,ljubavi..... sve u svemu po meni recimo jedno globalno lagano delo sa kojim bi neko mogao da pocne.
onda braca Strugatsky - hotel kod poginulog alpiniste - isto lagana knjiga dosta napisana kao neka detektivska, sa misticnom atmosferom ,likovi su zanimljivi i dosta ne svakidasnji !
a mozda ustvari nesto najbolje sa cime bi trebalo poceti po meni je trilogija cetvrti predeo od Dzona Dvanaest Jastrebova (Putnik,Tamna reka i Zlatni grad ) radnja je dosta realna o tehnologiji koja nadgleda ljudske zivote ,po meni vrlo mastovito napisano a ujedno i nesto sto ce nas i zadesiti po svemu sudeci uskoro !
to bi za sada bilo to sto se sf-a tice da mi prvo pada napamet ! A ef to bi bilo :
Roger Zelazny -milenial trilogija cini mi se da je nesto malo i spomenuta ovde (Donesite mi glavu drazesnog princa,Frka sa Faustom i Farsa nad farsama ) to bi po meni bilo odlicno delo da sa njim neko krene da cita ef a naravno ne bi falilo nista ni da ga procitaju svi oni koji nisu ! Radnja trilogije pocinje sa krajem milenijuma gde se takmice sile dobra i zla da bi dobile vlast nad svemirom u narednih hiljadu godina .... Knjiga je napisana iz ugla demona Azija Elbuba koji se bori da i osvoji tu nagradu za sile zla ...u ostale dve knjige neki likovi se spominju na celu ponovo sa Azijem al u nekim drugim pustolovinama te se mogu citati i odvojeno ! Sve u svemu lagano,lepo,komicno i mastovito delo ....
Takodje bi se pridruzila preporukama i isto preporucila Nil Gejmenovu Nikadodjiju !!!