Ružica i Sava Rosić o Vukodavu, čudu jezika i još ponešto

Ovde su razgovori nekih vrednih i umešnih ljudi sa osobama čije knjige volimo da čitamo

Moderator: High Duke

Ružica i Sava Rosić o Vukodavu, čudu jezika i još ponešto

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 9:47 pm

Ovaj intervju ima malo drugačiji oblik, zato što su naše sagovornice odlučile ljubazno da članovima naše Krčme podare još ponešto od lepote i čarolija koje stvaraju nama na radost. Prvi deo ove teme je intervju sa Ružicom Rosić, prevodiocem Vukodava Marije Semjonove, i sa Savom Rosić koja je uradila čudesne prepeve pesama koje se javljaju u Vukodavu. U drugom delu je priložena mapa, nacrtana rukom Ružice Rosić koju je darovala ljubiteljima Vukodavovog sveta. Treći deo pripada pesmama koje će se tek pojaviti u II delu sage o Vukodavu. Moram odmah iskoristiti priliku da se izvinim Savi Rosić što nisam u mogućnosti da paralelno postavim i original i prepev - zbog čega mi je veoma žao, kao što nisam ni u mogućnosti da postavim original - postovi ne trpe toliki broj karaktera i dovoljno je teško što sam morala da sečem prepev na dva dela (što je po meni vid skrnavljenja).
Četvrti deo pripada Predgovoru Andreja Balabuhe za Vukodava koji je prevela i darovala nam Ružica Rosić - predgovor je izuzetan i što je najbitinije pokazuje nam da je ruska misao u tumačenju književnosti i dalje vrhunska, inspirativna i nadasve poučna. Dragi i drage moje, nadam se da će vam pri čitanju biti lepo kao što je bilo i meni.
Veliko hvala sestrama Rosić na ovoj poslastici za nas ljubitelje fantastične književnosti.
Poslednji put menjao Nimrodel dana Ned Jan 01, 2006 10:51 pm, izmenjena samo jedanput
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 9:58 pm

1. Можете ли нам рећи нешто о себи?

Ружица Росић: Рођена сам 1955.године и по струци сам историчар уметности (дипломирала из области националног средњег века – Страшни суд у моравском сликарству). Током школовања учила сам енглески, а на факултету као други језик полагала италијански. Затим као незапослени историчар уметности десетак година «трбухом за крухом» путовала по Европи, где сам углавном усавршавала енглески (Холандија, Грчка...) и италијански (радила годину дана као конзерватор у Националној галерији Сицилије у Палерму).
Старија сестра Сава завршила је МГУ (Московски државни универзитет) и професионални је преводилац за руски језик. На њен позив сам отишла у Москву 1987. године и тамо, игром судбине, остала шест година. Природно, научила сам руски језик и дошла до закључка да би сваки Словен требало да барем мало познаје још неки словенски језик, јер трагајући за ширим коренима свог језика откриваш његово неизмерно богатство, дубину и древност. Као што ми је познавање енглеског језика веома олакшало учење италијанског, јер сам препознавала заједничке латинске корене, тако ми је учење руског језика пробудило страст ка језику уопште, а посебно матерњем.

2. Како сте постали преводилац?

Ружица Росић: Не би се баш могло рећи да сам преводилац. У сваком случају, нисам професионални
преводилац, у смислу да живим од тога (уз темпо којим преводим брзо бих скапала од глади). Још у средњој школи сам, за џепарац, преводила неке палп приче које је издавао тадашњи «Јеж», али углавном сам преводила стручне чланке из области историје уметности, етнологије и археологије. Међутим, то све је било уз «главни» посао, и већином за личне потребе. Осим неких превода, веома давно објављених у «Зборнику Филозофског факултета», недавно је изашао мој превод Одговора Ивана Грозног Јану Рокити у књизи «Истина о Ивану Грозном».

3. Како је Вукодав доспео у ваше руке?

Опет преко сестре. Кад сам се вратила из Русије радила сам као пословни
секретар у фирми, користећи једино знање канцеларијског енглеског, а помало и канцеларијског италијанског и «office» руског. Дуго нисам имала никаквог додира са руским језиком и уплашила сам се да ћу га постепено заборавити. Онда ми је сестра из Москве донела «Вукодава».
Овде морам направити мали екскурз (што ми је, иначе, главна мана), да бих објаснила зашто ми је сестра, која ме доста добро познаје, управо «Вукодава» дала на читање. Мислим да сам прошла класичан пут љубитеља фантастике из мог поколења: од Кекеца и Забавника, преко Стрипотеке, Марвела и Сиријуса (слала приче за «мини Ју-Сиријус»), па до црно-белог Кентаура... Па и данас, кад бројим седе, често купим Забавник или се отимам са сестрићем око неке старе Стрипотеке или Алана Форда. Нисам баш класични фанатик, али што сам могла, гутала сам: од Орвела и Толкина до Асимова и браће Стругацки, («Сталкер» Андреја Тарковског ми је омиљено видео-штиво, упоредо са невероватним «Киндза-дза», за чији опис овом приликом немам времена ни простора). С нарочитим уживањем сам читала Урсулу Легвин. У последње време сам нешто посустала, не може се баш све пратити, треба и времена и новца, а Потера и Прачета сам намерно прескочила.
Елем, Вукодав ми је у то време пао као мелем на рану. Повукао ме је док сам га читала, и пожелела сам да пробам – могу ли ја то пренети, да ли се још увек сећам руског и јесам ли довољно овладала српским језиком. Све ме је привукло у тој књизи - не знам одакле да почнем. Од лепог језика Марије Семјонове па до лепих, племенитих ствари које се тим језиком исказују. Можда ме је на првом месту, као гутљај свеже воде са извора, озарило препознавање неких, мени блиских, архетипова старословенског света који сам - као историчар уметности-средњевековац, кога занима и археологија (историјска и језичка), и етнологија - видела у устројству тог веродостојно и у танчине пренетог замишљеног света Словена из далеке прошлости. Узгред, у то време ми је коначно допала шака књига коју сам дуго тражила – «Паганство старе Русије» академика Б.А.Рибакова, где је паганска словенска религија тако целовито, проницљиво и живо прочитана у рељефима обредних наруквица, минђушама, преслицама и сибирским везовима, а затим и реконструисана преко мита, бајке и дечје разбрајалице. Одједном ми се показала сва старина приче о Кошчеју Бесмртном, Баба Јаги и Марији Моревној. Овде уједно одговарам и на ваше питање, шта планирам даље да радим: боже здравља, после Вукодава желим да преведем те две књиге Б.А.Рибакова, «Паганство старих Словена» и «Паганство старе Русије». Семјонова их је очигледно такође пажљиво прочитала, јер њена књига обилује појединостима утемељеним у озбиљним научним радовима. Међутим, та научничко цепидлачење је код ње само средство, никако не и циљ. Такође, једва чекам да прочитам још једну књигу М.Семјонове – «Свакодневни живот и обичаји старих Словена». То ће (опет, боже здравља) бити следећа њена књига коју намеравам да преведем.
Свакако да ме је Вукодаву привукла и та «женска» страна. Под «женским писмом» ни у ком случају не подразумевам сладуњаву болећивост коју покушавају да подвале женама не само у књижевности (исто је у сликарству, музици, филму...) већ женски поглед на свет који се заиста донекле разликује од «мушког». И хвала богу што је тако, јер би било заиста ужасно да смо сви исти (нарочито данас покушавају којекакви унисекс покрети да нас све стрпају у исту врећу). Данас је на удару пре свега разноврсност живота (или биодиверзитет, како воле да кажу) и то у сваком погледу, како би се све униформисало и стандардизовало, и самим тим постало безлично и податно сваковрсним манипулацијама. Ту не мислим само на «феминизам» венске вере, засноване на матријархату, већ и на целокупан светоназор Солвена, Вена и Вукодава лично.
Last, but not least, што би рекао Д.Калајић, привукла ме је управо та супротстављеност структури класичне, «западњачке» епске фантастике. Наизглед – стереотип да стереотипнији не може бити – и калење у руднику, чак је и долап, као Конан окретао, и северњачки богови, и отац-ковач, и још... Али, убрзо увиђаш да ту нешто није у реду, да ту нема класичног хода ка катарзи – она се одиграла на самом почетку, и Вукодавов крајњи циљ није стицање славе и богатства, није ни освета, чак ни спасавање света – он прво себе мора да пронађе, односно открије своју праву природу и судбину и следећи је, спасе и себе и свет. Као што рече Бог Олује: ИДИ И СТИЋИ ЋЕШ. А ја додајем: кан-киро ведарди лургва – у име Богиње, нека Љубав влада светом.
Заиста, основна замерка књизи може гласити: чему све то, куда све то води, то наизглед случајно ткање разнобојних нити уплетених у различите шаре или, како рече један критичар, попут алки верижњаче у «плетенију словес», које ипак нису саме себи сврха: његовог људског и псећег живота, његових сећања из детињства и рудника, размишљања о судбини, историји и обичајима различитих народа под капом небеском, паралелни ток живота суђене-несуђене невесте из рода Пегавих Јелена, у којој највише препознајем лик из руске бајке (у трећем делу Јеленчетова прича прераста у директну алузију на бајку «Братец Иванушка и сестрица Аљонушка»). Семјонова те нити плете натенане, попут Господарице Судбина, не журећи ка наговештају катаклизмичне катарзе која ће спасити свет (понављам: главне катарзе су се у овој књизи десиле на почетку, и Тамна Звезда се давно зарила у тај свет, који се од силине удара утростручио, «попут месеца у очима окорелог пијанца» - само што ће пијанцу, када се отрезни, поново сијати само један месец на небу, а светови ће остати раздвојени). Ритам приповедања Марије Семјонове није брза монтажа адреналинских пустоловина, њен хумор није поспрдни гег којим се неко извргава руглу, већ је пре свега доброћудан и добронамеран. Па ипак, са свим недостацима у сценарију или мотивацији ликова, њена прича држи пажњу. Чак ми се понекад чини да «акција» код ње више служи да повеже две слике-холограма или размишљања, да оно што у већини романа овог типа чини стожер радње и држи пажњу - код Семјонове представља само «фил» између два запажања, размишљања о судбини света и народа, или просто с љубављу описана жанр-призора из крчме, са трга, брода или планина, две лепе песме или добра рецепта (нарочиту пажњу обратити на сегванску и велхску кухињу, као и на веома писмене рецепте за преживљавање у дивљини). Озбиљно се носим мишљу да неке рецепте из књиге лично испробам.
Poslednji put menjao Nimrodel dana Ned Jan 01, 2006 10:08 pm, izmenjena samo jedanput
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:06 pm

4. Са каквим сте се проблемима сусретали радећи на Вукодаву?

Ружица Росић: Углавном сам се спотицала о сопствено неискуство. То ми је први «велики залогај», и
срећа те га нисам преводила по наруџбини већ самоиницијативно (дођем са посла измождена што импортом што експортом, зароним у Вукодава и нађем спас у забораву). Зато сам први део преводила готово две године. Нисам имала неку одређену идеју, а нисам се претерано ни надала да ће превод угледати светлост дана. Али сам га зато с љубављу «глачала», кад год бих стигла. Нарочито ми је задовољство било превођење високоучених трактата које Еврих стално цитира (у другом делу још чешће), јер сам их могла пребацивати у језик средњевековних повеља, што је донекле и мој «терен». Мало су ме плашили и описи природе, нисам желела да западнем у замку кич-разгледнице. Уопште, Семјонова одржава веома танану равнотежу на граници између болећивог и суровог, «узвишеног» и «вулгарног», и покушала сам да је пратим у том поигравању које никад не прелази границу доброг васпитања, и заиста одржава ниво «приче уз огњиште», како је добро приметио један посетитељ вашег сајта. Доста сам се устезала да стављам фусноте уз превод првог дела, како не би испао неки «речник мало познатих старословенских појмова» или, још горе, да не личи на сувопарни научни рад којих сам се у свом веку сита напреводила.
Међутим у другом делу сам се ослободила и убацила нешто више напомена, јер зашто не бисмо вратили у употребу и понеку стару реч коју и не мораш преводити јер је природна и логична, можеш је нацртати колико је јасна. На пример, стрела звана СРЕЗЕЊ: јасно да та стрела има сврху да нешто среже, и зато мора имати одговарајући облик (полумесец). Иначе, та стрела служи за обарање птица, и то јој такође одређује облик. Па ако нас већ свакодневно бомбардују речима-амебама које углавном ништа не значе, а ако и значе - ми или имамо своју реч за то исто, или никада не схватимо до краја њихово значење, јер нису примерене нашем генетском устројству и нашем језику (процесуирање, едукација, итд, и т.сл). Дакле зашто да не «васкрснем», вратим у живот и понеку реч која је у самом корену нашег (заиста прелепог) језика коју наш човек, ако је у први мах и не разуме сасвим, ако је не ПОЗНА, сигурно може да је ПРЕПОЗНА, ако се макар мало замисли над њом. Рецимо, дуго сам се мислила око Светлиње, реке-мајке венског племена. На руском је она Светиња. Али, на руском је СВЕТ – и светост, и светлост. Нисам желела да се изгуби та светлост из светости, а само име Светлиња, мада помало неуобичајено, по звучности вуче на Светињу (чест топоним, нарочито у дијалекту). У настојању да избегнем неке речи које су ми у почетку звучале као русизми дуго сам трагала по речницима, да бих на крају само «посрбила» руску реч, јер се испоставило да је то истовремено и стара српска реч. На пример, у другом делу Вукодава стару руску ознаку за дужину - ПОПРИШТЕ, превела сам исто старом српском мером – ПОТРКАЛИШТЕ, илити дужина једног стадиона (мисли се на онај изворни, олимпијски, и ставила 'прим.прев.' да је то 125 корачаја). Овде могу да додам 'прим.прев.' на 'прим.прев', јер сам на другом месту нашла да је 1 стадиј (или поприште, потркалиште, стадион) једнако 240 корачаја, што дође 100 оргија х 6 стопа = 157,50-189 м. Иначе, грчкоолимпијски стадион је 98 бечких фати = 185,86 м, морски стадион = 78 фати = 158 м, египатски стадион = 52 фати = 97,6 м. Па ти види зашто сам први део преводила две године.
Кад сам загризла тај свој први «велики залогај» - књигу од 620 страница, и то не стручни чланак, већ «лепу књижевност», поразило ме је колико мало знам сопствени језик. На сву срећу, сестра ми је дугогодишњи професионални преводилац, тако да сам прву помоћ у речницима нашла међу њеним «средствима за производњу». Пре свега – Синоними и сродне речи српскохрватског језика од Миодрага С.Лалевића и Речник српскохрватског језика Матице Српске (у 6 томова). Али имала сам и ту срећу да ми у руке доспе и Речник наших старих мера у току векова, од Милана Влаинца, у 4 свеске (издање САНУ), где сам нашла следеће мере: дан хода, одјелак и весло (тако су хајдуци делили плен: сувоземни хајдуци су у шуми развлачили опљачкани скрлет од јеле до јеле, па је сваки добијао подједнак број «одјелака» или «дојелака», а улцињски гусари су плен мерили «веслима»).
Морам признати да ми је то «бунарење» речи и трагање за појединим «терминима» приуштило неизмерно задовољство (нарочито су ми биле потребне кочнице да не заглавим у библиотеци Етнографског музеја и не заборавим због чега сам уопште дошла), али то не значи да сам све проблеме са којима сам се сусрела решила глатко, као ни то да сам их све решила.

5. Да ли сте имали језичке узоре док сте преводили први део тетралогије и ко су они?

Ружица Росић: Рећи да ми је Станислав Винавер и његов превод «Гаргантуе и Пантагруела» био узор,
значило би - не рећи ништа (како каже Марија Семјонова). Односно, да опет парафразирам Вукодава, далеко сам ја од Мати Кендарат и савршене Љубави, али, попут Миша и Вукодавовог мача, радим оно што могу. Верујем да нисам претерани фаталиста, али ми заиста у последње време неке књиге некако саме од себе доспевају у руке, и довољно сам стара да то не припишем само случајности. Изненадило ме је и била сам веома поласкана када сте поменули Ивану Брлић-Мажуранић у вези са мојим преводом. Она ми је, такође, на волшебан начин поново доспела у руке док сам преводила Вукодава, и несумњиво је да су Приче из класичне старине, које сам некада читала за лектиру и мислила да су одавно и поуздано заборављене, поново одјекнуле у мени, а самим тим и у мом преводу Вукодава. Мада, далеко од тога да су сви проблеми са којима сам се сусретала били тако узвишене природе. Морам признати да ми је од велике помоћи била и моја стара љубав према стриповима, и незаборавни преводи обично анонимних мајстора што су преводили Таличног Тома или Астерикса (како сам само слатко убацила на једном месту «ајде, чистац» замишљајући Астерикса како сиктерише римског војника). Не знам да ли се сећате чувене епизоде «Астерикс и Обеликс на Корзици», где је преводилац веома вешто Корзику «премандурио» у Црну Гору. Нечем сличном сам морала да прибегнем и ја, кад сам језичке размирице између Солвена и Вена «премандурила» у екавицу и јекавицу. Уопште, Семјонова је веома озбиљно приступила грађењу свог света, са посебном пажњом на појединостима, тако да ни ја нисам смела неозбиљно да се односим према њима. Налажење доличног превода за пословицу или изреку (које се, по правилу, преводе одговарајућим изрекама у којима се не морају помињати исте ствари, али мора бити тачно пренет смисао) такође је ми је била једна лепа игра. Када млади Сегван изазива Вукодава на двобој, како би он постао кнесиничин телохранитељ (и када Нелетећи Миш први пут полети), он хоће да га увреди изреком која на руском гласи отприлике: Вен је «храбрец противу овец» или Вен је храбар против оваца (али када се намери на правог јунака...). Дуго сам лупала главу, а онда још дуже скакутала од среће када сам дошла до оног «Вен је зоља против жгоља». Све у свему, било је ту доста муке, али пре свега истинског задовољства када успем да разрешим неки проблем.
Што се тиче «кнесинице» - ту нема никакве мудрости, једноставно, Семјонова је такву титулу смислила за наследницу галирадског престола (тј. «кнес» за њеног оца) и ја сам је само пренела, такву каква је. Јасно је да је нека врста кнеза, мада у литератури нисам нашла такву титулу. Претпостављам да је у питању још једно преплитање руског и српског. Рецимо, ми кажемо месец, а у песничком контексту се може рећи и луна. Код Руса се у свакодневном говору каже луна, а песнички - месјац. Односно, многе савремене српске речи у руском језику представљају архаизме (када је сестрин ментор, руски професор књижевности, први пут боравио у Београду, његов први утисак је био: Замислите само, идем ја улицом, а око мене сви причају старословенски!). И обрнуто. По тој логици, ако је руско «књаз» код нас архаизам, можда је и наше «кнез» (најближе «кнесу») М.Семјоновој звучало старински. Ово су само моја нагађања и понављам да по струци нисам «језичар». Као љубитељ језика, прошлости и фантастике у «Вукодаву» сам нашла срећан спој мноштва ствари које су ми блиске, и зато сам толико уживала у превођењу. Мада то никако не значи да ми је све ишло лако и глатко, имала сам доста дилема и могу рећи да сам се прилично намучила, док донекле нисам «испекла занат» и «ушла у штос». Зато сам била пресрећна када сте ми послали линк вашег сајта и прочитала све оне духовите, проницљиве и крајње добронамерне опаске читалаца. За мене су оне најважније, јер је то најнепосреднији одзив оних за које се књиге ваљда и штампају, и сматрам да је то основно мерило за квалитет. Велика ми је награда што видим да мој труд није био узалудан, и да је наш млади нараштај, упркос предрасудама које о њему владају (отуђени, незаинтересовани, итд) веома проницљив, писмен и радознао. Заиста је лепа утеха кад видиш да је неко препознао и признао твој труд
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:13 pm

6. Како је текао процес превођења и препева песама? Да ли је ваша сестра, Сава Росић, имала проблема приликом тога и какве природе су били ти проблеми?

Ружица Росић: Боље да вам она сама одговори.

Сава Росић: На Московском државном универзитету «М.В. Ломоносов» годину дана сам слушала предмет «Теорија и историја руског стиха», те сам са задовољством подржала намеру своје сестре да преведе «Вукодава», обећавши да ћу препевати песме. Пошто је сама идеја доста лебдела у ваздуху, нисам се тога сместа латила, тако да када се изненада нашао издавач вољан да изда књигу, умало није дошло до тога да се књига појави у крњем облику, тј. без песама. То би заиста било страшно! Да то спречим, била сам принуђена да узмем годишњи одмор (тада сам још радила) и за недељу дана «ударнички» препевам песме. Зато нисам дозволила да се то понови у другој књизи, те сам још летос натенане обавила свој део задатка.

Иначе, Марија Семјонова се чврсто држала велике традиције руске поезије, с тим што је доста експериментисала са метром (распоредом наглашених и ненаглашених слогова) и римом. Ипак јој, по мом мишљењу, у неким (ретким) случајевима ти огледи нису најбоље пошли за руком. То се поготово тиче једне песме из друге књиге. Тиме никако не желим да умањим њена изузетна песничка достигнућа, већ да у извесној мери оправдам неке можда мање успеле препеве. Јер, препевати песму значи у неку руку сложити мозаик од задатих коцкица које се ипак морају уклопити у лепу слику. Песма мора не само звучати, већ и пренети мисао коју је песник желео да искаже. А ту су још и риме... Ево мог нерешеног проблема: у песми пред 15. поглавље друге књиге заправо се Вукодав обраћа Мишу (колико видим, једном од омиљених ликова посетилаца вашег сајта), и то је тек на крају овлаш назначено речима: «Спавај, мили, раширивши крила на грудима земље». Е, та раширена крила никако ми није успело да уденем у препев (уз сва ограничења око броја слогова, нагласака и риме), тако да је можда на крају ипак остало нејасно ко се у песми коме обраћа.

Можда ће посетиоцима сајта бити занимљиво да прочитају препеве у оном облику како сам их ја препевала, без измена унетих током пребацивања текста у латиницу (!?) и лекторисања (дабоме, успеле измене сам прихватила). Сем тога, по мом мишљењу, уз препеве би увек требало наводити и изворни облик, а макар делимично сналажење у словенским језицима не би требало да нам представља нарочиту тешкоћу. Прилажем Вам препеве из прве и друге књиге (која би требало да се у најскорије време појави) у знак захвалности за изречене похвале, и признања што нисте изгубили осећај за поезију (божански језик).


7. Оно што поуздано знамо је чињеница да је веома тешко доћи до Марије Семјонове, а и читалачка публика већим делом говори енглески, а не руски језик, тако да је читаоцима мало теже да дођу до информација о њој. Да ли сте којим случајем имали сарадњу са самом списатељицом или са њеним представником и како је то изгледало? И када ће изаћи други део „Вукодава“ у Србији и Црној Гори?

Ружица Росић: Природно да ме је одмах заинтересовало ко је та Марија Семјонова што је
написала књигу која ме је толико обузела. Међутим, нећете ми веровати, о њој сам нешто подробније сазнала тек пошто сам нашла издавача за превод, и PR «Лагуне» ме замолила да јој «имејлирам» нешто о аутору. Некако су ми, до тада, биле довољне њене фотографије: на полеђини првог дела то је једна енергична млада дама за рачунаром, мила, заобљена Рускиња са шишкама, киком и проницљивим погледом. На полеђини другог дела дама је ошишана, препланула, с ранцем на леђима стоји на врху некаквог Алтаја или Хималаја и срећно се осмехује. Не би се могло рећи да сам баш очекивала да на полеђини трећег дела видим њену фотографију како јаше јаше на Сивку, са Мишем на рамену, али сам се, истини за вољу, обрадовала када сам је видела како јаше на коњу (значи, и то је испробала).
Укратко, ево шта сам открила када сам се коначно одважила да је потражим на мрежи. Не бих могла рећи да имам баш атавистички страх од интернета, пошто ми је и црно-бели телевизор у детињству био љута магија - али, знајући себе и своју склоност да утонем у ствари, чувала сам се Мреже колико могу. Сазнала сам да је отприлике oкo мојих година (1958. рођена), да је одрасла у породици научника и да је, завршивши Лењинградски Политехнички Факултет, одсек авио-механике, једно време радила као «стручњак за рачунаре», а све време писала «историјске романе» које је слагала у кутију под креветом. Када је коначно «лемилицу заменила пером», зарађивала је неко време за живот преводећи, шта друго до научну фантастику, чији је први талас у то време преплавио совјетско тржиште. Имајући већ за леђима неколико историјских романа, који су се углавном тицали Викинга, њихове историје и религије, први пут је помислила да и ми, Словени, имамо чиме да одговоримо на тај, како се М. Семјонова изразила, «толико пута прежвакани толкиновски сендвич». Тај њен «инат» може се тумачити и као словенски, и као женски, и као људски. Уочљива је чињеница, коју сам недавно сазнала, да је у том периоду превела на руски и «Конана» (једва чекам да се дочепам тог њеног превода, да научим понешто од «колегинице-преводилице епске фантастике»).
Што се тиче мојих «контаката» са издавачком кућом «Азбука» из Лењинграда, која је издала Вукодава и држи ауторска права за њега, пошто се господин Папић из Лагуне сложио да штампа превод те књиге, цела прича би се могла свести на «Ало, Пожега». Када сам, телефонски, коначно успела да допрем до човека на кога су ми указали, а који ни сам није био претерано сигуран које су његове надлежности, схватила сам да је моја улога само да повежем издаваче, а после нек се они сами договоре. Мислим да се Господарица Судбина притом кикотала иза мојих леђа. Јер је испало да се у то време одржавао сајам књига у Лондону, и госп. Виталиј из «Азбуке» је предложио да се он госп. Папић из «Лагуне» тамо сретну, у неком ресторану на другом спрату лондонског Сајма књига, и лично о свему договоре. Поново је прорадила 'Ало Пожега', састанак је уговорен, али се на другом спрату лондонског Сајма није нашао тај кафе. Прст судбине се састоји у томе да су се господа из Лагуне и Азбуке ипак (СЛУЧАЈНО?) срела на том великом Сајму и договорила око ауторских права.


Желим само да додам нешто у вези мапе: међу многобројним «професијама» којима сам се бавила у животу (историчар уметности, берач поморанџи, сликар-рестауратор, конобарица, телексиста, секретарица, а сада и преводилац), својевремено сам завршила и Школу за индустријско обликовање и стекла звање графичког дизајнера. Повремено се сетим и те своје склоности ка ликовним уметностима. Заиста сам «за своју душу» направила ту мапу (тј. преправила ону штампану у књизи) за једну ноћ, у покушају да сама себи представим тај свет. Наравно да је ту избио на видело и порок «иконографствовања», својствен сваком правом ученику проф. Светозара Радојчића, Војислава Ђурића, Гордане Бабић и Радмиле Михајловић. Арантијаду сам, природно, видела као неку мешавину Атлантиде и старе Грчке, па сам ознаку за град Ар (који је ваљда и престоница Арантијаде, самим тим и најстарији) замислила као капију сумерско-вавилонског града, а главни симбол тог континента нашла у Партенону. А Сакаремску престоницу Мелсину видела као неки Самарканд са полумесецима, који означавају «месечево небо» Муслимана. У сваком случају волела бих да та мапа буде само основа у коју сваки читалац може да угради своје поимање и представу о Вукодавовом свету. Свесна сам да она донекле личи на мапу која краси почетак сваке епизоде «Астериска», само фали онај римски стуб забоден у само срце Галије. Птица у југозападном углу пресликана је са висуљка обредне дијадеме из Новгорода – јер ми је ту зврјала празнина, а и хтела сам да подцртам прасловенско порекло целе приче.
Други део ће изаћи, надам се, после Нове године (предала сам превод почетком новембра). На трећем управо радим. Четврти, завршни, добила сам од сестре на читање тек недавно, као награду за завршетак превода другог дела. Разрешење је на видику али ја, као и сви ви, и даље просто уживам у ткању приче и, заједно са вама, чекам шта ће даље бити.

Много вам хвала на времену које сте нам поклонили.
Poslednji put menjao Nimrodel dana Uto Jan 03, 2006 10:22 pm, izmenjena samo jedanput
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:14 pm

Мапа нарисана руком Ружице Росић:

Slika
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:18 pm

Један препев Саве Росић из другог дела Вукодава Марије Семјонове:


Гле, орлушина сама над ливадом кружи
И догорело сунце за обзорје седа.
Па шта, крзно ми сиво и очњаци – ножи;
Не, не зови ме вуком што хрли у честар.

Јер знам: клемпаво штене обожава млеко,
А не крв што из растрглих жила се мла̀ка.
Кад нарогушен сам и кад кезим се с једом,
Дедер, упитај прво што постадох такав?

Зар да захваћен будем ја тмушине глибом,
Да заборавим небески свод што се плави?
Ту сам крви се сопствене нагутô сито,
А за туђу је настало време тек затим.

И на ланцу сам био, и хватан у замку,
Но у јарам нит хтедох нит могох, тврдоглав,
А тек сваки сам ланац ја кидô кô сламку,
Незадрживим трзајем стрзô сам оглав.

Кô што нема те стазе да некуд не води,
Нит постоји тај траг што ми нетрагом неста,
Тек, ниједан ми подлац не измаче згоди,
Све их стигох на стази и зграбих их сместа.

Нит се оштрице икакве страших ил` страшим,
Ни с тетиве избачене стреле изблиза,
Тек узалудне смрти и пре но се бацим,
Пре но чујем да крцне му, подлацу, кичма.

Ех, ал` кад би негде засветлео пламен
И да неко ме чека у некој даљини,
Тад бих, очњаке кријућ, допузô из таме
И обрашчић бих дечји лизнô с милином.

Ја бих служио верно кô бранилац дома
Тек онако, за љубав, за осмех што сија...
…Ал` нико ме не чека: и даље самотњак
Што забацивши њушку на месец завија.
Ужурбано време све хита кô свагда
И Незвана Гошћа већ стиже до прага.
Са дрвећа мраз је све украсе стргô,
Ал` изданци млади обрастају дрво.

Догод се осмехује неком свануће,
Узалуд ти, Незвана Гошћо, прегнуће.
Догод се сједињују усне и потом...
Ти нећеш приграбити власт над Животом!

У великом боју ће Незвана Гошћа
Пред надмоћном силом да занемоћа.
Понеком подстаћи ће последње сање,
Ал` зрна ће нићи чим пролеће гране.
Јер зашто у поход не поћи,
На незнане путе забасат`,
За подвиге смелости смоћи,
Све ако се имаш куд враћат`.

Разапети можеш си једро
Откривајућ` далеке стране,
Све ако си сигуран у једно –
Отаџбине брег иза магле.

Јер зашто да рђа оружје
Кад споре се питања чести,
Кад знадеш: од неког си жуђен
И неко очекује вести?

И када та стаза зарасте
А вуче да вратиш се дому,
Одједном ти сузе све сквасе:
«Ах, чему?»
И руке ти клону.
Зашто ико да у боју гине?
Што је влажна њива коју газим,
Што је штедро небо кад се плави!
Нема места омрази под њиме...

Пчеле се у воћњацима роје,
Дечји смех из малињака стиже,
Јер доброта заштиту не иште,
Тамо где мушкарци се не боре.

Тамо доброћудну кроткост шире
Умиљата лица лепих жена...
Сањаћу до самог смртног трена
Завичај тишине, светог мира.

Неуморно газим, нећу стати,
Мраз и жеђ ме неће с пута смести,
Силна жудња ту ће ме довести
Да у корице свој мач повратим.

Пут је далек, злотвори – брзаци,
Само сила може силу тући.
У Тишину како крвав ући,
С мачем чврсто стегнутим у шаци?..

О чему ћеш певати, злаћана струно?..
Ту ками су безгласни, хладни и слепи.
Ту зоре не свићу и увек је тмурно.
Ту залудно надање довека стрепи...

Свршетак твог пута ће бити у шљаци;
Мртваци ту сањају последње снове,
И планински студени сунчеви зраци
Обасјаће слепачке очи ти, робе...

* * *

О чему ћеш певати, свезнана струно?
О славном јунаку, у небу нада мном.
Он човек је био од меса, сигурно,
И ватрене крви. И боли је знао.

Он одавно не виде зоре ни муње,
И не виде цвеће на горскоме лугу,
Да крвљу окупане може драгуље
Господар што боље да прода на тргу...

Слободу и сунце он сатка од снова,
Кô сви ми, кô ми. Али, слушај до краја:
То његово срце је другога кова 
И такве ни смртни трен сасвим не слама.

И рећи ћу сваком ко сада се цери
Да храброшћу избећ` ћеш ланаца звекет.
Кад заврну шију он двоногој звери
Тад рекосмо: Вучији Страх је и Трепет...

Та, знао је: крвљу слобода се узме,
И узе је крвљу. Но ипак га потом
Сви видесмо: срете, обасја га сунце
Над превојем горским све жарећ` топлотом.

И гледасмо како све више се пење
По леду и снегу, док гоне га моћи,
И једино допре до нас кроза стење
Са хујањем вихора: «Опет ћу доћи.»

У лице нам дунуше снежни кристали
И студени ветар кô вино нас опи.
На небу силовита спазисмо крила
И подземна тама кô привид се склопи...

Та крвава стаза заметена снегом
У сећању пламти кô блистава дуга:
Све оно што пошло за руком је неком
То успеће једном и људина друга.

Сад заветна зора над гором се јавља,
Не могу је вавек угасит` џелати!
Од сада је стаза слободе нам знана
И Песму Наде неће ућуткати!

«Вукодлаче, вукодлаче, суродлаче!
Зашто ли се клониш људи?»

«Људ`ма је на језику мед, у срцу јед.
Ко репом замаше – невољу слути.»

«Вукодлаче, вукодлаче, та нису сви – вуци!
Има у селу и гостољубив дом...»

«Можда има, ал` чик се довуци,
И да те не дочека секиром.»

«Вукодлаче, вукодлаче, мекане бунде,
Како ћеш зими, кад завеје снег?»

«Пропасти нећу док имам зубе,
И ако пропаднем – ко да уздахне?»

«Вукодлаче, вукодлаче, а ако ти ловац вичан
Уђе у траг, наднесе сулицу?..»

«Шчепаћу га сурово за гркљан
Па нек гаврани над њим ликују.»

«Вукодлаче, вукодлаче, шумски спасиоче!
У честару неста мог злотвора.
Што се заузе – зар не виде
Да и сама сам од људског рода?
Вукодлаче, вукодлаче, дај да ти почешем леђа!
Кад погледам боље, ниси страхота нека
И женска те рука не вређа?
Лези крај ватре, насућу ти млека.
Остани да живиш ту...»
...а сури
Покров лагано клизи с рамена.
И гле, крволок више не зури.

«Морам да ти се сетим новог имена...»


Изгубив у ропству сву наду у сунце посвема,
Обамире душа и срце у груд`ма заћути.
И неко ти шапне: «Свеједно спасења ту нема...»
Ко сломљен је умро у тамници – ти му не суди.

Ни оном не суди ко, ланца не подневши бреме,
Да спасе се невешт, у жељи да крвнике брука,
Рачуне све намири скупа у суморно време...
Зар није ти боље да сместа свих решиш се мука?

Не кори их зато што тада у безнадној тузи
Отрпели нису, нит очај им изнедри инат.
На сопственој кожи ти окове прво искуси...
Уосталом, нећу то желети ником и никад.

Познавах и друге, у негвама скованих тела,
Што пишу све редак за ретком сред рудничке мемле
Трактата о љубави, сукобу светских начела...
Ти људи су – сунца: у најцрњем мраку се светле.

Ја такав не бејах, већ љутит и очајно охол,
Јер знао сам зашто ме Богови смрти не дају.
Кад осветим издају, свирепи узвратим обол,
Тек онда ће преци ме почасно примит` у рају.

Узвратих им једнаком мером за смрти и крви,
За сваког ком прерано ставише мртвачку свећу,
За сваког ко заувек очњаке, канџе острви...
Ал` ником ни то да пожелим не могу и нећу.
Где си, Мајко?
Где ћу срести, препознати облик Твој драг?
Што је тако далеко до рођеног трема?
Што ни лика се Твога не сећам посвема?
Ко нам замрси путе и замете траг?

Где је наш дом?
Сви су одрази звезда у реци под ледом.
Већ одавно губитака изгубих број.
Нити ојађен осећам мирис бар Твој...
Ко нам пресуди строго безаконим судом?

Одазови се!
Та зар друго ме племе од Твога препови?
Зар за разне су Богове преци палили кâд?
Ал` свеједно чим спазим Те, знаћу, и клекнућу млад:
«Здраво, Мајчице. Стигох. На руку се моју ослони...»

Идућ исконски већ прописаним кругом
Небо засипа сву Земљу сипким снегом.
Ушушкану снено немећим покровом
Древну Земљу блаженство ће снаћи.
Нису л` исти кô и двоје старих?
Иста љубав исту благост зрачи...
Док Свемиром владало још је јутро
И Богови стварали свет из праха,
Раздвојише тада Снагу и Мудрост
Не давши их људима подједнако.

Мушкарцу тад припаде Снага грозна,
Мишићи од гвожђа и поглед смео,
Да слабијем заштите буде основ,
А затреба ли, и сопственим телом.

А Мудрост је с правом припала жени
Да преноси предака завет свети
Потомцима, обзирно одгајеним –
Непролазни одсјај вечнога Светла.

Мушкарац ће, треба ли, увек стати
Да дом свој одбрани у окршају;
У огњишту ватра док мирно пламти
Домаћице својим се послом мају.

А чује ли њезин он глас напречац
Тад ратник не узвраћа никад виком:
Сву животну мудрост не зна мушкарац –
Јер, страшна је битка, ал` не толико.
Приближиће нечујне сенке се твоме узглављу
Да донесу ваљану одлуку суда ту сместа:
На пространој земљи ти ког ћеш обдарит` љубављу?
И каква над љубављу том ће се родити звезда?

А ти ћеш се, тихим уљуљкана дисањем ноћи,
Осмехнути дечије снима што понели су те,
Не знајућ` нит` слутећ` шта оне ће ти све прорећи
Што дођоше одлучно пролећу младом да суде.

И тако безазлен и безбрижан биће ти осмех,
А санак толико окрепљујућ, предиван, ласан,
Да суђаје ноћне устукнуће збуњене посве,
Усудит` се неће да пресуду твоју огласе.

А месеца зраке са чистога неба све стижу
И светлости прегршти, снопови ближе се зори,
И вишњине мирисно оцвале гране се њишу,
Детенце се звонко насмеје – кô поток жубори.

И нешто ће дирнут` одвајкада смирена лица,
У одсјају чуда развејаће мркла се тама,
Најмудрија рећи ће: «Хајдемо, миле сестрице,
Нек одлучи и нек одабере живот свој сама.»
Док живиш, све мислиш да бесмртно био си рођен,
А пукне ли живот – губитак незапажен прође.
Нит месец уздрхти, нит звезде с небеса се сруче...
Тек један се откиде листак, ал` шума још хуче.

Кô дете си сматрао – пупак си све Васељене,
Врхунац, огледало, круна си свих поколења,
И једино «Ја» што сврха је стварању света:
Да случајно нестанеш – и он ће нестати сместа.
Но када се сасвим одмота живота твог свитак
И угасне свест – гле, незапажен прође губитак.

Ти ревносно бунцаш, све заветно име шапћући,
На свадби се туђој веселиш са гостима туђим,
Све послом си заузет, машташ о нечему златном,
О сутрашњем дану ти размишљаш као већ датом,
Кô читава вечност да лежи пред тобом зацело...
А срце ти – хоп! – изнебуха се спотакне тело.

То неком за звездама, иза те последње међе,
Дојадило мотање твоје је животне пређе
И готово, зјапи под ногама, сместа си сможден,
И нема човека – а да л` га је било уопште?..
И нема ни маштања, надања, љубавних јада,
Јер Пораз тек један све негдашње победе свлада!
Опернао, залет си хватао, био си гибак,
Кад крила се сломише – нико да спази губитак.
Зауздаше тренутне жеље нам мисли
Кô деци што забаву ишту,
А последице наших садашњих чини
Ни на крај памети нам нису.
А после сви ридамо, туга нас слама:
«О, судбо! Шта учини с нама!»
Заборавив: свако је помогô у том
Баш сопственом, сопственом руком.

За дела ћеш сносити сам одговорност,
Јер превара копка ли копка:
Твој данашњи грех ће кроз читаву вечност
Ошинути болно потомка.
То значи: не протраћи узалуд време
На Бога преваљујућ` бруку
Кад зла си упртио претешко бреме
На сопствену, сопствену руку.

Од судбине не чекај ни милостињу –
Пре наић` ће превара свака.
Не мисли да патње ће иког да дирну,
До последњег бори се даха!
И можда ће унук, од далеког деде
Разједињен вековном дугом,
Узмоћи бар победу малу да спреде
Баш сопственом, сопственом руком.
То у цватуће прадавно збило се доба... и прође.
Јер и држави, па и свим људима следује бестраг.
И још отад у мочварној тмушини нестаде Злоће
И јунака што ценом живота је врже у бездан.

Шта се одигра? Кад то би?.. Прођоше године светом,
Жабокречином заборав превуче сећања бурна.
Само чини се људима – Злоћа још хрли на светло:
И дан-данас у ноћима мочвара, причају, бурла.

И још кажу да тамо се доле продужава битка:
Он још немилосрдно све притиска гркљан вампиру,
И све до сада, кажу, то неко по цену свог житка
За преостале плаћа, на свету да живе у миру.
Ја свашта сам видео, живећи како сам могô,
Ал` кажу: од погрешног Бога се надам спасењу,
Јер живот је требало дати за љубав и добро,
А дрчно одабрах да светим се непријатељу.

Све дође на своје, и не мораш ти, може други
Над душманом, рекоше, пресуду правде да сврши,
И боље би било да помогнеш неком у тузи
Да угледа наду и невољу навек распрши.

Ти грешан си, кажу, не згреја те књиге топлота
И једино окршај имаш у маломе прсту.
Кад потпуно завлада васцелом земљом Доброта
За празнични сто неће пустити твоју подврсту.
Poslednji put menjao Nimrodel dana Ned Jan 01, 2006 10:46 pm, izmenjena samo jedanput
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:31 pm

Уместо да сатиреш Злоћу, ти  рекоше  рађе
Научи у души да чуваш слободу и правду...
Но они на које у одмазду насртах мачем,
Ти довека невине неће животе да краду.

Поиздаље гледаћу како мудраци се госте.
Пир праведних душа, без иоле мрве кривице.
И сретан ћу бити, јер све кад саберем уопште,
Ту сваког ког спасох ја видећу невино лице.

У кршу каменом, суром
Сагореле леже кости.
Узглавље им камен
А покров маховина.
Шуме борови високи,
Ветар облаке проноси
И трске мочварне
Каткад уздах долеће.
Откуд твоја крв на лишћу?
Устај, подигни се, мили!
Самог те оставит` нећу
Под ројем звиждавих стрела.
Душманске секире машу,
Сад ће ми одсећи главу.
Нек помисле злотвори
То госпођу је смрт однела...
Љубио ме солвенски цуретак крај моста,
Свашта је ту било, ал` њој никад доста...

Мономатанска дева црнпураста лица,
Постеља јој жарка жеравица!

(Ружица Росић)

Свако би хтео да живи. Но бива кô пре 
Живот свој дају, не питајућ` кол`ко то кошта.
Јер у дну душе се пробуди звер.
Мрачни убица. И није му жао живота.
Погибељ беше у боју толико ти блиско...
Ниси се бојô нит` ишта од судбине искô.

Шта ће нам живот кад залог за њега је Част,
Та што на борбу ће дићи и мртвачке руке!
Смрти ни патње сад немају власт 
Знамо због кога то трпимо самртне муке.
Онај ко није се склањô у боју, тај знаће:
Богови понекад заштите Сопственим мачем.

Бој кад се сврши, одмори се, лези на плашт,
Сваком се гласу живота кô чуду задиви.
Тихо уљуљкава дрвеће дажд.
Сеница дозива некога, псић негде цвили.
Пролећно сунце пробудило капље је зраком...
Другове пале спомени. И живи. И ни за чим да ниси плакô.

Што, Незвана Гошћо, твој траг ме свуд прати
Кад победу овде ти нећеш ни знати?
Раширених крила беживотни лепет,
И мртав вам орао задаје трепет...

Хеј, Незвана Гошћо, мој чујеш ли смех?
Да бојим се тебе  то ипак је грех.
Да нико не обори очи због страве,
А сунце ће сутра и без нас да гране...

Док небеска плавет над нама трепери
Надјачаће Живот, а ти никад, звери.
И једино можеш да будеш на силу
Ти, Незвана Гошћо, на нашему пиру.

Док мач ми још кружи над главом и пева
И дух мој док неспутан лети ко стрела,
Ја хрлим, изазивам тебе на двобој
И смејем се, Незвана Гошћо, над тобом!

Комгалу се присни једаред да збори му вољу
Застрашујућ, премудри Бог усред ноћнога мрака.
«Отиђи  он рече  Сигомала убиј у боју.
Одавно већ чека га небеска моја палата!»

Сутрадан их судбина срете на бојноме пољу
И Комгал тад виде да достојног има ривала;
Сигомал је људина, тешко да наћи ћеш бољу 
У свом поколењу узалуд је тражит` му равна.

Јунаци се клаху... Одједном се Комгал оклизну,
На колено сруши... Сад глава ће летети, куку!
Сигомал тад рече: «Ја победу такву не признам!»
И саже се испали штит да му врати у руку.

Сад треба да насрне, изврши небеску вољу!..
Ал` у најодсуднијем трену му задрхта рука:
Јунаку се Комгал на бојноме поклони пољу
И оде, сав згромљен тим поступком часним недруга.

Бог Ратника грозни се објави ништавном Дагу
И њему такође Сигомала убити рече:
«Бар једном испољи, малодушни, мушкост и снагу!
Одавно га чекам већ иза те звездане међе!»

Усцептали страшљивац Даго се крете по трагу
И пронађе ратника  лежаше с вољеном стопљен.
Сигомал тад погибе на своме кућноме прагу,
Из кукавца руке га погоди подлачко копље.

Шта било је даље? Па ево: у небеском госте се двору
Сигомал и Комгал, и медовина им не горчи.
А издајник кукавни  како и приличи твору! 
За оградом тужи у влажној и студеној ноћи...

Раздраган врач ти је једном наврачô:
Довека немај губитак.
Нико да узврати речју ти јачом;
Рекне ли  ко те шта пита!

Храброст, богатство су успеха зачин;
Ти си и смео и богат.
Доспе ли неко под ноге ти  плачи!
Јеси ли жалио кога?

Срчани ратници, девојке младе,
Желиш ли  твоји сви буду!
Ипак је наишла коса на камен:
Мене си срео на путу.

Постићи овај пут ништа ти нећеш
Ниједним начином својим.
Твоје шта вреди све злато из вреће;
На силу  чик ме поломи!

Милост и нерешен бој ту не важи,
Нити довикнућеш слугу:
Има да пресуде мачеви наши
С Правдом у крепкости руку.

Власт и богатство су остали споља:
Платићеш ценом свог меса.
Чија ће судбина испасти боља 
Има да суде небеса!

Једино Правда је закон сред луга,
Гласник јој лежи у мачу.
Пута обома из светога круга
Нема. Гле, гаврани гракћу.

«У канџама шта ти је то, симуране?
Из које далеке ли доносиш стране
Да птићи радознали забаву нађу?
Де, испричај, друже и за нашу браћу!»

«Ја летео нисам у места далека,
Крај прага сам твога покупио њега.
И управо овде, где мећава пуше...
Но велику реткост то представља, друже.»

«Па шта је то? Звер ли је то неки проклет?»

«Не, друже мој. Ниси погодио опет.»

«А можда је птица, ил` слонова кљова?»

«Погрешио опет си: обичног роба
Пронађох што залуд је побегô нетом.
Покривен сав беше нетакнутим снегом.
Успаванку планински ветар му певô...
Тај момак је био до очаја смео.»

«Па шта чекаш, слећи што пре, симуране!
Да згрејемо, лечимо његове ране!
За смртнике није у небо да стреме.
Нек живи међ` људима још неко време!»

«Не, друже мој, никада више, то схвати.
Погубисте његовог оца и мати,
Затвористе сина у мрак, да полуди...
Већ мучења доста је њему од људи.
Претрпео свашта, нагледô се свега,
Осврнуо нико се није на њега,
И нико од вас ни да му руку бар пружи...
Е, прекасно сети се сада, мој друже.»
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:35 pm

ХЕРОЈ БЕЗ ХЕРОИЗМА, ИЛИ ИЗМЕЂУ АЛФЕ И ОМЕГЕ


Андреј Балабуха
И стаде Морж распредати
О свему и свачему.
Прво је о купусу прич’о
На краљеве је затим преш’о
На рачји звиждук, и бивши сјај
Све до бушних папуча.


Луис Керол

Ι

Припремајући се за данашњи разговор, на сопствено запрепашћење, дошао сам до чудноватог закључка: ако ћу се држати традиције, предстоји ми да причам практично о свему – малтене од краљева и купуса из епиграфа па до уобичајенијих тема као што су људска духовност и историја, наука и књижевност, мушкарци и жене, шта они мисле једни о другима и како замишљају једни друге... Признајем, у почетку сам сумњао да ће роман, написан у жанру који је не само на Западу, већ и у родном нам завичају широко распрострањен, жанру «херојске фентези», бити у стању да понуди толико опсежно поље за закључивање, расуђивање и остале мисаоне спекулације. То је веома пријатно откриће за критичара који је самом својом природом већ предодређен да читав живот страсно разгранава мисли.
Ипак, почнимо од корена, то јест од историје; и то на првом месту – од историје жанра, јер феномен популарности «фентези», мада често објашњаван, многи и даље сматрају необјашњивим. Не вреди се исувише удубљивати у књижевно-критичарске лавиринте – јер, иако веза фантастике са бајкама и митовима несумњиво постоји, ипак је то својство, а не крвно сродство. И, мада је природу жанра још одавно интуитивно предвидео – и то колико тачно! – Луис Керол, на чија ћемо се дела данас још враћати, он ипак није могао предвидети, пре готово век ипо, данашњи тријумфални поход фантастике, тим пре херојске. А како је и могао? Зрна су, наравно, постојала, како да не, али су нека «пала крај пута и била изгажена», друга – на камење или трње; и тек је двадесето столеће, или, прецизније, друга његова трећина, припремило за та зрна «добру земљу». Већ сам имао прилике да говорим о томе – у вези са стваралаштвом Мерион Цимер, на пример, или домаћег носиоца жанра, Ника Перумова. Међутим, будући да не гајим ни најмању наду да се сада обраћам искључиво срећним читаоцима, а тим пре власницима књига овог последњег, дозволићу себи да у општим цртама поновим главну тезу; да бих утешио оне за које ово није новина, подсетићу их на Ничеову максиму: «Човечанство ни од чега није толико изгубило, колико од заборављања баналних истина».
У почетку, као што сви знамо, беше Реч. И реч, опште је познато, беше: Бог. И још је постојала вера у тог бога (или богове – да ли беше монотеизам или политеизам, овде није толико битно). Јер, помоћу идеје божанства човек је себи тумачио свет, и све што га је окруживало и што се дешавало постајало је разумљиво – чак и онда када је остајало недоступно разуму. Зашто излази сунце или умире човек? Па зато што је одозгоре тако одређено – поредак је такав. Разумљив или неразумљив, пријатан или жалостан – али поредак.
Али, гле белаја – у благотворној и благодатној сенци Вере, између осталог, постепено је расло и Знање. Векови су се без журбе сливали у миленијуме, а оно, то Знање, мало по мало почело је, ако не да потискује, а оно у сваком случају да се надмеће са вером, да би се на крају и само преобратило у некакву квазирелигију.
У нашој европско-хришћанској свести (о другим народима и културама биће речи други пут и у другом поводу), у веку Просвећености, веку Паре и Електрике, оштроумни њутни су у очима, ако не већине оно многих – а можда ипак и већине! – постепено стицали ореол светости; Наука и Прогрес непоколебљиво су заузимали место Божанске Благодати. А Врт еденски се, начинивши запањујући салто, из алфе, из почетка свих почетака почео претварати у омегу – у ону далеку али неизбежну будућност што ће свакако наступити када Благодат Прогреса обасја читав свет.
Нова вера захтевала је и нове, надахнуте химнографе и псалмопевце. А како свето место не бива празно, они су се и појавили - под жил-верновским стеговима «романа сасвим нове врсте, романа о науци»; а нешто касније, то необично племе, следећи америчко-луксембуршког писца Хуга Гернсбека (или, тачније, оног незнаног – мени, у сваком случају – нашег земљака, који је порусио, премандуривши на родни нам језик термин што га је предложио «чика Хуго») добило је назив писаца-фантаста, а литература коју су стварали – прикладан назив научна фантастика, или, скраћено, НФ.
Мада су већ први њени адепти – почев од оца-оснивача Жила Верна, да се и не говори о Херберту Велсу – пророчки ставили општу добробит од остварења научног прогреса под велики знак питања, вера у њега није се ни заљуљала. Изузетци... та под њих се, као што знамо, свашта може подвести; ту вештину људски род савладао је, будимо отворени, до савршенства.
Међутим, наступио је моменат кад су се ови изузеци показали претерано екстремни – у јулу-августу четрдесет пете, чудовишне атомске печурке наднеле су се над Аламогордом, Хирошимом, Нагасакијем. Те три језиве бомбе многи су примили као ударац у саме темеље. Тај слом изазвао је рушење вере. Будући да природа не трпи празнину, на рачун тог ослобођеног простора почела се ширити еколошка ниша сујеверја; Малобројно, али ипак преживело племе астролога, пророка, магова и осталих видовњака кренуло је све у шеснаест да се размножава и шири. Почетком педесетих Роберт Хајнлајн је на сав глас јадиковао како у новинском киоску, међу туцетом астролошких часописа није могао наћи ни један једини астрономски...
И негде тамо, у тајанственим паралелним световима, многобројни маги стадоше истресати прашину из шиљатих капа и износити на сунце одоре начете мољцима, чаробњаци и виле, нешто нижи по чину, почеше гланцати чаробне штапиће, а витезови се бацише на лицкање својих ионако сјајних оклопа... Млађане девице сложно се дадоше на проучавање префињене вештине припитомљавања и јахања једнорога, у рекама и морима оживеше левијатани, нимфе и русалке... Милијарде бића, чаробних и мање чаробних, доводили су у ред своје светове, очекујући госте или, напротив, спремајући се да посете наш.
Тако је започео тријумфални поход фентезија – англизирани термин, авај, грдно наказан, евидентно неуспешан, али свој још немамо, и у недостатку бољег, морамо се задовољити овим... Природно, постојао је он и пре; тачније, постојале су његове протоваријанте – попут готског романа и њему сличних. Али, сада су се ти извори жанра слили у једну матицу, која је сваке године била све моћнија. А у последњој деценији та мазајска поплава нагрнула је свом снагом, преплавивши домаће књижаре – у почетку иностраним таласима, а затим већ и домаћим. У овим последњим предстоји нам пливање до миле воље.

Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:37 pm

II

Треба напоменути да је у доба тријумфа рационализма и процвата НФ, о коме смо малочас говорили, на земљи неогранично владао патријархат (нећемо се бавити егзотичним племенима и народима, што су некако преживљавали у полиандрији, јер нису они ведрили и облачили; они су били само зачин, тек толико да се у супи осети и бибер). У науци су госпођа Ковалевска и мадам Кири представљале некакво чудо божије – попут оне девице на коњу што је очарала Пушкинову машту. Што, хитам да напоменем, ни најмање не умањује њихову генијалност. У књижевности – имам у виду фантастичну – жене срећемо још ређе, и није без разлога у историју ушла (али како!) једино Мери Шели. А у самим делима... Хајде, господо љубитељи и зналци НФ, ко може сад из ових стопа, без размишљања – чак и након зрелог размишљања! – да наброји женске ликове из класичне научне фантастике, који су му се урезали у сећање? Све сами капетани неми, сајруси смити и невидљиви људи... и до данас се мало тога изменило. Друга је ствар са фентезијем – тамо лепши пол има своје место, и то почасно, јер ни вила Моргана, нити вила Сирена не заостају, на пример, за Мерлином или Хасаном Абдурахманом ибн Хотабом. На крај памети ми није да повезујем живописност горепоменутог жанра са тријумфалним походом феминизма – мада је, a пропо, то питањце занимљиво за културологе. Али чињеница остаје чињеница: међу писцима научне фантастике – чак и у доба свеопште равноправности – нема много жена, па и међу њима има оних које се крију под образинама мушких псеудонима, сетите се барем Андре Нортона. Зато књижевницама које стварају било оно- , било овостране фантастичне светове, нема броја.
И то има своје оправдање. Ствар није само у атомским бомбама и еколошким кризама – то не беху узроци, већ пре последње сламчице на претовареним леђима несрећне камиле. Човечанство се, једноставно, уморило од јурњаве напред. У ствари, та ера прогреса, техничке, научно-техничке и информацијске револуције траје, у вр' главе, пар векова. Шта је то у поређењу са полаганим током историје минулих миленијума? А колико је само тога створено! Изнури нас толики скок. А будући да је управо Знање изазвало премештање Златног Доба у будућност, пожелеше људи да га врате на његово раније место. У постојани, неужурбани свет давнине. Ако је знање увек радикално, онда је вера – заштитничка. А то много више одговара женској психологији, такође заштитничкој и по својој природи конзервативнијој од мушке. И зато фентези одговара женској души много више него НФ – што се, узгред, потврђује не само заступљеношћу жена међу писцима, већ и међу читаоцима. Зар је онда за чуђење што је тој очаравајућој саблазни подлегла и наша вечерашња хероина, Марија Семјонова – па нека је и само пореклом техничар, дипломац Лењинградског (тада још) института авио-машинства...
Додуше, књижевност је привлачила од малих ногу, али, као прво, кога од нас није привлачила? Нек прича ко шта хоће, али ми смо ипак народ који радо чита... Као друго, далеко од тога да страст за читањем баш увек прерасте у склоност да се човек сам опроба у остављању трага по хартији; и хвала богу што је тако. И то не само из еколошких побуда – компјутерска ера, ако није сасвим избацила хартију из употребе, барем је свела на много мању меру, премда не би требало да заборављамо ни класичну изреку Станислава Ежи Леца: «Пре но што се латиш писања, погледај, како је диван девичански чист лист хартије»... Једноставно – сваком своје, и мада је болест дечије графоманије код нас узела невиђеног маха, преболевши је или срећно избегавши ову напаст, нормалан одрасли човек, упркос утопистичкој идеји класика, некако не жури, пошто је поорао земљу, да седне и пише стихове, тим пре прозу... Уосталом, код Семјонове оба ова начела складно су се слагала (и слажу): «Две ствари се не сећам – када сам први пут узела у руке перо и лемилицу», признаје она. У том погледу она представља срећан изузетак, јер су многи у нашој домовини – нарочито у старијим поколењима – морали, упркос својим склоностима ка хуманистичким наукама, да уписују техничке факултете, искључиво зато да би имали од чега да живе; добар пример за то је, рецимо, изванредан песник, фантаст и преводилац Александар Шербаков. Тако да је, до тренутка када је увидела да је писац, већ успела да испише да ли томове, да ли тоне (не знам како се правилније рачуна). И то не неке тамо причице, већ романе: опширне повести, или «о Индијанцима», којима је заразио Мајн Рид и филмови о индијанском поглавици Винетуу (књига Карла Маја није било код нас у то време), или из средњовековних витешких времена... Чак је измислила и сопствену Швамбранију – некакву средњоевропску земљу стиснуту између Пољске и Немачке, у којој се одиграва радња романа. Али ако већ описујеш нешто, пришаптавала је њена педантна техничарска половина, онда мораш знати шта је и како било у ствари. Отуда је, природно, потекао интерес за историју – ни у ком случају површан, и из године у годину све озбиљнији. Швамбранство су заменили стварни историјски периоди и земље – на првом месту епоха и ареал викинга. Родила се озбиљна историјска проза.
Када су се са првенцем упознали укућани – први природни читаоци сваког од нас – отац је приметио: «Да сам ја уредник Дечје књижевности – штампао бих». Окуражена тиме, млада списатељица упутила се у улицу Кутузова, где је било смештено поменуто издавачко предузеће; тај историјски догађај одиграо се седмог јула осамдесете. Како то обично бива у нашем занату, на прву књигу морала је чекати још годинама. Али, зато је доспела у професионалну средину – у књижевно удружење «Дружба», којим је руководио Валериј Воскобојников. Убрзо након тога лично сам се упознао са Семјоновом. Прочитавши два-три њена рукописа, дошао сам до закључка – свака част историји, и сам је веома поштујем, али овој књижевници је место у фантастици. Колико се сећам, то мишљење нико јој није пренео; па и да јесте, каква корист од тога? Обраћање у жанр је природан процес, налик на селективно упадање бубица у слатку јесењу смолу; свесним одлукама нећеш ту ништа сувисло добити. И заиста, прва је на светлост дана изашла солидна реалистичко-историјска проза Семјонове – «Лабудови одлећу», «Пелко и вукови». Почетком деведесетих почела је да се бави и превођењем, при том је и у тој области пуно урадила. Али... ето и њега, «Вукодава». О њему ћемо и попричати.
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:41 pm

III

Одмах нека буде јасно: уопште немам намеру да роман подвргавам школско-академској анализи типа

Тај Ахајац, овај – Тројанац,
Тај је свет, а овај шљам


како је некада писао Василиј Бетаки. То нити је занимљиво, нити има неке вајде од тога. Много су занимљивија, по мом мишљењу, нека размишљања и асоцијације које читање овог романа буди која се тичу како саме приче и њених јунака, тако и жанра у целини, који још није исцрпен као предмет наше пажње.
Пре свега, «Вукодав» је за руску књижевност крајње органско дело; и не само зато што је написан на руском језику. То су наследне леопардове пеге, које – срећом или несрећом – не можемо изменити. Ми одрастамо у својој културној средини, упијајући њене традиције и дух; и стичемо не само индивидуалну свест, већ смо неодељиви део и вишеслојне колективне свести са свим њеним приоритетима и митовима. Руски Конан? Па то Говардово чедо се не може порусити! Не уклапа се оно у традиције домаће књижевности. Подражавање ствара калупе, а наредни продужетак написати – нема ничег простијег. Уопште, то и није посао за писца. Не говорим то из ниподаштавања. Али ако се укус грожђа мења уколико се лоза пресади на друго тле, шта онда да се каже о књижевном лику. Кад би га наш књижевник написао, Конан би или престао да буде Конан, или не би био руски, tertium non datur*. Ето, на пример, изванредни роман Свјатослава Логинова из Петрограда «Многоруки бог далајна», добитник Бељајевске награде 1995 - рекло би се и фантастика, и изразита апстракција, и квазимонголски миље, а ипак је то дело у суштини дубоко руско, и по томе је и занимљиво, што су, уосталом, већ запазили мудри критичари. Не сумњам да ће то исто рећи и за творевину Семјонове.
Ствар је, у суштини, врло једноставна. Сваки Конан (и не само он – уопште сваки типски протагониста западне херојске фантастике) – то је пре свега акција, акција и још једном акција; никакве рефлексије; тријумф бихевиоризма, тог правца психологије који га је, узгред, у великој мери и изнедрио. Притом треба рећи да такав тип хероја уопште није својствен само фантастици у свој њеној разноликости, већ и детективском роману, трилеру и другим сличним жанровима. Нарочито добро се то очитује на филму. Ако узмете било који довољно стари филм о тој истој космичкој агресији, у њему ће са свиме на крај изаћи некакав јајоглави професор, мисаони (у мањој мери него што је то код нас уобичајено, али ипак) интелектуалац. Међутим, како је већ речено, вера се променила. Сада се исто тако смело у коштац са свим могућим недаћама носи искључиво Мистер Акција, некакав шериф четвртасте браде у друштву са екстрасенсом-окултистом-магом. Маги, магија, и остала чудеса постоје и у «Вукодаву»; али све је то написано по сасвим другом рецепту. Јер списатељицу није интересовала спољна судбина хероја, његова ратничка вештина и подвизи (мада се без њих не може – жанр захтева... Семјонова чак, са урођеном јој педантеријом, није желела у тексту допустити којекакве «акробатске измотанције», већ је сама почела да тренира источњачке борилачке вештине – отуд и веродостојност описа, која не може да се не запази); не, њој је ипак првенствено битна његова унутрашња судбина. То јест оно, чему је одувек руска лепа књижевност давала предност. Уосталом, ту и нема нарочите ауторкине заслуге – она једноставно није могла другачије: природа јој тако налаже. Заслуга је у другом.
Но, овде морамо дозволити себи мало одступање и размотрити хероизам уопште. Треба скренути пажњу на посебност нашег схватања хероизма у односу на европски. У ствари, херојска фантастика на Западу свој успех дугује управо тој околности. Авантуре – да; пустоловине – да, све до оних најопаснијих; али хероизам у нашем схватању... Током читавог Другог светског рата, код Американаца се нашао један једини Александар Матросов – звали су га Роџер Јанг: код нас их је било на стотине, ако не и више. И нипошто не треба за то да захваљујемо само тешком наслеђу Совјетске власти – ти корени се протежу до самих почетака руске историје. Наши су преци војевали са целим светом: од природе (зона ризичне пољопривреде, јер битку за жетву нису бољшевици измислили), до најразличитијих страних племена; од једних смо се бранили, друге смо сами покоравали, али смо током свих векова марљиво и неуморно ратовали. Отуда се, природно и неминовно, изродила и општа ратничка свест - она у којој подвиг увек има своје место. Борба је од средства за постизање циља постала једини могући начин и облик постојања. Рационализму ту нема места. Прво обрушавање авиона на лењинградском небу, подвиг Виктора Талалихина осмог августа четрдесет прве године, потресао је синове Магловитог Албиона који су такође водили жестоку ваздушну битку – битку за Енглеску. Али енглески ум није могао да појми како је могуће ради једног обореног непријатељског авиона жртвовати пилота који би, да је остао жив, могао још много противничких асова оборити... Наравно, били су усхићени, али су се и згражавали, о чему је, узгред, доста писано... Тема је неисцрпна, веома озбиљна, и зато ћу се ограничити већ реченим – о томе ће се тек писати монографије, али у другом поводу. Но, закључак је јасан: на Западу се херојска фантастика родила и стекла популарност управо због тога што је страна општој свести, као нека необична и занимљива реткост. Код нас се она раширила баш због примерености нашем менталитету.
А шта је са нашим Вукодавом? Херој без хероизма? Али, он на најприроднији могући начин врши свакојаке херојске радње, како му и приличи по статусу. Јер, какав је то лик? Његову основну функцију одредио је још Керол:

П Е С М А

А даље, као што је уобичајено, он ће викнути, и мач ће звекнути, и: «Уррабраво! Привеслава!», наћи ће се већ неко да ускликне, у победоносном заносу... И шта са тим? Потребна је, итекако је потребна таква литература, и сам сваки пут такву књигу узимам у руке с очекивањем радосног сусрета (само да не буде шунд – али где га нема!).
Но, «Вукодав» је оштроуман роман. У себи садржи сву неопходну џабервоковштину која му следује. Али у њему је главна дубина. Јер је написан управо о томе, како се човек полагано и с муком учи да живи, а не вечно да ратује. Или, да тако кажемо, да живи ратујући, а не да ратује живећи. То је класично питање приоритета: да ли је човек ради суботе, или је субота ради човека? И то што су садржај и суштина романа управо такви – није само по себи, већ несумњива заслуга талента Марије Семјонове. По мом мишљењу у том смислу књига није само занимљива, већ и веома актуелна сада и овде.
Уосталом, не само по томе – уз сав значај, то би било исувише просто; не толико за мене и вас – за Семјонову пре свега. Стога она поставља још један проблем – и поставља, и решава, онолико колико је то могуће у једном уметничком делу.
Идеја освете одувек је привлачила пажњу. Али, нама се обично чини да је све то – негде тамо, на Корзикама или Кавказима: вендете, осветници... И некако се испушта из вида да смо ми сами – народ који воли, ако не да се свети, оно барем да враћа мило за драго. Није случајно у нашој масовној свести питање «Ко је крив?» одувек преовладавало над оним «Шта да се ради?». Нађи кривце, казни их – и све ће некако само по себи доћи на своје место... Чак и у доба обнове православља, због нечега се заборављају, мимо свести пролазе речи Светог Писма: «Моја је освета, Ја ћу вратити». У том смислу, Вукодав је крв наше крви. Ипак, када би се све свело на верни портрет – мора се признати да му не би била велика цена.
Али не. Освета опчињава – то је чињеница, освештана традицијом. Пре свега романтичном, а каква је то фантастика, тим пре фентези, без романтике? На њој је заснована, на пример, непролазна слава изванредног романа «Гроф Монте Кристо», који је Дима-отац својим талентом развио из релативно баналног кривичног дела. Али, како је једном рекао Иља Јосифович Варшавски - освета исушује душу. И шта се десило са душом Едмона Дантеса? Бог зна – тиме се роман и завршава. У том смислу ја бих «Вукодава» са много већим правом назвао продужетком бесмртног Диминог дела, него што су они римејкови што се шепуре по полицама у нашим књижарама. У њима се наставља радња, али све је то «жив ми Тодор...»; овде се тај сиже развија на савршено различитом материјалу, у оквирима начелно другачије фабуле. Он почиње тамо, где је бивши сужањ замка Иф завршио своју епопеју. Освета је извршена. Све даље губи циљ и смисао.
Губитак смисла, глад за циљем, како све то познато звучи, зар не? Током читавог романа Марија Семјонова води Вукодава ка схватању у суштини просте, али тако важне истине: људски живот не може и не сме имати коначне циљеве; оне, иза којих зјапи једино празнина. Као што знамо, најтеже је давати одговоре на једноставна питања. Ништа лакше није решавати ни једноставне психолошке, моралне и уметничке задатке. И зато ми је било нарочито мило кад сам се, читајући, уверио да је књижевници то пошло за руком.
Пошло јој је за руком не само зато што је Семјонова писац у првобитном значењу те речи. Она осећа да је уметничка књижевност – од уметника, а лепа књижевност – од лепоте. Не излаже она просто некакве мисли, тезе, догађаје, већ приповеда и описује; и налази праве речи; и ниже их у исправном редоследу, што данас, авај, није тако често. «Поезија, опрости боже, мора бити приглупа», узвикнуо је класик некада давно, и поједини ствараоци наредних поколења простодушно су прогнали мисао из текста, сасвим сметнувши с ума да сам класик за читав живот ни ни најмању глупост није написао; мудар беше јакоже сам враг. Али ни супротан случај, када прастара лаж да мисаоност мора имати превагу над уметничким заседне у можданим вијугама, такође не доприноси стваралачком успеху. Јер ма шта преовладало – свеједно је неспоразум. А требало би да буде двојединство; то је Мебиусова трака, то је јанг и јин. Не знам да ли је прецизни техничарски прорачун довео Семјонову до разумевања свега тога, или осећај, који је од Бога – и да ли је то уопште важно? Важан је резултат, овај, који је пред нама. Роман који је занимљиво читати, не само следећи ланац догађаја, већ дивећи се идеалном везу, попут алки верижњаче, усклађеном плетенију словес.
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm

Postod Nimrodel u Ned Jan 01, 2006 10:44 pm

IV


Наравно, чар херојске фантастике је управо у хероју (опростите за изнуђену и неизбежну таутологију!), који је – сав aes triplex: али је већ сасвим изврсно када он није брзо делујући бронзани кип, већ је обдарен живом душом.
Узгред, дозволите да вас подсетим: обдарити душом је исконска суштинска функција, привилегија и право божанства. Зато се и писац – као уопште и сваки уметник – не назива творцем случајно; једино што се он пише малим, а не великим словом. Он је демијург, који ствара сопствене светове и насељава их живим душама, које нису мање стварне од биолошких бића, једино што нису у стању да се плоде и размножавају... У свести већ најмање два поколења живи крилатица: тешко је бити бог. Тешко. Али како то мами!
Фантастка је – независно од жанра – увек била у већој или мањој мери чин стварања света. И Семјонова је, у складу са традицијом, полазећи од реалне историје која се, у суштини, тим истим бави, кријући се притом иза полумитске реконструкције реалне прошлости, ка отвореној фантазији, почела од прављења сопственог универзума. И не само због невероватне привлачности самог процеса, већ пре свега зато, што је у нашем свету сујеверје ипак сујеверје, па ако и ниси пљунуо трипут преко левог рамена, неће ти се ништа десити. Наравно, свакоме по његовој вери, али то је ипак субјективно; то је из области психологије... А метафору желиш да оствариш, да је учиниш опипљиво стварном. Зато је и потребан свет где, ако не опојеш мртваца – доћи ће ти ноћу неупокојене душе, пропашћеш без јасеновог колца... Мада, да се књижевница ограничила на стварање таквог традиционалног полигона уобразиље, ту не би имало о чему нарочито да се прича.
Вероватно сте већ стигли да приметите – ако сте прочитали роман, а ја се не заваравам мишљу да се предговори и поговори читају пре, - да је свет «Вукодава» (романа, не хероја) за фентези релативно традиционалан. Квази-средњевековље, тако мило срцу што Златно Доба поново иште у прошлом, а не у будућем. И није без разлога мило – притиснути ограничењима нашег света, ми радо видимо у давној прошлости недостајућу слободу која је постојала, неоспорно, али је и тако скупо коштала, тако да не знам да ли би се сваки поштовалац Конана и љубитељ филмских видео игрица сагласио да ту цену плати. Али свака традиционалност неминовно крије у себи зло прокрустације. Па где је онда излаз?
У томе, да се прошири универзум. Да се уобичајени свет фентези начини једним од светова. Он ће, додуше, сместа изгубити унутрашњу довршеност и хармонију, што се готово редовно дешава са било којим делом целине. Па шта онда – јер идеална хармонија је, као што је познато, синоним смрти, а живот је увек у сплету противречности. Јер управо оне покрећу историју, о чијем крају се може, како је то сад у моди да се ради, расуђивати – расуђивати колико нас воља, али од умора... Оног истог умора што се настанио у колективном несвесном, који је изнудио одрицање од вере у Знање и који упорно вуче да се гледа назад, а не напред... И тако, изгубивши нешто од хармоније и завршености, универзум који је створила Марија Семјонова добија зато на опсежности и животној снази. Међутим, за сада је, авај, рано да се о томе суди. Јер се та идеја разоткрива, тачније – приоткрива тек на крају романа. А да би схватили шта је то демијург замислио, мораћемо сачекати – сачекати излазак наставка који, колико сам схватио, није иза седам гора. Мада се ни тамо замисао неће до краја разоткрити – јер, како каже Семјонова, роман треба да постане трилогија... Не знам како ви, поштоване даме и господо, али мене би веома занимало да у њу завирим.
Могуће да ћемо тада наставити овај наш разговор – јер нас Марија Семјонова обилато снабдева материјалом за дискусију. Надам се да се наше ишчекивање, које је по дефиницији заморно, неће показати несносним. Сетите се Кероловог Дрводеље, који је достојанствено приметио: «Па нека, ми можемо и причекати». Тим пре што ћемо у сваком случају морати...
Man   tare  antava   nin  Iluvatar,
Iluvatar,  enyare  tar  i   tyel  ire   Anarinya  qeluva?  
What  will  Iluvatar,  0  Iluvatar,  
give  me  in  that day  beyond the  end,
when my Sun faileth?
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 2090
Pridružio se: Ned Feb 08, 2004 8:44 pm


Povratak na Intervju sa piscem

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron