VOLOSKA

FRP u epskoj Srbiji

VOLOSKA

Postod Bazdigooz u Pet Sep 12, 2003 6:26 pm

IZVOR PODATAKA: Franjo Ledić („Slavenska mitologija“)

VOLOSKA
ZAŠTITNICA KUĆNOG OGNJIŠTA I DOMA

U slavenskom mitu spominje se božica Voloska kao bračna družica boga Volosa. Kako je Sunce u kultu Volosa imalo istaknut značaj kod slavenskih predaka i jer su u Volosu nazirali svemoćno sunčano i nebesko biće, to su mu pridali za ženu boginju Volosku. Prema usporedbi Sunca, kao muškog boga, i Mjeseca u kojem su pređi gledali žensko biće, smatrali su da je Voloska kao pratilica Volosa simbolički predstavljala Mjesec, tako je štovahu i kao božicu Mjeseca. Božicu Volosku štovali su slavenski pređi u najstarije doba kao zaštitnicu stočarskog i ratarskog svijeta, stoga su je i predstavljali uz rogatu kravu. Zamišljali su je kao hraniteljicu ljudstva koja daje pored ostalih plodova i obilnu plodnost svake vrste stoke. Njen kip ili neka zamjena (kao rogovi, čuperak vune, krilo živadi itd.) postavljalo se uz tor ovaca ili na zid staje kao zaštitni znak.
U svom kultu Slaveni smatrahu božicu Volosku zaštitnicom kućnog ognjišta i doma. Kao čuvarici kućnog ognjišta Voloski je bio odabran u skoro svakom domu po jedan udubljeni kutić, koji se zvao mir ili mirište. Tamo je gorjela žiža, plamičak u slavu kućnoga mira. Gasiti ili puhati u taj plamičak, značilo bi – po njihovu nazoru – gasiti kućni mir: a u slučaju, da bi se trebalo utrnuti žižku, onda se to moralo utrnuti prstima.
Svetkovine u čast božice Voloske održavane su ljeti, od sredine kolovoza do sredine rujna, a poznate su pod imenom „VLASTIN-DEN.“ Sakupljeni narod, po svim pribaltičkim područjima dolično je proslavio svoje miljenike Volosa i Volosku, izrazito zemljoradnička i pastirska božanstva; tu se častilo, igralo i pjevalo sve do kasno u noć.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 1688
Pridružio se: Pon Avg 05, 2002 6:53 pm
Lokacija: Subotica

Povratak na Srpski FRP

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron