Pozdrav svim forumašima, braći i sestrama po interesovanju. Evo odlučih da se pridružim forumu, po drugi put, jer me nije bilo neko vreme pa nisam mogao da se ulogujem na stari acc, pa sam morao da kreiram drugi.

Ajde da mi prvi post bude ovde, pošto su mi emocije i sećanja najsvežija kad je ova tema u pitanju. Sinoć sam gledao film. Bolje da nisam. U startu da naglasim da poštujem svačije mišljenje, i poglede, ali po meni, film je podbacio, veoma, mnogo.

Možda sam ja očekivao previše, ali sa druge strane zar ne treba očekivati puno kada je jedan ovakav grandiozan projekat u pitanju?
Hajde prvo da se pozabavim dobrim stvarima. Golum, Bilbo, Howard Shore opet na nivou zadatka.

Toliko o tome.
Početak, kada Šmaug napada Erebor, me je apsolutno oduševio. Počeo sam da mislim da prisustvujem pravom remek delu. Međutim... Kako film dalje odmiče zaboravljam da prisustvujem ekranizaciji Tolkinovog dela. Jednostavno, samo na trenutke blesne tolkinovština, a onda kraj, opet nalet akcije, u kojoj se muzika ponavlja iznova i iznova, sa jeftinim holivudskim, dečijim humorom. Bombardovanje vizuelnih čula, ugušilo je duh koji je film trebao da poseduje. Priča je iskasapljena, i jedina reč koja mi pada na pamet je jeres.

U želji da spoji priče iz Gospodara i Hobita, kao i nekih ranijih dana, PJ je napravio mešavinu koja će onima koji nisu čitali knjigu biti nerazumljiva. Sinoć posle filma sam 2 sata odgovarao na pitanja mojih drugara kojima mnoge stvari nisu ostale objašnjene, a pomenute su u filmu.
Pokušaću da skratim. Radagast je očajno urađen. Više liči nekom raspalom hipiku nego pripadniku reda Istarija. Kad smo već kod čarobnjaka, ako su plavi čarobnjaci već pomenuti, onda je bio red da im se kažu imena, a ne da ispada kako Gandalf, ne zna imena članova svog reda. Ili su dodatna dva imena previše za memoriju prosečnog Amerikanca? Gandalf, tek na momente podseća na, pa na Gandalfa. U ostatku filma, nema ni trunke autoriteta kojom zrači u GP. Deo sa Azogom me je posebno izritirao. Apsolutno nema potrebe za njegovim ubacivanjem u film na način kako je to urađeno. Još jedan u pleadi likova, koji služi da bi se priča što više razvukla, kao puter namazan preko previše hleba. Kada smo kod toga, kome je uopšte palo na pamet da knjigu od 300 str pretoči u tri filma od po tri sata? Što se patuljaka tiče, moglo je to i bolje. Kili mi više liči na Itilijenskog rendžera, nego na patuljka. I da, znam, on je najmlađi, ali ne treba da izgleda kao čovek sa problemom hormona rasta.
Pošto sam se raspričao, ovde ću da stanem. Ima još mnogo toga što valja pomenuti, ali neka bude ovoliko. Kao što rekoh, poštujem svačije mišljenje, i ne osuđujem nikoga kome se film svideo, ili ko misli da je vrhunsko delo. Što se mene tiče, minus ko kuća.