Ta realnost (tacnije, logicnost) je i jedna od osnovnih prednosti Tolkina (i ostalih dobrih pisaca) nad kojekakvim budalastinama (doduse, takve knjige nisam citao, ali u filmovima toga ima svuda). Za svakog od clanova druzine dato je objasnjenje za bilo kakvu transformaciju i vreme potrebno da se to obavi. Da je Tolkin takav pisac da Merry uzme macekanju vecu od njega i pocne da kosi Sauronovu vojsku Tolkinove knjige bi sad skupljale prasinu neprocitane na tavanima svojih vlasnika (ceo tiraz od 100 komada), tada bi da bi se zadrzao reciprocitet Aragorn morao da presece Barad-Dur na pola (Legolas bi verovatno gadjao MORGOTA u oko, ma gde ovaj bio

Ljudska potreba da slusa/cita/gleda price o prosecnom coveku koji postize velika dela je najnormalnija stvar, hrani ego (ako moze onaj tamo mogu vala i ja, vidi ga kako je prosecan, bolji sam od njega, ja bih jos lepse spasao svet nego onaj tamo). S druge strane, logika i zdrav razum, kao stvari koje bi trebale da budu prvi zakon ljudskog roda, vrlo cesto vise ne rade nego sto rade, pa postoji stalna opasnost od budala koje duboko u sebi razviju potrebu da u sred BG-a prozive filmsku jurnjavu kolima i to zapravo i pokusaju (tried on me once, they got pwned, sreca pa brzo pronadjoh "organe reda" da im malo smire strasti).