od mnb u Sub Jan 09, 2010 1:25 am
SALEMOVO je Kingov sesti roman i prvi koji ce njemu obradjivati tako dragu temu slikanja citavoga mesta suocenog sa natprirodnim zlom sto ga lagano osvaja; nekada ce to uspelije prikazati, kako ovde i u KORISNIM STVARIMA, TO cemo staviti kako vrhunac, no negdje ce i omanuti, npr. u TOMMYKNOCKERS i koliko cujem, u ovome novome romanu. E, sada, posto ja jako volim vampire, ( dok se ponasaju kao vampiri, a ne kao zombiji )ono sto se meni posve svidjelo jest njegovo umijece da ubaci one najcrnje sitnicce koje srecu kvare i koje funkcionisu u gotskoj tradiciji ( tada je ona bila, podjecanje radi, gotovo prerasla u samoparodiju ), u osavremnenjeni kontekst, a da nimalo ne izazivaju podsmijeh ( krstovi, pretvaranje u maglu ) zahvaljujuci nacinu na koji ih je "upsao" u djelo. Takodjer je sama struktura sa laganom gradacijom jeze bila nesto sto mi se svidjelo, to i Straub znade u svojim romanima ( samo ih je dva doduse ) slicne orijentacije, i uopce to je nesto - ocrtavanja citaovga grada iz visde podjednakih perspewktiva - sto su pokusali mnogi imitirati no rijetko uspiju ( cujem lijepe stvari za jednu novu spisateljicu, Langanovu; SImons je pak pamijetno svoje djelo fokusirao na djecicu, Kunc nikako ne uspijeva da postigne taj kingovski osecaj, a MekKemon je bio zamalo uspio, ali je drugi puta sredom otisao na bajkovitu stranu, primjerice). Jako lijepi opisi, pogodjeni, i lijep pandan DRAKULI, kako i sam King zamislja djelo. Omiljeni dio, recenica koju necu smijeti citirati jer ima gotovo dva i pol desetljeca od kada citah, i to na engleskom, jest poredba izmedju efekata straha na odrasloga i decaka. Uzgred, nijesam gledao ekranizacije, ali cujem da previse slobodno se ophode sda izvornim materijalom. Sto se UPORISTA tice, mislim da si trebao sacjekati da kompletiras djelo pa da ga iscitas.
Kad smo kod vampira, odgledao sam MLADI MJESEC, i mislim da ce ljubitelji romana biti zadovoljni. Kada sam gledao prethosni dio, sjetio sam se jednog jako zabavnoga filma o sukobu natprirodnih stvorenja u sumi, japanskoga VERSUS, sada sam ga se opet sjetio poglavito zato sto sam zelio da Dzejkob, uradi s vremena na vrijeme Beli ono sto glavni junak radi djevojci u tom filmu - kada pocene da gusi, onesvesti je. Sirota bi Bela morala u tom slucaju biti omamaljena citavih dva sata, no nista zato, buddui da je svakako jedna od najantipaticnijih heroina sviju vremena. Vidi se da je ovo samo pripremanje terena za treci dio, ali meni je opet bio mnogo zabavan, jer sabloni tinejdzerske ljubavi primijenjeni na vampire i vukodlake koji na zalost ne zanaju tko je Dzon Hjuz, uveseljavajuci su do bresvesti. A i ne mogu se nkaniti da budem ljut na djelo koje u istom kadru ima dvoje djece koje bi trebalo vec da su svojevrsne ikone zanra strave na filmu, u istom kadru ( pa makar na pet sekunda ) Dakotu Faning i Kamerona Brajta, a tu se jos motaju i Lucijen i Ajkula djecak ( hej, koji je i nosilac nekakvoga karate zvanja, pa ko zna mozda ona bitka u trecem dijelu, POMRACENJE, bude u VERSUS maniru - svakako kmoze odvjesti Belu motorom iz sume poslije pokolja ). Naravno, jedva cekam dokopati se parodije koju su radili isti ljusi koji su pokazali koliko je Toilkin u stvari smijesan, mada mi nije do davanja silnih novaca za 160 strana.
POgledao sam i WHERE THE WILD THINGS ARE, i nekako nisam bas zadovoljan. Vizualno,film je svakako uspio, djecak fascinantno glumi, no Dzonz ga rezirta za odraslu publiku i uzima stanovite slobode s materijalom koje onemogucuju potpuno otkljucavanje onoga sto gledamo. Odrasli ce shvatiti tko su divlja stvorenja, to jest, koga predstavljaju, no pitanje ej hoce li imati strpljenja i dobre volje za takvo sto. Sada mi je jasno zasto su svi neadovoljni filmom, za neupucene je samo zbirka nelogicnih sekvenci. Kako knjiga nije objavljena u nas, toliko. Nekako mi je tu i zbunjujuci DORIAN GRAY. Prvo, reci cu da mi se film jako, jako svidio, no kao film; kako ekranizacija je opet problematican. Dodaju se stvari koje nemaju veze s knjigom, mada neke od njih su pogodjene - konkretno razvrati u kojima upada Dorijan. KOlin Firt, sa svojim upravo vajldovskim opaskama igra lik koji kao da je sarmantni djavo i pravi je uzitak gledati ga ( uopce izuzev glavnoga glumca, engleska ekipa po obicaju iznimno glumi ), reziser ne pada u nekakve "transove" od prevelikoga gledanja MATRIXA i slicnih gluposti ( cega sam se pobojao vidjevsi s pocetka computer generasted London ) vec pravi gotski Hororcic koji namigne tu i tamo onima iz Hameerovoga studija. Princ Kaspijan pak ne bi mogao odglumiti ni osamarenoga pedercica ( citiram sam film ) i jedini polet dobija kada pozira za portret. Ko je ono predlagao da glumi Dzejkoba umesto malog Lautnera, nek se javi - u to je na drugome forumu, pardon. No sve me to podsjeca da moram odgledati ponovo ekranizaciju iz 1945-e a i onu Stivensona sa Trejsijem ( prokleta piraterije, bitno da imaju 8593 snimka smeca s plavim mackama a nemaju ono sto valja! ).
Mislim da bi u novoj godini Lagijuni trebali pozeljeti sto visde tinejdzerskih komedija. Zadto? Pa posto stancuju Fantastiku namijenjenu istoj publici koja guta sve te PITE ( sada ih je sedam, i moram pohva;liti gluimca iz ove koja je sada izasla ), VAN VAJLDERE ( sada i s prikvelima s bivsim djeckom SERJOZE XY ) i TRIPOVE ( sto je beer pong? ), primijetio sam uporedbom datuma izlaska filmova i knjiga koje objavljuju, da kako se pojavi koji film, ocekujuci privremeno zabavljanje istim, izdaju neko zaista valjano djelo - evo, istovremeno s PITOM, izdase TIGANU. AKo ne vjerujete, provjerite - FIRED UP ( koji nisam jos gledao, pas nemogu tvrditi da je bljuvotina kao ovi ostali ) je izasao kad i DRUD, i tako dalje. Hvala Holivudu sto je makar necemu doprineo sa udovoljavanjewm nezasitnome auditorijumu ljubitelja Salatorea, POPVJEVKE i Gudkajnda! Takodjer, mozemo li svi pozleljeti IP(ublish)S(hit)-u da u novoj godini isplati dugovanja svim onim ojadjenim izdavacima i zaposlenicima kojima duguje milione dinara. Mislim da bi to bilo u redu platiti pa makar morali zbog toga i ukinuti ovaj izdavacki poduhvat ( koji po kolicini izdatih gluposti pravi konkurenciuju Lagijuni ); mislim da je to zrtva koja se da podnijeti. Narocito sada kada se opet nabavljau inostrana izdanja - no pazite, zaista u osnov za porez racunaju i troskove postarine - moj je izaslanik to provjerio iz prve ruke u beogradskoj carinarnici.

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.