NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod de Hammo u Čet Apr 01, 2010 12:43 am

hm, bojim se da medju onih 5000 ima malo vise ljudi na cijim policama se moze naci poneko Kentaurovo izdanje (mozda ne bas ono hard core sto kaze mnb, ali...), Nolitov Hobit ili Gospodar, prvo Polarisovo Zemljomorje, a u podrumu sporadicni Solarisi nego sto mislis...

Monoliti su (prvih nekoliko) bili lepa stvar i kljuc je bas lezao u tome sto pise: nema tu mnogo da se misli... kad pocne da se misli....

Ali, mislim da smo svi pomalo zaboravili sta je prethodilo Monolitima, a to su 3 Andromede, po 400 strana svaka, i to 1976, 1977 i 1978! Znam da je u izboru prica ucestvovao ZZ, kao i glodur Vuckovic (bese Gavrilo???), znam da sam ih gutao kao blesav i da mi nikada nisu vracene sa nekog prijateljskog citanja, (kao i gomila drugih stvari, btw), ali se vise ne secam, pa cak ni koje su sve price bile unutra... jedino je malo bez veze sto se uvek pominje Monolit, a Andromede niko da se seti....
Oblique strategy number 56: Balance the consistency principle with the inconsistency principle.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Okt 17, 2002 10:35 pm

Postod Orion u Čet Apr 01, 2010 5:14 pm

Dobih mejl od Lagune.
Otvaraju novi Klub čitaoca Lagune, u knjižari Laguna u Novom Sadu, Kralja Aleksandra br.3.
Dnevno radno vreme, čini mi se od 8-21, nedeljom od 12-21!
Počinje sa radom 6.aprila ( pu pu, kakav baksuz od datuma, tamo kročim najranije sedmog.. )
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Čet Apr 01, 2010 5:22 pm

Bezobrazni bezocnice mali, tamoc es da krocis a na gostovanje Urosa Petrovica o suvremenoj srpskoj Fantastici neces, jel'? Osim ako nijesi u sali sa laptopom pa kuckas odatle? Mislim, ti si u Novom Sadu, zar ne? Zar nijesi znao za dogadjanje?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Orion u Čet Apr 01, 2010 6:29 pm

Mislio sam na 6.april kao početak bombardovanja u 2.sv.ratu, pa zato, tek posle se setih da je tada i Vaskrsni Utorak, nikako
nisam hteo nikog uvrediti, samo se našaliti..
Nisam znao za događanje! Tvoji izvori izgleda pre nas u NS , saznaju šta se zbiva!
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Čet Apr 01, 2010 7:10 pm

Ko se uvrijedio? Samo se salim, da si bezobrazan sto ides na otvaranje - ko zna mozda bude i kakvih popusta -jer sam mislio da se Petrovicevo gostovanje proculo, kako je najavljeno vec neku nedjelju, pa onako, da vidim da li je tko bio. Lijeteci majmun nije zelio ici s magnetofonom u dzepu, pa cu morati ici na youtube da vidim ima li snimka. Mislim ako se pomuce pa stavljaju samaranja u istoj sali, zasto ne bi ovo sto je pametno. Mada bi ja te sto samaraju... ufff... i onda bi to snimio... za nauk... mada ko zna kakvi su mozda bi im se ufff i svidio...

Morat cu prokomentirati i neke opaske koje su druge kolege iznosile o proslosti, ali trenutno je najbitnija sporedna stvar na svijetu - Farma - pa poslije...
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Orion u Pet Apr 02, 2010 8:26 am

Pošto je Partizan rešio sve dileme juče oko učešća na FF :) , sad mogu mirne duše i na to otvaranje..
Pitanje za Nightfliera, ako sam dobro shvatio, Džordanove knjige Laguna više neće poloviti ?
Mislim , za kupce je manje više svejedno, platili dve po 500, ili jednu 1000 d, svako bi rađe bez polovljenja..
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod nightflier u Pet Apr 02, 2010 6:32 pm

Tako bi trebalo da bude. Ako pogledaš "Mesečeve vrtove", prosečan Džordan je negde u tom rangu stranica. Koliko vidim, promenjen je i papir i način lepljenja hrbata.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod stalker u Pon Apr 05, 2010 8:53 pm

Da li neko moze da mi kaze sta se desava sa Paladinom? Najvise me zanima Mekdonald opus koji najavljuju na sajtu. Sta se tu izdalo? Posto je? Imaju li romani nekog kvaliteta?

Slika
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 11:27 pm

Postod mnb u Uto Apr 06, 2010 12:40 am

Ono sto bih ja hteo da znam, jeste sta su tazosi. Njamladji clanovi porodice su odlucili da pretvore porodicno okupljanje za praznike u priliku da iskamce novac za neke tazose i slicice za album po crtanoj seriji u kojoj se ti pojavljuju. Nemam namjere da dajem novac za bilo sto.

A sada, iskreno, zar vam se ne okrene stomak kada vidite kako reklamiraju nove Fantasy serijale: te, svijet izmastan ravan opnome u DINI, te jaunak ravan Ben Huru, i naposle poredjenje sa GOSPODAROM, TOCKOM i objasnjavanje kako moramo da krenemo na putovanje sa likovima koje cemo voljeti poput onih iz pomenutih djela, i da ne zaboravim, pisac je dva puta dsospio na bestseler liste. Za one koji nisu u toku, u pitanju je novi serijal dosadnoga Sandersona. I sto on upoce radi pisuci svoje knjige? Zar ne bi trebalo da pise kako Rand, perin i Met ginu, ili bivaju ubijeni jedan od strane drugoga? Predlazem da balkansdki citatelji aktivno bojkotuju njegova piskaranja sve dok ne odradi ono sto je potpisao da ce odraditi.

@STALKER: Mislim da ti se ne bi svidio opus pomenutoga. Zaobidji u sirokome luku. Izdaju Bruksa pa probaj njega, ako bas zelis Paladinova izdanja.
Slika

Član
Član

Postod Orion u Uto Apr 06, 2010 8:56 am

Stalkeru, što se tiče Mekdonalda, on je izuzetno cenjen pisac u svetu. Koliko znam Paladin je izdao njegov roman Bespuće, mislim da košta nekih 800 din, a uskoro bi trebao izaći i Brazil, na nekim sajtovima imaš odlomke iz tog romana.
Mekdonald je ,, tvrđi '' sf, njega ili obožavaju, ili im nikako ne leži. Ja spadam u ovu drugu grupu. Probao sam čitati, i batalio.
Meni je previše naporan, nerazumljiv, previše toga prepliće i zapetljava, a ne sviđa mi se ni njegov sklop rečenica.
No, ima dosta ljudi kojima se i sviđa, moguće da će se tebi dopasti. Poznat je autor i čitan u svetu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod stalker u Uto Apr 06, 2010 9:04 am

I fantazi knjizevnost ima svoj grand show :D ma ok je sto ima grand show nego sto se izdavaci sluze lazima i neiskrenim recenzijama kako bi prodali knjigu. Odes samo na lagunin sajt, pa procitas recenzije onih povracka zenskih kojestarija, pa se tek onda iznerviras oko gluposti.

A kazi mi sto dajes negativnu ocenu Mekdonaldu? Nisam ga citao samo me zanima da znam..

Orione da li si citao englesku ili nasu verziju?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 11:27 pm

Postod Orion u Uto Apr 06, 2010 9:28 am

Našu verziju, nekako mi nije leglo. Ni sam stil pisanja, ni sf koji je prilično ,, hard''. No, opet to je stvar ličnog ukusa, dosta
ljudi ga voli, recimo Skrobonja ga jako ceni a ja njega baš poštujem i kao pisca i kao izdavača, ali eto Mekdonald mi nije legao.
To je samo moj utisak, nikako ne agitujem da ga ljudi ne čitaju, znam da ga mnogi vole.
Za Lagunu se slažem.. no, opet danas je marketing jako bitan.. recimo za solidan broj prodatih primeraka Konstantinovog raskršća , za našu fantastiku, upravo je zaslužan marketing Lagune.. uz sve mane, oni su ipak jak i ozbiljan izdavač.

P.S. Možda ja nisam dobar sagovornik na ovu temu, pošto mi se dela ovog pisca nisu dopala. Javiće se sigurno i oni koji ga vole, i objasniti šta im se sviđa kod njega, onda ćeš se lakše odlučiti da ga uzmeš..
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod babakarniang u Uto Apr 06, 2010 5:14 pm

Bespuce jedan od najboljih romana u zadnje dve godine u nas ocena 9.5 tople preporuke (mnb nisu shvatili tvoju ironiju) :)

Ne davaj im za te slicice kupi im Afrika 2010 :) taj i ja skupljam :) valjda da se potsetim kako je bilo nekad usput uzasan kvalitet albuma i slicica za cenu 40din. kesica 5 slicica al posto volim fudbal i ocekujem veliku igu nasih ima da ga skupim :)
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod Orion u Uto Apr 06, 2010 5:35 pm

Izgleda sam naslutio ranijim postom, da će Lagunin klub u NS početi sedmog :) .
Svratih pre sat vremena, po ovoj kišurini.. dosta knjiga ima po policama, tu su ipak još neke neraspakovane, majstori, merdevine i tako.. ljubazna mlada dama mi reče da svratim sutra..
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Apr 07, 2010 12:07 am

Nekako mi izmice smisao tvrdnje da je Zoran Zivkvic zagusio SF izdavastvo onoliko koliko ga je Boban Knezevic otvarao. Sto to treba da znaci? Uredjivacka politika nije bila dovoljno otvorena ka "jednostavnijim korisnicima"? Ako je smisao da je Zivkovic grijesio sto je objavljivao knjige sto pretezahu svojim kvalitetom naustrb jednokratne zabave, opet, kolega rece da je ljepota u oku promatracevu, pa, meni je drago sto je grijesio na tu stranu. KOme se nije svidjelo mogao je eto citati Znak Sagite, koji je sa TIMESCAPEA, INVERTED WORLD, ANSTAJNOVOG PRIJESEKA, DYING INSIDE i STVORENJA SVJETLOSTI I TAME prijesao na ISLANDS IN THE NET i SNOW CRASH, nemijenjene "hip" generaciji. Jedino sto bi se otvorilo tu je samopostivanje kompjuterskih geekova i nerdova ( nemam nimalo postivanja niti za jedne, jer su mahom krivi za lose misljenje o SF-u ) koji bi mogli da razluce sve te mikroprocesora i maticne ploce koje Stivenson pominje. Ali cekaj pa i Zivkovic je objavljivao Gibsona?

Nijesu po mome misljenju za nedostatak interesovanja za SF krivi njih dvojica, niti bilo koj od izdavaca, vec okolnosti na koje nitko tada nije mogao imati utjecaja. Kako ne bi ulazili u poblize rasprave, namignucu. Jednostavno, nakon pomenutih okolnosti, djesio se glupi GOSPODAR, Ezoteria je reprintovala knjige, Papic uleteo u pravome trenu, i zgrabisde djecicu. Prema SF knjizevnosti postoji predrasuda, ocitovana i u pisanju mladjih kolega ovdje, da je ista samo nabrajanje jednadzbi i raznoraznih Njutnovih zakona te je za pracenje potrebna diploma u nekoj od prirodnih nauka. A ovako, kada citaju Fantasy, potrebno je samo da znaju neke osnovne mitove, i osjecaju se opet poput djece koja se uspavljuju bajkama za laku noc. Vec sam jednom rekao da moramo rascistiti terminologiju. Ako mislite da je MekDonald hard Sf, zao mi je, ali nijeste onda ni vidjeli sto jest onaj pravi. Ta zlosrecna pauza od gotovo citacve decenije te potom besomucno forsiranje jednoobrazne Fantastike, novu su publiku okrenule Fantasy-ju, i to, kako i sam kolega primijecuje, onom "koji je dovoljno epski". Tako da MekDonald niposto i nije za tu generaciju, ne dok jos malo ne zaplivaju u ozbiljniju knjizevnost, i sine im i samima zasto je cijenjen. Doduse, ako bas hoce da probaju, najprijemciviji njegovi romani su CHAGA, doduse ima drugojaciji naslov za americko trziste, kojeg ne mogu da se sjetim, te nasatavak KIRINYA.

Inace, pominjao sam i ja Andromedu, i Galaksiju. Kolega bi mi mogao pomoci prisjetiti se koji je treci roman objavljen, posle Krejtonovog i Andersonovog. Molio bih da smanjimo ove setnje po stazama proslosti, opasne su po zdravlje. I ako nemaju bas ni neke od knjiga Polarisa ili Kentaura na policama, a imaju ih na kompjutorima u piratizovanim verzijama CD-ova koje je Zivkovic pripremio.

Zao mi je sto je kolega iskisnuo, no nekako me niti ne cudi sto nesto u ovoj zemlji nije otvoreno na vrijeme. Samo da ga ljubazna mlada dama ne zamoli da, kada sutradan dodje, pomogne majstorima na pmenutim merdevinama.

Da nije mozda album koji pominjete onaj sa karikaturama igraca? ( Najbolji albumi sviju vremena, jesu onaj Paninijev s ilusracijama Sare Kej, te onaj LJUBAV JE, s golisavim golupcicima sto nas decenijama poducavaju a mi na zalost ne slusamo... )

Pogledao A CHRISTMAS CAROL, jako sam zadovoljan no ja volim Horror, ali mislim da ga djeca niposto ne bi smjela gledati. Osim ako nijesu prijethodno pokusala izmusti od vas novac. Dzim je Keri sjajan u svih 47856389475398 uloga koje igra, no malo mi je opet neobicno gledati karikaturalne likove glumaca koje iznimno postivam ( Oldman i Hoskins najpre, posto Robin Rajt i Firt nisu toliko iskarikirani ). Smeta sto su ubrzali preko Skrudzove mladosti, mogli su komotno dodati tih petnaestak minuta motivacije. Poslije onih sa Bilom Marejem te patkom, originalno imenjakom glavnoga junaka Dikensova originala, najbolja ekranizacija koju sam gledao. Atkinsove dogodovstine su bile jako zabavne ali nemaju bas veze s knjigom, zar ne? Oh, BOOK OF KELLS je sve ono sto su PONYO i PRINCESS AND THE FROG trebali biti, no nijesu: praznik za oci i usi, sa smislom, u ovom dobu pikselizovanih 3D crtica, pravi melem ne uzelelu dusu... ( ozbiljno, nijesam ironican ).

Izasao roman RUNE Dzoane Haris. Zar nije to ona koja je pisal magicnorealisticku COKOLADU? Uglavnom ovo je neki YA Fantasy inspiriran norduijskim legendama, pa cim otkrijem sto poblize, javljam.

Kada ce vise zavrsiti druga sezona MERLINA, da ko covjek uzmem da gledam?
Slika

Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige