od mnb u Sre Apr 07, 2010 12:07 am
Nekako mi izmice smisao tvrdnje da je Zoran Zivkvic zagusio SF izdavastvo onoliko koliko ga je Boban Knezevic otvarao. Sto to treba da znaci? Uredjivacka politika nije bila dovoljno otvorena ka "jednostavnijim korisnicima"? Ako je smisao da je Zivkovic grijesio sto je objavljivao knjige sto pretezahu svojim kvalitetom naustrb jednokratne zabave, opet, kolega rece da je ljepota u oku promatracevu, pa, meni je drago sto je grijesio na tu stranu. KOme se nije svidjelo mogao je eto citati Znak Sagite, koji je sa TIMESCAPEA, INVERTED WORLD, ANSTAJNOVOG PRIJESEKA, DYING INSIDE i STVORENJA SVJETLOSTI I TAME prijesao na ISLANDS IN THE NET i SNOW CRASH, nemijenjene "hip" generaciji. Jedino sto bi se otvorilo tu je samopostivanje kompjuterskih geekova i nerdova ( nemam nimalo postivanja niti za jedne, jer su mahom krivi za lose misljenje o SF-u ) koji bi mogli da razluce sve te mikroprocesora i maticne ploce koje Stivenson pominje. Ali cekaj pa i Zivkovic je objavljivao Gibsona?
Nijesu po mome misljenju za nedostatak interesovanja za SF krivi njih dvojica, niti bilo koj od izdavaca, vec okolnosti na koje nitko tada nije mogao imati utjecaja. Kako ne bi ulazili u poblize rasprave, namignucu. Jednostavno, nakon pomenutih okolnosti, djesio se glupi GOSPODAR, Ezoteria je reprintovala knjige, Papic uleteo u pravome trenu, i zgrabisde djecicu. Prema SF knjizevnosti postoji predrasuda, ocitovana i u pisanju mladjih kolega ovdje, da je ista samo nabrajanje jednadzbi i raznoraznih Njutnovih zakona te je za pracenje potrebna diploma u nekoj od prirodnih nauka. A ovako, kada citaju Fantasy, potrebno je samo da znaju neke osnovne mitove, i osjecaju se opet poput djece koja se uspavljuju bajkama za laku noc. Vec sam jednom rekao da moramo rascistiti terminologiju. Ako mislite da je MekDonald hard Sf, zao mi je, ali nijeste onda ni vidjeli sto jest onaj pravi. Ta zlosrecna pauza od gotovo citacve decenije te potom besomucno forsiranje jednoobrazne Fantastike, novu su publiku okrenule Fantasy-ju, i to, kako i sam kolega primijecuje, onom "koji je dovoljno epski". Tako da MekDonald niposto i nije za tu generaciju, ne dok jos malo ne zaplivaju u ozbiljniju knjizevnost, i sine im i samima zasto je cijenjen. Doduse, ako bas hoce da probaju, najprijemciviji njegovi romani su CHAGA, doduse ima drugojaciji naslov za americko trziste, kojeg ne mogu da se sjetim, te nasatavak KIRINYA.
Inace, pominjao sam i ja Andromedu, i Galaksiju. Kolega bi mi mogao pomoci prisjetiti se koji je treci roman objavljen, posle Krejtonovog i Andersonovog. Molio bih da smanjimo ove setnje po stazama proslosti, opasne su po zdravlje. I ako nemaju bas ni neke od knjiga Polarisa ili Kentaura na policama, a imaju ih na kompjutorima u piratizovanim verzijama CD-ova koje je Zivkovic pripremio.
Zao mi je sto je kolega iskisnuo, no nekako me niti ne cudi sto nesto u ovoj zemlji nije otvoreno na vrijeme. Samo da ga ljubazna mlada dama ne zamoli da, kada sutradan dodje, pomogne majstorima na pmenutim merdevinama.
Da nije mozda album koji pominjete onaj sa karikaturama igraca? ( Najbolji albumi sviju vremena, jesu onaj Paninijev s ilusracijama Sare Kej, te onaj LJUBAV JE, s golisavim golupcicima sto nas decenijama poducavaju a mi na zalost ne slusamo... )
Pogledao A CHRISTMAS CAROL, jako sam zadovoljan no ja volim Horror, ali mislim da ga djeca niposto ne bi smjela gledati. Osim ako nijesu prijethodno pokusala izmusti od vas novac. Dzim je Keri sjajan u svih 47856389475398 uloga koje igra, no malo mi je opet neobicno gledati karikaturalne likove glumaca koje iznimno postivam ( Oldman i Hoskins najpre, posto Robin Rajt i Firt nisu toliko iskarikirani ). Smeta sto su ubrzali preko Skrudzove mladosti, mogli su komotno dodati tih petnaestak minuta motivacije. Poslije onih sa Bilom Marejem te patkom, originalno imenjakom glavnoga junaka Dikensova originala, najbolja ekranizacija koju sam gledao. Atkinsove dogodovstine su bile jako zabavne ali nemaju bas veze s knjigom, zar ne? Oh, BOOK OF KELLS je sve ono sto su PONYO i PRINCESS AND THE FROG trebali biti, no nijesu: praznik za oci i usi, sa smislom, u ovom dobu pikselizovanih 3D crtica, pravi melem ne uzelelu dusu... ( ozbiljno, nijesam ironican ).
Izasao roman RUNE Dzoane Haris. Zar nije to ona koja je pisal magicnorealisticku COKOLADU? Uglavnom ovo je neki YA Fantasy inspiriran norduijskim legendama, pa cim otkrijem sto poblize, javljam.
Kada ce vise zavrsiti druga sezona MERLINA, da ko covjek uzmem da gledam?

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.