od de Hammo u Čet Apr 08, 2010 5:52 pm
@alcesta: potpuno tacno, okviri zanra, sta god to bilo, su veoma cudna stvar postavljena za nesto sto nosi naziv "fantasy"... tu bas ne bih ocekivao nekakve okvire znara. u koji okvir bi se strpao "brezuljak votersip", u price o zivotinjama koje govore? Zajedno sa "Vetar u vrbacima", kao sto to videh jedared? Ili Niksova Abhorsen trilogija? Sta je to, S&S? Ne da bih ja bas rekao... bar ne lici mnogo na "mac od sanare"... prilicno tesko je postovati bilo kakvu klasifikaciju, jer je kategorija "okviri zanra" i klasifikacija nesto sto je u stvari kukavicije jaje losih pisaca i kriticara, s tim da prve prezirem a druge mrzim vise od zubara (koji su, za razliku od istih, korisni, samo neprijatni; kriticari su, pa, kao šuljevi, nekorisni, nepotrebni, veoma neprijatni i na duge staze štetni....). Pisac može sebi namerno da zada odredjene okvire priče i da pazi da ih ispoštuje, jer ima izvesnu nameru. To je, npr. uradio Tolkin sa svojim svetom, o čemu je uostalom i sam pričao. Čini mi se je i Ursula veoma svesno i namerno uvela izvesna samoograničenja dok je stvarala Zemljomorje.... ali to je piščev izbor, baziran na njegovim idejama... ako ima dobar jezik, lepu rečenicu i ume da napravi priču, neće nikome smetati da li je ili nije u nekakvim zamišljenim okvirima, to su ionako njegovi okviri, ako ih ima... mislim, nije to fudbal pa da su tri korne penal...
@mnb: tezu da je pisanje SF i F prosto ko pasulj vec stotinama godina poturaju pisci mainstream iliti "prave" knjizevnosti i njihovi satrapi (knjizevni kriticari, da prostite na izrazu). Mislim da sam ne jednom istakao da smatram da je procenat bedastoca i bljuzgavosti u mainstream literaturi i prezrenom SF/F isti, ako nije cak malo i veci u mainstream taboru, jer, 'fala Bogu i Svetom Jovanu, Kupoholicarke i kojekakva slicna balavljenja nikako ne mogu da se strpaju u SF ili F...Ako jos uzmemo u obzir i cinjenicu da se konzumacija sadrzaja magazina, novina i uopste stampane periodike kao tradicionalnog uporista SF i F zanra (a narocito SFa, koji je kroz price iz novina i magazina iznedrio neke od najvecih imena u poslu) prilicno smanjila, te da je umanjena produkcija i pulpa, ne u smislu kvaliteta i sadrzaja knjige, vec u fizickom smisli knjige, nacina poveza, papira i brzine i kolicine izdanja pa i cene, (secate se penguin books-a i slicnih edicija, samo sto se nisu na kilo prodavale) opet se svodi na to da mainstram sigurno produkuje procentualno vecu kolicinu djubreta (mada mi kao konzumenti SF ili Fa to ne primecujemo). Sigurno je dobro sto poneki od mainstream autora okusa svoje pero i u SF/F maniru, samo je uvek problematicno koliko ozbiljno shvata svoj rad u tim vodama. Personalno, vise volim kada dobri SF/F autori napisu nesto sto nije SF/F.
Na kraju krajeva, uz nos KK (knjizevnim kriticarima), da se ne lazemo, "Faust", "San letnje noci", "Oluja".... ma da ne nabrajam ovde lektiru, su ipak, u osnovi dela koja pripadaju Fantasy zanru. Izbaci F element i mozes da bacis celu knjigu na smetliste. A verovatno svako od vas moze da doda bar jos 3 "ozbiljne" knjige ovom spisku.
Oblique strategy number 56: Balance the consistency principle with the inconsistency principle.