od mnb u Uto Apr 13, 2010 11:29 am
Prvo pitanje: kakvog su tipa ilustracije u ZABORAVLJENOJ GORI? Da li bas ilustruju tekst, ili ILUSTRUJU tekst ( velika slova, neki ukrasi ). Ja l;icno se jos kajem sto sam onda, spominjao sam to vec, kada su nakon priznavanja Kosova od strane crnogorsake vlade, bukvalno budzasto davali knjigu, propustio da je uzmem. Covek mi je davao za 200 dinara, onaj tvrdi povjez ( meni je to crvena boja, ali sto ja znam ), i ja rek'o razmislicu. Ako NE uzmes, uvijek ces se kajati. Izuzev ako je u pitanju droga, naravno. Drago mi je da Lagijuna izdaje domace autore, ali sve u svemu, i izvinjenje njihovim kucnim autorima, ali sto se Fantastike tice, tu ih definitivno sisaju Fantasticna biblioteka i Tardis. Mislim da je Lagijuna u stvari od Fantastike izdala samo Skroibonjinu zbirku, Petrovica, Rsumovica, a za SRPSKI PSIHO i KONSTANTINOVO RASKRSCE niojesam bas upoznat da li su Horror i Fantasy.
Sto je Tardis? Kolegica kaze da je to najkulje ime za ediciju Fantastike, a druga kolegica joj odobrava?
Sto se ekranizacija tice, pojavila se LIGEIA, opet adaptacija Poove price. No, ovo nije jedna od onih Dekotoovih, vec ozbiljna ekranizacija, ima cak nekoliko poznatih glumaca. Mislim da i nisu napisali naslov kao EDGAR ALLAN POE'S LIGEIA, upravo da ne bi ljudi pomislili kako ima veze sa pomenutim soft core skin festo-ovima. Kojih ce biti jos, jer je izgleda dobra prodaja pa su narucili jos nekoliko. Takodjer sam nabacvio COLOUR FROM THE DARK, pa cu ga valjda pogledati sto je slobodjna ekranizacija Lavkraftove pripovijesti, valjda COLOUR FROM THE SPACE, koja je izvrsna ( prica, mozda ponajbolja koja nije povezana sa Starima, mislim zaista bi trebalo da iscitate Tabernaklove zbirke, Lavkraft konacno medju Srbima, iskortistite priliku ).
Gledao CLASH OF THE TITANS. Nije mi se svidio. Nije da mi je i original nesto posebno no je ipak imao Harihausenove kreacije, i bio zabavan na onaj djeciji nacin. Ovaj je vise za ovu novu djewcu, sa uzbudljivom borbom protiv skorpiona te finalnim duelom iznad, oko,i unutar Argosa, koji kao da su nivoi u kakvoj video igrici. Treba li spominjati kako je glumacka ekipa koja je sastavljena od sve samih vrsnih glumaca, pocjev s Nisonom i Fajnsom, pa preko nekih meni omiljenih, Dzejsona Fleminga i Mikelsona, te Hansa Metisona, i cak maliog, Nikolasa Houlta, koji je bas porastao, potpuno neiskoristena - Deni Hjuston ima dvije recenice, Postlvajt pet, i da je sve podredjeno onom balvanu. Morat cu pohvaliti i dvije glumice koje igraju Eo i Andromedu, no nijesam ih prepoznao. Imao sam malo nade za film, kada izvuku mehanicku sovu, gledatelji originala ce se sjetiti sto je to, ali posto su je odmah vratili u spajz, i to malo je potonulo. Ono sto je mene iznenadilo, i potvrdjuje da se i staroga peseka moze novim trikovima nauciti jesdt da su djinni deo grcke mitologije. To zaista nijesam znao. Cak sam ubijedjen, kada smo =oonda razgovarali, na ustrb prevodjenja Kerovih knjiga kao dzinovi iz lampe, da smo svi mislili da pripadaju azijskim mitologijama. I bijeloglavi sup kako Zevsova ptica, totem, sto li, mislim ni to nijesam znao. Doduse, nakon SImonsova ILIUMA i OLYMPOSA, svaki film o starogrckim bozanstvima djeluje smijesno. N ebi imao nisto protiv da izuzev balvana, ovi glumci i ovakvi efekti igraju u ekranizaciji Hokenberijevih avantura. Ahila bi eto mogao da glumi Denijel Robinson iz THE BIG GAY MUSICAL, koji i lici na balvanov tip, tjelesna gradja i oblik lica, samo sto zna da glumi ( i pjeva i plese ). I da, takodjer nijesam znao da frizura americkih vojnika potice iz antickog doba.
Meni su licno tri najbolje knjige Ursule Le Gvin, tim rijedom, LEVA RUKA TAME, COVEK PRAZNIH SAKA i STALNO SE VRACAJUCI KUCI. Koja joj je prica u LEGENDAMA?

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.