[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod mnb u Čet Apr 08, 2010 11:40 pm

Ne znam za DEMONS, ali BEING HUMAN je stvarno dobar, ja sam se zagrijao jos kada je film izisao, i drago mi je da su odlucili da odrade seriju - a Rasel Touvi je, nakon Dzeka Nikolsona naravno, najbolji vukodlak IKAD! To sto imaju manje epizoda je blagoslov, mogu posvjetiti vise paznje scenariju te snimanju, BEING HUMAN su neke epizode radili i po dva mjeseca. A sto je DRUID? Neki Fantasy roman, ili DROOD Simonsa sa ovim greskama pri kuckanju kojima obiluju moji postovi? Kakos te dograbili Gluhovskog za taj novac, pa to spada u domen Naucne Fantastike...
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod babakarniang u Pet Apr 09, 2010 12:33 am

Jeste BEING HUMAN je stvarno dobar a DEMONS nisam bio bas odusevljen radnja se vrti oko potomka Van Helsinga i kako oni imaju duznost zadrzati sve zlo u podzemlju. A citam Simmonsa covek zna znanje :da: A Gluhovskog sam uzo u ovoj novoj knjizari za 5 i vise knjiga daju prilican popust knjiga je bas dobro uradjena sve sa omotom (drugarica mi donela i vadi pa komentarise gle ovu lepotu)
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod Orion u Pet Apr 09, 2010 11:15 am

Mnb : Lagunina knjižara se otvorila sedmog. Zaista je veliki i komforan prostor. Ima dve prostorije, a fantastika je u drugoj.
Pazarih Zaboravljenu goru, Milisava Popovića.
Imaju i drugih izdanja, a primetih ( seća li se ko ? ) tamo dva dela domaćeg pisca, Aleksandra Mandića, Salir i Koret, prvi i drugi deo trilogije Kopilad Bogova. Prva knjiga je 432, a druga nešto preko 600 din.
Sećam se da je nekad davno bilo reči o tome, eto sad je stiglo u Laguninu knjižaru.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Perin u Sub Apr 10, 2010 12:45 am

Dokopao sam se nekih kentaurovih izdanja, sasvim nenadano, trampom za Remarkove knjige. Elem, prva knjiga koju pročitah (u životu) iz te edicije jeste "Svet se kaže šuma," od Ursule Legvin. Legvinovu cenim kao pisca, ali njena dela mi nisu ostala u dobrom sećanju; previše me nekako smarala. Moje poznavanje Legvinove, odmah da podvučem, je zasnovano na tetralogiji Zemljomorje i knjizi Leva ruka tame. Za razliku od pomenutih dela, Svet se kaže šuma me je oduševilo u svakom pogledu. Ideja, razrada, monolozi...Nekako me nije smorila opisima kao u prethodnim delima, a takođe, ovde ima i dosta akcije. Poruka knjige je sasvim jasna i ogoljava prirodu čoveka, daje svojevrsnu kritiku i apel na to gde će čovek i dokle stići ako nastavi da se ponaša kako se dosada ponašao. Velika preporuka - SF delo stvarno vredno svake hvale. Sledeće na listi je verovatno Lem i Nepobedivi.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod alcesta u Sub Apr 10, 2010 4:50 pm

Interesantno, ja imam potpuno obrnuti utisak, knjige koje pominješ su me oduševila, a Svet se kaže šuma mi je bila prva njena knjiga na koju sam naišla i odbila me od nje na dosta godina. Stvarno se ukusi baš razlikuju. :)

I ja sam razmišljala da kupim Laginuno izdanje Zaboravljene gore, ali kad sam videla onaj žuti WC papir... ne mogu, brate, izgleda mi odvratno, radije ću kupiti skuplje prvo izdanje koje je bar pristojno, iako nema ilustracije. Ako se odlučim, to jest, pošto me nervira izostanak lekture, i to ako je verovati autoru, namerni. Zanima me je li Laguna nešto intervenisala u tom pogledu, ali nisam imala živaca da iščitavam duže delove u knjižari. Knjiga mi se inače dopada, ali kupujem ono što ću čitati više puta, a kad sam je pozajmila iz biblioteke imala sam živu želju da dohvatim olovku i poispravljam greške na licu mesta. Profesionalna deformacija, valjda. :)
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod stalker u Sub Apr 10, 2010 7:42 pm

I meni je Svet se kaze suma bez veze...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 11:27 pm

Postod Perin u Sub Apr 10, 2010 7:47 pm

Svakom svoje :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Ned Apr 11, 2010 8:25 am

Puno pozdrava Alcesti :) .
I meni se ne sviđa onaj žućkasti papir Lagune, al šta je tu je.
Zaboravljena gora ima ilustracije. Dosta zanimljiva knjiga. Mada na momente, ima vrlo
arhaičnih jezičkih izraza, pa se mora polako čitati da se pravilno razume.
Ovih dana se nešto menjam s drugom, pozajmice, pa ću dobiti na čitanje tri Tardisova izdanja : Ministarstvo senki,
Jesen sakupljača, i Vi što maštate o sreći. :P
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod alcesta u Ned Apr 11, 2010 2:38 pm

Pozdrav i tebi. :)
Znam da Lagunino izdanje ima ilustracije, mislila sam na prvo, narandžasto, koje ih nema, ali je u svemu ostalom mnogo impresivnije vizuelno, bar meni. :)
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod mnb u Uto Apr 13, 2010 11:29 am

Prvo pitanje: kakvog su tipa ilustracije u ZABORAVLJENOJ GORI? Da li bas ilustruju tekst, ili ILUSTRUJU tekst ( velika slova, neki ukrasi ). Ja l;icno se jos kajem sto sam onda, spominjao sam to vec, kada su nakon priznavanja Kosova od strane crnogorsake vlade, bukvalno budzasto davali knjigu, propustio da je uzmem. Covek mi je davao za 200 dinara, onaj tvrdi povjez ( meni je to crvena boja, ali sto ja znam ), i ja rek'o razmislicu. Ako NE uzmes, uvijek ces se kajati. Izuzev ako je u pitanju droga, naravno. Drago mi je da Lagijuna izdaje domace autore, ali sve u svemu, i izvinjenje njihovim kucnim autorima, ali sto se Fantastike tice, tu ih definitivno sisaju Fantasticna biblioteka i Tardis. Mislim da je Lagijuna u stvari od Fantastike izdala samo Skroibonjinu zbirku, Petrovica, Rsumovica, a za SRPSKI PSIHO i KONSTANTINOVO RASKRSCE niojesam bas upoznat da li su Horror i Fantasy.

Sto je Tardis? Kolegica kaze da je to najkulje ime za ediciju Fantastike, a druga kolegica joj odobrava?

Sto se ekranizacija tice, pojavila se LIGEIA, opet adaptacija Poove price. No, ovo nije jedna od onih Dekotoovih, vec ozbiljna ekranizacija, ima cak nekoliko poznatih glumaca. Mislim da i nisu napisali naslov kao EDGAR ALLAN POE'S LIGEIA, upravo da ne bi ljudi pomislili kako ima veze sa pomenutim soft core skin festo-ovima. Kojih ce biti jos, jer je izgleda dobra prodaja pa su narucili jos nekoliko. Takodjer sam nabacvio COLOUR FROM THE DARK, pa cu ga valjda pogledati sto je slobodjna ekranizacija Lavkraftove pripovijesti, valjda COLOUR FROM THE SPACE, koja je izvrsna ( prica, mozda ponajbolja koja nije povezana sa Starima, mislim zaista bi trebalo da iscitate Tabernaklove zbirke, Lavkraft konacno medju Srbima, iskortistite priliku ).

Gledao CLASH OF THE TITANS. Nije mi se svidio. Nije da mi je i original nesto posebno no je ipak imao Harihausenove kreacije, i bio zabavan na onaj djeciji nacin. Ovaj je vise za ovu novu djewcu, sa uzbudljivom borbom protiv skorpiona te finalnim duelom iznad, oko,i unutar Argosa, koji kao da su nivoi u kakvoj video igrici. Treba li spominjati kako je glumacka ekipa koja je sastavljena od sve samih vrsnih glumaca, pocjev s Nisonom i Fajnsom, pa preko nekih meni omiljenih, Dzejsona Fleminga i Mikelsona, te Hansa Metisona, i cak maliog, Nikolasa Houlta, koji je bas porastao, potpuno neiskoristena - Deni Hjuston ima dvije recenice, Postlvajt pet, i da je sve podredjeno onom balvanu. Morat cu pohvaliti i dvije glumice koje igraju Eo i Andromedu, no nijesam ih prepoznao. Imao sam malo nade za film, kada izvuku mehanicku sovu, gledatelji originala ce se sjetiti sto je to, ali posto su je odmah vratili u spajz, i to malo je potonulo. Ono sto je mene iznenadilo, i potvrdjuje da se i staroga peseka moze novim trikovima nauciti jesdt da su djinni deo grcke mitologije. To zaista nijesam znao. Cak sam ubijedjen, kada smo =oonda razgovarali, na ustrb prevodjenja Kerovih knjiga kao dzinovi iz lampe, da smo svi mislili da pripadaju azijskim mitologijama. I bijeloglavi sup kako Zevsova ptica, totem, sto li, mislim ni to nijesam znao. Doduse, nakon SImonsova ILIUMA i OLYMPOSA, svaki film o starogrckim bozanstvima djeluje smijesno. N ebi imao nisto protiv da izuzev balvana, ovi glumci i ovakvi efekti igraju u ekranizaciji Hokenberijevih avantura. Ahila bi eto mogao da glumi Denijel Robinson iz THE BIG GAY MUSICAL, koji i lici na balvanov tip, tjelesna gradja i oblik lica, samo sto zna da glumi ( i pjeva i plese ). I da, takodjer nijesam znao da frizura americkih vojnika potice iz antickog doba.

Meni su licno tri najbolje knjige Ursule Le Gvin, tim rijedom, LEVA RUKA TAME, COVEK PRAZNIH SAKA i STALNO SE VRACAJUCI KUCI. Koja joj je prica u LEGENDAMA?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Mo u Uto Apr 13, 2010 11:49 am

...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod Perin u Uto Apr 13, 2010 12:33 pm

Ursula Legvin - Vilin Konjic. Pripada Zemljomorju :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Uto Apr 13, 2010 3:41 pm

U, ovo je bilo brzo! Hvala vam. Napisah jedared da DOCTOR WHO nisam gledao kada je bilo vrijeme, naime kada ga televizija Zagreb davase u nedjeljno popodne osamdesetih - u terminu gdje ga je naslijedio AUTOMAN, cini mi se da se tako zove ( ili AUTOBOT, ali to su oni iz Transformersa, zar ne? ), tako da zaista nisam imao pojma da govornica i ima ime. Zanimljivo, ocjekivao sam termin iz kakve mitologije. Doduse, ovo je termin iz neke moderne mitologije. Inace, opet su promijenili glumca, no ne igra ga Rasel Touvi koga je kreator revivala serije htio nego neki... koji nije Rasel Touvi pa mu ni ne znam ime. Sto se Ursuline pripovjesti tice, ne mogu bas biti siguran, ali DRAGONFLY je i u njenoj zbirci pripovjedaka o Zemljomorju, pa se pitam nije li njoj lEGENDS dosao kao kec na desetku, naime ona je onda vec imala pricu a nije ju pisala specijalno za antologiju. Tu su svakako najbolje prosli Dzordan, Martin i Gudkajnd kojiima su novele posebno stampane i lijepo se isprodavale i mimo antologije.. Nijesam siguran da li je i noivela Gabaldonove objavljena u toj kolekciji, ona ime nekoliko kratkih romana o jednom od sporednih likova u serijalu i oni su u Americi stampani posebno, Lord Dzon im se pominje u naslovima, a uskoro ce dobiti i svoj roman.

@ORION: Kolega ispricavam se, ja sam pominjao KOPILAD BOGOVA, Lijeteci je majmun to vidio u knjizari Mladinske knjige, pa smo ovdje pricali malo o tim samizdat izdanjima. Tko zna, mozda Lagijuna odluci reprintati pod svojim okriljem knjige. Smijesno mi je da su te knjige naspram svoga obima mnogo pristupacnije po cijeni nego njihova izdanja. Tako ako netko kupi, procitavsi ih, mozda bude ponukan otkuckati malo o njima da svi vidimo sto je i kako. Ako kolega ode opet u knjizaru neka namigne mladoj prodavacici i ugovori tajni znak raspoznavanja posjetitelja Ponija s njom, koji bi im omogucavao dodatne popuste, to bi uistinu bilo lijepo.
Slika

Član
Član

Postod Orion u Uto Apr 13, 2010 6:08 pm

Hehe, ja imam maksimalan popust kod Lagune, no problem sa Salirom i Koretom je taj što oni nisu izdanje Lagune- samo ih ima u Laguninoj knjižari, kao i nekih drugih izdanja koja nisu njihova, tako da tu verovatno nema popusta.
Kopka me radoznalost u vezi njih, ali malo sam ( u stvari prilično ) ohladio od serijala, nešto u poslednje vreme dosta čitam Tardisova izdanja. Dobio sam skoro neka, a ,,Vi što maštate o sreći '' me oduševljava. Zaista, ako ništa drugo, Tardis ću voleti zbog toga što su otrgli od zaborava dela Ljubomira Damnjanovića. Elem, sumnjam da će mi KOPILAD BOGOVA skoro doći na red, ali eto čisto da se zna, ko želi, može ih pazariti u NS, u Kralja Aleksandra 3.
Mnb, što se tiče domaće fantastike, u pravu si, FB i Tardis su tu mnogo ispred Lagune. No, to su projekti više ljubavi i entuzijazma, nego tržišta. Laguna je tržišna priča. Oni guraju samo ono za šta ocene da donose šuške. Zaboravljena gora, Skrobonja, Konstantinovo raskršće su ocenili da je neka srpska zabavna verzija Den Brauna, i da može imati prođu.
Tako bar ja to vidim.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Egon Zmaj u Uto Apr 13, 2010 6:33 pm

U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar