[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE U ALNARIJU

Postod Azizam u Sub Jan 05, 2008 3:06 pm

Kinezi kao i mi već vekovima imaju fantastične priče.

Uzmi (ima u Plato-u), Čudesne priče PuSungLinga. (ili sličan naziv, zavisi od transkripcije, u Srbiji na tom polju vlada haos)
Ta knjiga je već vekovima stara, ali vrlo interesantna i naravno "fentezi".

Većina fantastičnih priča u kini se svodi na wushu priče (tzv. borilačke priče).
U pohodu na Nespokoj...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Uto Sep 28, 2004 12:05 am

Postod Orion u Sub Jan 05, 2008 10:42 pm

Sto se tice Alnarija, imali su oni dobrih poteza. Sa DZulijom DZouns je bio pun pogodak, dobar posao su napravili
i izdajuci gomilu knjiga Stivena Kinga, mada ja licno vise volim njegove ranije knjige, nego ove novije.
Nadam se da ce i dalje biti raznovrsni. Mislim da bi bilo dobro da se izdaje vise knjiga fantastike iz Istocne
Evrope, Dalekog istoka, i uopste van Zapada. To bi osvezilo trziste i imalo pozitivne efekte na popularnost zanra,
ubedjen sam. Malo sam se i ja zasitio te fantastike koja dolazi sa zapada. Ima naravno dela koja odskacu kvalitetom, ali je puno sablonskih, predvidivih i knjiga koje lice jedna na drugu kao jaje jajetu :? .
Jednostavno, voleo bih malo videti i kako drugi to rade.. a siguran sam da ima kvaliteta.
Evo na primer zanr horora. Gledao sam gomilu horor filmova sa zapada, ali kad bolje razmislim, sem nekoliko klasika tipa: Noc Vestica, Magla, Nosferatu, Amitvil, Predskazanje, itd. vecina je vrlo mrsavog kvaliteta.
Skoro sam pogledao nekoliko japanskih i korejskih horora, i mogu reci da su me odusevili. Bolji su daleko od vecine horora koje sam pogledao, a doskora jedva da sam znao i da imaju horor filmove.
Hocu reci, ne mozemo znati da li nesto valja dok ga ne pogledamo, ili ne procitamo.
Ja se nadam da ce biti sve vise izdanja fantastike iz raznih zemalja, nek bude sto veca ponuda, a kvalitet ce
isplivati.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod nightflier u Ned Jan 06, 2008 12:46 am

Dozvolite da jos malo budem tajanstven, a u medjuvremenu zamolio bih moderatore da promene naziv ovoj temi u "Nove knjige", posto 1) ona odavno ne sluzi samo za pricu o Alnarijevim naslovima; 2) ja sam je otvorio kao urednik Alnarija, sto vise nisam i 3) nameravam da u skorije vreme pricam o nekim novim naslovima, a iskoristio bih ovu temu. Hvala na razumevanju.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod iceman u Ned Jan 06, 2008 5:43 pm

Hvala, Azizam, pravo si zlato! :D

Nightflier, jedva cekam dalje informacije o tvojim planovima. I cestitke za Zlatno doba i Ushiceni feniks, uzivao sam u tvom prevodilackom umecu. Iako znam da volis da prevodis fentezi, nadam se da ces s vremena na vreme prevoditi nesto i od sajensa fikshna ;)

Potpisujem da se promeni naslov teme!
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod nightflier u Pon Jan 07, 2008 11:09 pm

Hehe... Hvala, Ajsmene. Moram priznati da me je Rajt posteno namucio, ali takodje moram priznati da sam zadovoljan krajnjim ishodom. To je jedan od retkih mojih prevoda kojima sam zadovoljan, onako - bas. Zao mi je sto nisam prevodio i trecu knjigu, ali siguran sam da je cenjena koleginica dobro uradila posao. Inace, i ja bih voleo da prevodim vise SF-a. Stavise, rado bih se okusao i sa nekim hororom. Naime, mislim da je za svakog prevodioca dobro da prevodi sto raznovrsnija dela. Ali, pretpostavljam da cu nekako uvek biti vezivan za fentezi, posto su moji prvi prevodi iz tog nekog znra, bas kao sto Gorana stalno vezuju za njegove prevode Kingovih romana...
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Re: NOVE KNJIGE

Postod rapsod u Uto Jan 08, 2008 2:47 pm

Kad ce kod nas da se preveda knjiga RIngworld? Koliko sam cuo to je remek dijelo sf.
Gold is for the mistress -- silver for the maid --
Copper for the craftsman cunning at his trade."
"Good!" said the Baron, sitting in his hall,
"But Iron -- Cold Iron -- is master of them all."

Slika
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 4:58 pm

Postod iceman u Uto Jan 08, 2008 4:38 pm

Nightflier, odlicno si to rekao! I ja bih voleo da te vidim u hororu, lepo bi ti legao npr. Dzon Shirli (''In Darkness Waiting'' , ''Cellars''...). Sve u svoje vreme! ;)

Rapsode, Ringworld je vec objavljivan kod nas. Mislim da je to bio Kentaur ili Solaris, ne secam se! I jeste remek delo! ;) Ako te ne mrzi da citas sa monitora, skini sa ovog sajta (klikni na sliku otvorene knjige):
http://www.carstvolokvanja.com/listajkn ... egorija=sf

Uzivaj! ;)
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod nightflier u Sre Jan 09, 2008 1:16 pm

Hvala administratorima/moderatorima sto su mi izasli u susret, a sto se ostalih tice... Trenutno je zbog praznika usporeno potpisivanje ugovora, ali nadam se da cu vec krajem januara moci da vas obavestim o mom prevodilackom planu za narednu godinu. Za sada, svi koji vole Orsona Skota Karda mogu da kupe moj prevod Sedmog sina u Domu sindikata, na standu Algoritma, a svi koji vole alternativnu istoriju mogu da na Evolutin standu potraze roman Vizantijski agent, Harija Tartldava. Nisam ga ja prevodio, ali Tartldav je jedan od mojih omiljenih pisaca, i preporucujem ga od srca.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Sre Jan 09, 2008 10:30 pm

Posto inace volim istoriju, jako me zanima i zanr alternativne istorije, voleo bi da nesto procitam od toga.
Cuo sam za Harija T., ali nisam uspeo, bar ne u Novom Sadu, da nadjem nista od njega.
Ima li neko informacija, je li nesto od njega izdato kod nas, i sta, koje su izdavacke kuce u pitanju, i gde se
moze naci? Bio bih veoma zahvalan na informacijama :) .
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod alcesta u Sre Jan 09, 2008 10:39 pm

Evoluta je izdala Vizantijskog agenta, a Laguna Justinijana: http://www.laguna.co.yu/index.php?m=naslov&id=635
Obe knjige sam videla na Božićnom sajmu u Domu sindikata, a dosad bi trebalo da ih ima i po knjižarama u Novom Sadu valjda.

@Azizam: imam tu zbirku Pu Sunlinga odavno, i spada mi u omiljene. :D
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod mnb u Čet Jan 10, 2008 1:13 am

Sto se tice Nivenovog PRSTENA, svi nastavci su izasli kod nas, ali hvala vam na njima, jerbo su po meni SF ekvivalent GOSPODARA... prehypovane knjige koje su uzasan smor za citanje...

Sto se tice Tartldava, ovo je puki kvazi istorijski politicki triler i voleo bih da upoznam duduka ( strucni termin ) koji bi ispljunuo 600 ( ! ) dinara za 300 ( ! ) strana necega sto ima u izobilju kod autora koji su u tom polju ( politickoavanturistickotrilernom ) svakako superiorniji, samo ne oblazu svoje izmisljotine sta-bi-bilo-kad-bi-bilo ekstrapolacijama, i mogu se naci u svakoj biblioteci ( preporucujem PUT ZA GANDOLFO Ladlama i NI PENIJA VISE, NI PENIJA MANJE Arcera ).

Inace, ova Evoluta i Algoritam izdavastvo bas navrli sa alternativnom istorijom ( u ovom ili onom pojavnom oblicju ); covek bi pomislio da se SF prodaje ( pogresno, naravno ) ili da ga ljudi vole ( jos pogresnije).

Oh, kada ce prokleto ministarstvo koje pod svojom upravom drzi regulative vezane za carinjenje prekinuti sa svojom torturom, da mogu k'o covek da nabavim neki lepi SF romancic... ( Jes' da je izasao PUT, ali nisam nesto voljan da secem vene. ) Jos bih - da sam paranoidan - pomislio da nase izdavacke kuce imaju svoje prste u citavoj toj ujdurmi...

A-lo! Kakav bre Dzon Sirli - samo bi objavljivali njegove price! Ja ne citam price, samo romane! A kod nase neozbiljne i nadasve neobavestene publike mogli bi da prodju jedino WETBONES ili CRAWLERS ( jedan zbog toga sto se donekle uklapa u predtavu o zapadnjacima kao moralno degradiranim kerefekama a druga jer produbljuje tehno-paranoju koaj vlada kod naroda nepismenih u vise smislova ). A price nek' idu u Znak Sagite ( ionako su mu objavili jednu k'o udarnu ). A ionako - kad nije pros'o Straub ni Simons ne treba im nuditi nikoga - nek zabiju noseve u Lukjanenka i misle da je to Horror knjizevnost...
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Orion u Čet Jan 10, 2008 12:21 pm

Mnb, tebi se nista zivo ne dopada..ni Niven, ni Semjonova, ni Tatrldav. Da si profesor na faksu, ja mislim da
kod tebe niko ne bi izvukao sesticu :mrgreen: .
No salu na stranu, mislim da je nacin na koji potcenjujes i ismevas ljude vrlo nepristojan. Jedan od " duduka " ,
kako si ih ti nazvao, koji citaju Tartldova, je i moj brat ( koji me je i zainteresovao za ovog pisca ), koji inace zivi i radi u Kanadi, inzenjer je elektrotehnike, bavi se programiranjem, mnogo toga je procitao, i sad, mozda sam
subjektivan, ali zaista mi ne lici na duduka ::LJ:: . I jos nekoliko ljudi koje prilicno cenim, mi se vrlo pohvalno izrazilo o njemu. Tako da ako nadjem njegove knjige, uzecu ih, bez obzira na tvoje misljenje.
Drugo nacin na koji govoris o nasoj neukoj publici.. molim te sidji sa tih " olimpijskih " visina. Niko ti ne brani
pravo na svoje misljenje, niti da kritikujes, ali nemas pravo da ponizavas ni potcenjujes ljude. Ako si video recimo moj kriticki post o Paoliniju, ja nijednom nisam " duducima " nazvao ljude koji ga citaju.
P.S, za ostale: ja se izvinjavam ako je preostro, ali bas me iznervirao ::LJ:: .
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod nightflier u Čet Jan 10, 2008 1:59 pm

Hm, pa, ja jako volim Tartldava - a i podzanr alternativne istorije. Moram priznati da je Vizantijski agent jedna od manjeg broja njegovih knjiga koje vec ne posedujem, pa je stoga i nisam citao. Ali Tarldav me retko kada razocara, pa je stoga od sveg srca preporucujem. Inace, Evoluta objavljuje i Gemela...
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Perin u Čet Jan 10, 2008 2:17 pm

Od Gemela sam samo citao Waylander-a, nije lose ali nije ni za desetku. Vidio sam cini mi se negde u nekoj knjizari ili na sajmu neku knjigu od Gemela, ali cini mi se da je isto alternativna istorija...ako ne bi ''Troja''? Ne mogu da se setim...
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod alcesta u Čet Jan 10, 2008 2:33 pm

Orione, ne sekiraj se, mnb sigurno neće promeniti stil zato što to tebi (i svima ostalima) smeta. ;) Ali sad bar znam da obavezno pročitam sve što on smatra dosadnim. :D Tolkin, Semjonova... mljac! :feler: Moraću ozbiljnije da potražim Nivena. :idea:
Nego, ako te zanima više o Tartldavu, imaš vrlo lep i informativan (i dugačak) post ovde: http://www.at-at.org/viewtopic.php?t=2507
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige