[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod nightflier u Sre Jan 30, 2008 6:22 pm

@mnb

Da odgovorim ovde, da ne bih zagadjivao temu o Trudi Kanavan... Elem, Beli Put objavljuje izabrana dela Kurta Vonegata u Goranovom prevodu - i to je to, sto se fantastike tice. Ako ne racunas Katil i slicna izdanja. Vise o tome mozes videti na Znaku Sagite. A kada je rec o pesimizmu i novim piscima fantastike - veruj mi da imam razloga za svojem misljenje. Sa mogucim izuzetkom Sandersona i Novikove, sve ostalo sto se pojavilo u poslednjih godinu-dve pre je plod ocajanja velikih izdavaca i marketinskih kampanja, nego kakvog kvaliteta - bilo umetnickog, bilo zabavnog. Rotfas, Linc i ostale "nove zvezde" jednostavno nisu dorasli Volfu, Zelazniju ili Dilejniju. To se jasno vidi po Volfovom Vitezu-Carobnjaku i trecoj knjizi o Latru, pa i napola izdrkanim romanima Lois Bizo, npr. Sharring Knife. Stara garda pisaca fantastike - i ne ogranicavam se zanrovski i podzanrovski - bez po muke i sa upola truda i rada pljusne na sto romane koji uveliko nadmasuju sve sto su nove nade zajedno napisale. Jedino osvezenje su nepretenciozni pisci, kakav je Martin Skot, recimo - mada je i on daleko od cveta spisateljske mladosti. Moram priznati da jedva cekam nastavak Traksasa... Dalje, razlog za moju "tajanstvenost" krije se u cinjenici da radim za vise izdavaca, pa ne zelim da jednima otkrivam sta drugi rade, pre nego sto se potpisu ugovori i obave ostale birokratske rabote. Bilo bi to neprofesionalno - shvatas? Na kraju, kada je o preporukama rec, imam obicaj da ljudima preporucujem ono sto bi im se dopalo da citaju, a ne da ih obrazujem i prosvecujem na silu. Dzebiga, meni su omiljeni pisci Aristofan i Eshil i trudim se da bar jednom godisnje procitam Zabe i Okovanog Prometeja, ali mi smo na forumu posvecenom epskoj fantastici - pre svega. Nazalost, zivimo u vremenu gde se prevodiocima zabranjuje da koriste "teske" i "malo poznate" reci, da se citaoci ne bi zbunili. Skoro me je jedan lektor pitao sta je "curak", "probitacno" i sta znaci "jamacno". U tim okolnostima, tesko da se moze insistirati na nekakvom knjizevnom purizmu, narocito kada je rec o zanrovskoj knjizevnosti - koja je kod nas izasla iz budzaka pre manje od deset godina.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod Orion u Sub Feb 02, 2008 12:51 am

Taman sam bio pohvalio Lagunu, a oni opet po starom ::LJ:: .
Prva knjiga u serijalu Malorijan, Dejvida Edingsa, bila je u najavi jos jesenas, za decembar.
Sad je februar, knjige jos nema.
Uvek ista prica s njima.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Čet Feb 07, 2008 9:21 am

U Sjedinjenim Drzavama: novi Papazjanolini, treca knjiga NASLEDJA, novi Bucerov roman iz beskrajno dugogo i dosadnog serijala koji na amazon.com krstise kako "Harry potter for grownups", i ako je verovati koleginici sa stranog foruma racunarska igra zasnovana na izuzetnom romanu brace Rusa, Strugackih za one sa jeftinijom ulaznicom, TESKO JE BITI BOG.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod mnb u Pet Feb 08, 2008 12:13 am

Zasto bi neko izdavao YA knjigu od pre deceniju i po, uz to SF osim ako.. pa da, izlazi film! Tako da je Carobna knjiga koja svoje naslove iskljucvo bira po skorom izlasku ekranizacija objavila roman SKAKAC Stivena Gulda ( nema veze sa Eliotom, a ni sa Barbarom - ovo za gledaoce sa skupljim ulaznicama ). Junosa otkriva sposobnost teleportacije i biva uvucen u standardan avanturisticko trilerski zaplet ( globalne zavere i kojesta drugo ). Trebalo bi da je OK za ubijanje vremena. Film koliko cujem pozajmljuje i iz nastavaka ( cini mi se da ih ima dva, ali mrzi me da proveravam ), ali i pozajmljuje dva razloga koji su zamalo unustili i STAR WARS. Necu ni da pocnem da komentarisem da je jedan od razloga ubacen na silu iako je drugi glumac vec snimio dobar deo materijala za tu ulogu, ali producenti su mislili da ce ovaj privuci vecu zensku publiku. Oh, da knjiga nije za sasvim amalu decu, mislimda vec na pocetku mozete otkriti zasto. Cena je oko 450 dinara.

Samo da pojasnim zasto ubacujem informacije o stranim izdanjima: u pitanju su ona za koja je logicno pretpostaviti da ce se objaviti i kod nas. Tako da su svi na oprezu.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod nightflier u Pet Feb 08, 2008 9:15 pm

Izdavacka kuca Odiseja dobila je prava za objavljivanje romana americkog pisca Brendona Sendersona. Najpre ce biti objavljena trilogija Mistborn, a u prevodu moje malenkosti. S tim u vezi, zamolio bih za malu pomoc. Naime, zanima me sta vam se vise dopada kao prevod reci mistborn: maglorodni,magleni, deca magle, porod magle... ili nesto sasvim drugacije. Unapred zahvalan na ukazanoj pomoci...

P. S. Ujedno najavljujem nastavak Amajlije iz Samarkanda, pa svi koji nisu kupili prvu knjigu - neka pozure.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod iceman u Pet Feb 08, 2008 9:45 pm

Bravo za Sendersona!

Hmm... dopada mi se maglorodjeni
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod caliburn u Pet Feb 08, 2008 9:57 pm

Po analogiji firstborn - prvorođeni, verovatno bi bilo mistborn - maglorođeni, kao što reče iceman.
Sa druge strane imaš highborn - plemenita roda, visoka roda, plave krvi, visokorodni, pa i visokorođen.
Ukoliko se termin mistborn pojavljuje često u knjizi (na primer kao ime naroda ili kaste, ili u sklopu imena nekog od glavnih junaka, kao nadimak i slično) mislim da bi maglorođeni bio prihvatljivo rešenje, odnosno maglorodni ako je u pitanju titula ili karakteristika.
Ukoliko je mistborn samo u naslovu knjige ili imenu nekog mesta ili se ređe pojavljuje u knjizi, mislim da bi sebi mogao da dopustiš slobodniji prevod sa lirskim prizvukom, na primer porod magle ili magleni.
"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Smell of Death u Pet Feb 08, 2008 11:12 pm

@mnb: Kako se Skakac zove u originalu?
"Sometimes love makes you selfish. Sometimes it makes you stupid. Sometimes it reminds you why you love your gun."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 6:26 pm

Postod mnb u Pet Feb 08, 2008 11:40 pm

JUMPER, a jedan od nastavaka se isto zove tako, samo ima podnaslov ( ime lika ) STORY. Posto vidim da je PERINU i tebi dosadno, sastavio sam par predloga knjiga koje ja ne bi citao, ali mislim da ce se vama dvojema dopasti ( ne bih ih citao zato sto su se pretvorile u serijale, ili ne bi da kvarim utisak o autorima, a ne sto su lose do bola ), samo da sastavim odgovor kolegi koji brani Bucera tehnikom onog momka koji je branio Britni Spirs svojim video snimcima. Ima pisca je u originalu Steven Gould, ako ce ti pomoci.

@NOCNI LETAC: MAGLOROD. Inace mislim da je greska zaletati se sa trilogijom. Trebali su ELANTRIS prvo. Ja sam mislio da jos nisi procitao knjige... A htedoh da ti saljem PM i da pitam da li to skrivanje i tajanstvo znace da ce se onbjavljivati upravo ELANTRIS...
Slika

Član
Član

Postod vendy u Sub Feb 09, 2008 2:05 am

Potpuno se slazem sa Caliburnom. Mada bi mene, kao nedovoljno kompetentnu osobu, najvise privukao naziv Porod magle.
"that the true way to a man's heart is six inches of metal between his ribs"
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 8:09 pm

Postod nightflier u Sub Feb 09, 2008 3:20 am

Hvala svima na komentarima - sto ih je vise, to je bolje, pa tako nemojte da prestajete.

@mnb

Bilo je nameravano da se najpre pocne sa Elantrisom, ali pre nego sto je mladjani Senderson postao Dzordanov naslednik. Procena je da ce sada kod nas postati dovoljno poznat da se objavi trilogija.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod caliburn u Sub Feb 09, 2008 8:39 am

to nightflier: U vezi analogije sa firstborn, palo mi je na pamet da sam termin prvorođeni nalazio samo u prevodima (sa engleskog, nemačkog, grčkog, latinskog), a da je u narodu odomaćen izraz prvenac (pošto nasleđivanje ide po muškoj liniji), odnosno tepanje prvenče. Ovo ne pišem da te zbunim, nego da objasnim da sebi možeš da dopustiš sebi slobodu u prevodu tako što ćeš praviti nove reči po ugledu na već postojeće u srpskom.
Pretpostavljam da bi "od Magle rođen" (sa sve velikim početnim slovom) bilo previše? Može i "maglene krvi", "od krvi magle", i prosto "od Magle". Hm, uzgred, zar nije mist - izmaglica, a fog - magla, mada misty eyes se prevodi sa zasuzile su oči ili zamaglile se oči.
Prevodiocima bi posao bi mnogo lakši kada pisci ne bi stalno smišljali nove kovanice, zar ne? :wink:
"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Perin u Sub Feb 09, 2008 2:31 pm

Moj glas takodje ide za Maglorodjeni. Sanderson je dobar pisac, jedva cekam kad ce izac' prva knjiga.

@mnb: Po cemu vidis da je meni dosadno? Pored fakulteta i posla i ko zna vise cega meni nikad nije dosadno, cak stavise, nemam vremena vise da citam onoliko koliko bi htio. ;)
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod High Duke u Ned Feb 10, 2008 3:28 pm

Maglorodni mi je isprva zvucalo kao neki koji su rodni maglom, a ne koji su (po)rod magle. Ali mislim da ipak bolje zvuci od maglorodjeni koje jeste znacinjski nedvosmisleno ali mi deluje mnogo nezgrapnije i rogobatnije.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod Tannen Locke u Ned Feb 10, 2008 8:08 pm

@nightflier
Mozda "U magli rodjeni"? Dobro mi zvuci i "Deca magle", ili varijacija na tu temu tipa "Sinovi magle", "Pokoljenje magle", "Ljudi magle"...
Meni "Maglorodni" zvuci malo, eh, cudno.
Član
Član

Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 11:25 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige