@mnb
Da odgovorim ovde, da ne bih zagadjivao temu o Trudi Kanavan... Elem, Beli Put objavljuje izabrana dela Kurta Vonegata u Goranovom prevodu - i to je to, sto se fantastike tice. Ako ne racunas Katil i slicna izdanja. Vise o tome mozes videti na Znaku Sagite. A kada je rec o pesimizmu i novim piscima fantastike - veruj mi da imam razloga za svojem misljenje. Sa mogucim izuzetkom Sandersona i Novikove, sve ostalo sto se pojavilo u poslednjih godinu-dve pre je plod ocajanja velikih izdavaca i marketinskih kampanja, nego kakvog kvaliteta - bilo umetnickog, bilo zabavnog. Rotfas, Linc i ostale "nove zvezde" jednostavno nisu dorasli Volfu, Zelazniju ili Dilejniju. To se jasno vidi po Volfovom Vitezu-Carobnjaku i trecoj knjizi o Latru, pa i napola izdrkanim romanima Lois Bizo, npr. Sharring Knife. Stara garda pisaca fantastike - i ne ogranicavam se zanrovski i podzanrovski - bez po muke i sa upola truda i rada pljusne na sto romane koji uveliko nadmasuju sve sto su nove nade zajedno napisale. Jedino osvezenje su nepretenciozni pisci, kakav je Martin Skot, recimo - mada je i on daleko od cveta spisateljske mladosti. Moram priznati da jedva cekam nastavak Traksasa... Dalje, razlog za moju "tajanstvenost" krije se u cinjenici da radim za vise izdavaca, pa ne zelim da jednima otkrivam sta drugi rade, pre nego sto se potpisu ugovori i obave ostale birokratske rabote. Bilo bi to neprofesionalno - shvatas? Na kraju, kada je o preporukama rec, imam obicaj da ljudima preporucujem ono sto bi im se dopalo da citaju, a ne da ih obrazujem i prosvecujem na silu. Dzebiga, meni su omiljeni pisci Aristofan i Eshil i trudim se da bar jednom godisnje procitam Zabe i Okovanog Prometeja, ali mi smo na forumu posvecenom epskoj fantastici - pre svega. Nazalost, zivimo u vremenu gde se prevodiocima zabranjuje da koriste "teske" i "malo poznate" reci, da se citaoci ne bi zbunili. Skoro me je jedan lektor pitao sta je "curak", "probitacno" i sta znaci "jamacno". U tim okolnostima, tesko da se moze insistirati na nekakvom knjizevnom purizmu, narocito kada je rec o zanrovskoj knjizevnosti - koja je kod nas izasla iz budzaka pre manje od deset godina.