od mnb u Sub Apr 12, 2008 7:31 pm
U prodasji se pojavilo kriticko izdanje HOBIT-a. Hmmm, kriticko? Nesto cisto sumnjam da se tako moze nazavati. Izmice mom poimanju razlog davanja 1200 dinara za nesto sto mozete kupiti za 395, samo bez dosadnih pokusaja da se necemu pripise ozbiljnost ili jos gore vrednost koju ne poseduje. Cena: 1200 dinara. Vrednost: bezvredno. ( Hej, dobijatre 5 poena ako znate na koji film aludiram! )
Najzad jedan novi naslov! Lagijuna je objavila zavrsnu knjigu Pracetove trilogije o Dzoniju Maksvelu, DZONI I BOMBA. U ovoj knjizi izgleda da decko putuje kroz vreme u noc kada je grad bombardovan tokom Drugog svetskog rata. Doduse ovako napisan sadrzaj navodi na razmisljanje da mozda Pracet ne izvede nesto u Luisovom stilu ( secate se kako se njegove knjige zavrsavaju ), no sve se nadam da nece.
Lagijunin izdavacki plam predvidja objavljivanje dve knjige TOCKA VREMENA, istorijski Fantasy za malde GRIMPOW, koji je u Evropi bio veliki bestseller te prvu knjigu u serijalu SEPTIMUS HEAP. Njihov prtomotivni material ne nagovestava kada ce se pojaviti knjige koje vec mesecima najavljuju na sajtu, naime pocetne knjige u serijalima Edinsovih te Eriksonovom.
Oni malobeojni koji se nalaze u Novom Sadu a zeljni su samokaznjavanja mogu otici do IPS-a gde ce poprilicno jeftino naci romane Ricarda Morgana. Pisac jadnih spisateljskih kvaliteta koji stancuje SF ( Cyberpunk ) trilere ni ne zavredjuje bolje no dam u se knjige prodaju za 199 dinara. Imate drugi I treci roman u seriji o Takesi Kovacu ( BROKEN ANGELS I WOKEN FURIES ), a prvi ( ALTERED CARBON ) su prodali ( kada sam ja pokupovao sve te knjige I MARKET FORCES pre par meseci, bilo je jos par komada – neverovatno kako ima ljudi koji nemaju pojma o tome sta kupuju ). Ja preporucujem samobicevanje – manje boli, a osecacete se kako covek posle.
No, ako vam nije dosta smaokaznjevanja mogli bi proci I gore od kupovine Morganovih salata: IPS nudi I THE ULTIMATE ENCYCLOPAEDIA OF FANTASY koju je uredio Dejvid Pringl. Za 2400 I nesto monetarnih jedinica dobijate priliku da vidite kako se pravi pristrasna, neobjektivna I sovinisticka Enciklopedija. Moram priznati da od odeljaka koje sadrzi za vecinu nisam bio zainteresovan. Ima deo o serijama ( gledam samo dve Fantasy serije I sumnjam da ih spominje ), filmovima ( ima malo Fantasy filmova koji valjaju a dva moja omiljena ni ne spominje takod anisam ni trazio dalje, Horror ne spominje a tu su bolji clanovi ovog foruma ), likovima ( stvarno ne zelim da znam koji broj cipela nosi Frodo ili boju dlaka koje rastu Metrimu iz nosa ), te lokalima ( ne ne tim, vec o Fantasy svtovima – videti belesku o dlakama u nosu ).
Mene interesuje prvenstveno knjizevnost, atu se nije pokazao. Ne znam da li je Pringl licno sastavljao tekstove ( sumnjam ) ali je trebao maker da ih pregleda ( opet, sumnjam da je to uradio ). Ili sam ja u pitanju? Bio sam ubedjennja da jedna knjiga tog tipa treba da bude objaektivna I informativna, a ne da unosi konfuziju razdora I uzenemirenja u javnost. Ovde se desavaju neke neverovatne stvari. Odmah postaje jasno da autor ljubi tolkinisticku skolu, te tako imate situaciju da o autorima tog pravca sklada citave spevove. Nemam nista protiv ali ocekujem jednak tretman I za one koji pisu druge tipove Fantasy-ja, sto se ne dogadja. Izuzev Fantasy-ja inspirisanog katolickim pogledima.
Naime, dok pise ode ljubavi Tolkinu I Luisu njima ne gleda I ne spominje knjizavne kvalitete, a nekmoli da sopomene da je Luisova poruka mladima: “ubijte sve koji nisu beli I ‘riscani a potom se ubijte da bi ziveli u boljem svetu – koji vam necu opistai vec morate da sami smrcu dospijete u nj”, a isti tretman dobijaju I Fajst I Bruks, te Lohed ( ! ), Navodi im sva dela, upotrebljava epitete I kicenja iz nordijskih spevova I dize im rad u nebesa. Okej, ajde da razumem. Medjutim oni koji pisu drugi tip Fantastike – malo je reci da ih pljune u oko ( Blejklok, koji je izmislio stil za sve ove, Pauersa I Rajmana ), dok onima navodi svaki oman koji su napisali, drugima samo navodi imen serijala ili daje histericen ocene( Bredlijevoj prvi I zavrsni roman DARKOVER-a, a za Kardov serijal navodi kao jedini kvalitet – KARDOV!!! SERIJAL!!! – to sto se radnja desava u Americi ). A dok se ignorisu propagandne poruke Tolkina I Luisa, zenama se nabija na nos kaako su feministkinje! Vise prostora dobije Denijel Hud nego gomila boljih pisaca. Cak de Lintu, Kardu I jos nekolicini ni ne spominje naneka od najboljih dela I ‘ladno preprica I otkrije glavnu foru za Pristov roman. Uzas, uzas! ( Dobijate jos pet porena ako se setite na koji roman aludiram ).

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.