[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Perin u Sre Okt 29, 2008 7:06 pm

Heheh, kazem ti: kasika mi je upala u med :D Najgore sto su rasprodali masu drugih naslova, a bio sam zaiteresovan za par :x
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Ned Nov 02, 2008 8:36 pm

POsto sada odlazimo u drugu krajnost, ajdde da svoju energiju usmerite u nesto korisno. Portalibris je izdala roman domaceg autora kome nisam mario da pamtim ime, ni naziv, KNESTONESTO: RED ZMAJA. Mogli bi pogledati da li je u pitanju roman koji se moze svrstati u Fantsadtiku, mada mi mirise na istorijski ( a posto sam vanredno pristojan necu reci na sta mi mirise cena istog ). Takodjer, Veseli cetvrtak je na kioske poslao podeblju knjizicu pod nazivom DRAGONERO: ucelofanirana kako jest, predstavlja tvrd orah za pronicanje dal' je ono sto lici da jest - graficka novela - i koliko vredi ( kvalitetom; cenom ne bi bas rekao 400 dinara koliko traze ). Nastavak VECNE VATRE sam odavno pominjao.

Niko doduse nije registrovao da je na sajmu najavljena zbirka pripovedaka jednog od boljih, prvih, majstora strave; svetski deciji Fantasy bestseler; jedan od najzanimljivijih magicno realisticnih romana ove godine; prikvel, moze se slobodno reci, sada vec klasika mracnog magicnog realizma i nastavak jednog od velikih bestselera istorijskog Fantasy-ja, mozda druge po redu najprodavanije knjige Fantastike u nas. Ali samo vi cekajte nastavke trecerazrednih serijale, nemojte se uznemiravati.

Pogodih za PACOVE. Nije bilo tesko. Smesno, u tom romanu se nalazi mozda najkvalitetnija stranica koju je Herbert ikada napisao, ali posto je u pitanju opis, verujem da ce je svi preskociti. Inace je knjige ultra-mega-giga-tres spektakl. Brzo se cita. Zamislite da prevrcem ocima. Na zalost, nisam citao FLUKE koji me je najvise interesovao, ni SHRINE, koji mi je sledeci po interesovanju pa mi je najzanimljivija bila MAGIC COTTAGE, mada SEPULCHRE ima nejjeziviju scenu koju sam kod njega procitao. Gledam na policu, i nesto racunam, posle Kinga pisac strave koji se najlakse nabavljao kod nas na engleskom. Mislim, zakljucujem po broju knjiga.

MekLeod preporuka. Topla. Sto znate da zanci da vam se nece svideti. Za MekDonalada, vise puta pominjao.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod High Duke u Ned Nov 02, 2008 9:31 pm

Kniga se zove Kosingas: Red zmaja. Pisac je Aleksandar Tešić, a izdavac Portalibris. Ovaj roman pak, pocinje uoci Kosovskog boja. Evo sta pise na blurbu:

U predvecerje velike bitke na Kosovu, srpski viteski red Zmaja suocava se sa ispunjenjen drevnog prorocanstva Vatre, po kome ce jedan njihov vitez zauvek zaustaviti nadiranje horde neljudi iz Hada. Dok se vitezovi spremaju za konacan obracun i sile Hada nastoje da ubiju Ratnika iz Prorocanstva, vodice se jedan nevidljivi, tihi rat izmedju stare slovenske vere i hriscanstva.

Tako da jeste istorijski seting, ali bi trebalo da ima nekih domace-mitoloskih elemenata. Iskreno, prilicno me zanima na sta lici, tako da mi je to sledeca knjiga na listi za citanje.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod mnb u Pon Nov 03, 2008 3:54 pm

Zar nije cena bila 1050 dinara? Otprilike kako Vulfova duologija zajedno? I zar nema Oldis neku pricu slicne sadrzine? Ali svejedno, ako je Fantastika, mogao bi postovati svoje utiske o knjizi. Mozda jeste, mozda nije, blurb i dalje tajnu krije... Zar nema nekakvo upozorenje na knjizi kako su opisani obredi i dalje u praksi?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod mnb u Čet Nov 06, 2008 8:17 pm

Zbog toga sto smo gotovo zaratili sa Crnom Gorom oko ove smejvurije od priznavanja Kosova, ZABORAVLJENA GORA se po knjizarama prodaje za oko 200-tinjak dinara. Mada je i meni to preskupo za nesto sto izgleda kako imitacija Pavica ( procitajte prvu pripovetku i bice vam jasno ).

Da li je iko procitao PERSIJSKO OGLEDALO? Citam u novinama da je knjiga borderline Fantasy pa me interresuje da li i u kojoj meri je to istinito.

Juce je preminuo Majkl Krejton. Mislim da nisam video vest nigde u ovdasnjoj stampi, pa eto posto ne znam koliko ljudi znaju. Covek je stvorio tehno triler, priblizio SF najsirem krugu citalaca, ukljucujuci i moju sestricinu kojoj su jedine SF knjige koje je procitala njegove i zaista su mnnogo mastovitije i napetije od ekranizacija. Mnogi maldi pisac bi mnogo toga od njega mogao da nauci o oblikovanju i vodjenju radnje. S knjizevne strane, knjige su mu bile lose, ali kako je covek umeo da zgrabi i da povuce citaoca na totalno suluda putesestvija, bukvalno su mu knjige bile za ne ispustati iz ruku. Lupam kojesta jer sam stvarno rastuzen sto ta generacija polako eto odlazi: mislim da nemaju ravnovaljane naslednike.
Slika

Član
Član

Postod iceman u Čet Nov 06, 2008 11:17 pm

Javicu utiske o Persijskom ogledalu cim je procitam, sada imam knjige koji imaju veci prioritet. Meni je zao sto nisam kupio Ministarstvo senki od Zorana Jaksica u izdanju Tardisa. O toj zbirci kratkih prica se dosta pise u zadnje vreme, kriticari kazu da je Jaksic nadmasio samog sebe. Nadam se da cu pazariti ovu zbirku na predstojecem Beokonu. U pitanju je vrlo zanimljiv baja, jos se secam njegovog intervjua koji je dao za Krcmu: viewtopic.php?f=128&t=15961

Steta za Krajtona, neka pociva u miru. Iako sam dosta njegovih knjiga procitao, u secanju su mi ostala samo dva naslova: Sfera i Plen. Ne budi toliko tuzan sto ta generacija polako odlazi, jer zivimo u zanimljiva vremena u kome ce se otkriti dosta stvari koji su od skora smatrane za cistu naucnu fantastiku. :da:
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod iceman u Sub Nov 08, 2008 8:15 am

Objavljen je Sendmen 3: Lutkina kuca! Ilustracija je odlicna. :da:

Kliknite na thumbnail ako zelite da vidite vecu sliku.
Član
Član

Postod Perin u Ned Nov 09, 2008 1:30 pm

Nova knjiga iz serijala Dresden Files, Jima Butchera, izlazi u aprilu, 2009-te. Naziv knjige je Turn Coat.

Evo kratkog opisa:

The Warden Morgan has been accused of treason against the Wizards of the White Council--and there's only one, final punishment for that crime. He's on the run, wants his name cleared, and needs someone with a knack for backing the underdog. Someone like Harry Dresden.

Now, Harry must uncover a traitor within the Council, keep a less-than-agreeable Morgan under wraps, and avoid coming under scrutiny himself. And a single mistake may cost someone his head--someone like Harry.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod iceman u Ned Nov 09, 2008 8:00 pm

@Djox: Ja jos uvek nemam Sendmena 3, fotku sam ''pozajmio'' od Bobana Knezevica, urednika Belog puta. :) Prevod bi trebao biti sasvim okej, prevodilac je Goran Skrobonja, stari maher u prevodjenju. :da:
Član
Član

Postod iceman u Uto Nov 11, 2008 10:06 pm

Djox, ma znas kakvi su fanovi. Problem sa nekima od njih sto zele knjizevni prevod na srpskom, ali problem je u tome sto Sendmen nije na knjizevnom engleskom. Novela vrvi od zargonizama, kako se to vec kaze. Obraduj caleta! ;)

Beogradska izdavacka kuca Konras je objavio Mahagoni hol od Save Stijepovica. Evo sta sam iskopao o ovom, za nase prilike, neobicnom romanu:

"Mahagoni hol je nekonvencionalna i intrigantna knjiga Sava Stijepovića, objavljena kod izdavačke kuće Konras iz Beograda. Stijepović (1970), koji živi i radi u Čačku, dosad je objavio dve zbirke poezije: Antologija univerzalizma (1994) i Dekadenca (1996).

Mahagoni hol je ispripovedan u prvom licu i podeljen je u četiri knjige. Po žanru je najbliži avanturističkom romanu. Epizode Mahagoni hola se kreću od realističkih pustolovina do okultnih, oniričkih sekvenci.

Ovo je knjiga duboko ukorenjena u savremenoj kulturi. Autor sabira iskustva i interesovanja mladog čoveka druge polovine 20. veka. Gotovo na svakoj stranici je omaž nekom bluz ili džez muzičaru, ili citat iz nekog književnog dela.

Sintagma u naslovu Stijepovićeve knjige razotkriva nam svoje značenje u trećem delu romana. Mahagoni hol je u izmaštanoj istoriji plemena Atloka, koji žive ispod zemlje, granica, odnosno prelazno polje ka površini sveta. Na tom mestu je zapisana njihova istorija, ali i zemaljska istorija koja je nekrivotvorena i tačna. Tako, mahagoni hol dobija jedno univerzalno značenje, uvek potpuno aktuelno.

Glavni lik Mahagoni hola Martin Koman je otelotvorenje skepticizma u pogledu ideoloških, nacionalnih i realističkih pitanja. On pripada svuda, celom svetu, a ne pripada nigde. On nije ni dobar ni loš, on je najviše onaj otuđeni potomak poznatog nam suvišnog čoveka. Stijepovićeva priča je izuzetno maštovita, sočna i luckasta, a opčinjenost pikantnim detaljima i šašavim nastranostima junaka Mahagoni hola oduševiće čitaoce", kaže Marija Radulović u svom prikazu.

Moracu da napravim mentalnu zabelesku o ovom naslovu, zagrejan sam! :da: Kad smo vec kod zagrejanosti, HBO-va serija ''True blood'' me je prilicno napalila za delo ''Metamorfoze vampira'' od Marije Sarovic. :da:

Nedavno je u izdanju Instituta za književnost i umetnost objavljena knjiga "Metamorfoze vampira" o motivu vampira u srpskoj, zapadnoj i ruskoj književnosti. Delo je magistarski rad Marije Šarović u kome je autorka izvršila komparativnu analizu motivskog kompleksa vampira u delima Ričarda Metisona, Borislava Pekića, Sergeja Lukjanjenka i Borisa Vijana.

Knjiga se može kupiti u beogradskim knjižarama "Aleksandar Belić" (pored filološkog fakulteta), "Inicijali" (pored zgrade SANU) i "Utopia" (Vojvode Milenka 52).

Za sve informacije o novim izdanjima fantastike, sada i u buducnosti, mozete vise saznati na sajtu art-anima.com. Sada cu mnogo redje postovati u Krcmi. Do kurca mi je da dolazim u ovaj, vec odavno, mrtvi forum. :x

mah mah
Član
Član

Postod mnb u Čet Nov 13, 2008 6:56 am

Sauron se redovno pojavljuje ( ovde licno treba smatrati u prenesenom znacenju ) na POniju; i mada nece da ga rusi, oce da ga internacionalizuje. Tj. da otvori novi forum gde ce oni koji zbore engleski moci da pokazu koliko lose znaju da ga pisu. Oni koji ne znaju... pa, nagovesavao sam sta mogu da ocekuju da ce se desiti ovdje.

Ne verujem da je u pitanju ekranizacija serije Kuperove, posto sam isti citao, davno doduse, ali ne znam sta bi tamo radio momak od dvadesetak leta koji lici na mesavinu Sejna Vesta i Dominika Kupera ( svi se slazu sa mnom na relevantnim mestima ), vitlajuci raskosuljen macem u produkciji ljudi koji su radili KSENU, HERKULA i MLADOG HERKULA ( Rajan Gosling, ah, davno bese ); hvala za ime glumca. nadam se opet da kolega ICHIGO gresi, jer ma koliko nazlazio da je Gudkajndov uradak los ni njemu ne bi pozeleo takvu produkcijsku pozadinu. Retko cemu bih. Mozda DJOXOVIM memoarima.

Ako vam je dosadno, imam ja par vesti:

Papazjolini objavio trecu knjigu u serijalu NASLEDJE, i potvrdio da je zaista naucio najvecu tajnu pisanja Fantasy-ja, objavivsi da ce dopisati jos jednu knjigu. Zavrsna knjiga serijala Mejerove sluzi za posprdak godine; steta jer joj onaj SF trileer ne silazi sa bestseler lista i izgleda da valja. Kolfer pise sestu knjigu AUTOSTOPERSKOG VODICA; fanovi odusevljeni, mi koji nismo, jos vise. Pracet objavio novi roman, mimo DISKSVETA, toboz nesto najbolje sto je napisao i nije humoristicki. Donaldson pomerio rokove za zavrsetak knjiga o Kovenantu, da ne ostane duzan, ocekuje se da ce isto uciniti i Martin.

Ridli Skot otkupio prava za Haldemanovo SF remek delo i namerava da snimi film, suska se da ce zaigrati Bred Pit, cisto da odbije svakog normalnog lgedaoa, ako je moguce da odbije vise od Vila Smita u Spilbergovoj verziji OLDBOY-a. Pederska mjuzikl verzija Sekspirovskih Fantasy komedija nanu naninu na nekom festivalu, ali suzdrzavam se dok ne vidim film, mada pesmuljak koji sam cuo obecava. Rimejk ekranizacije pripovetke o bejzbol timu koji prodaje duse da osvoji prvenstvo nece biti u bioskopima vec na Brodveju, i igrace Sajen Dzekson ( sta znaci kada neko pored imena napise wub? ) i Son Hejs ( Dzek iz VILA I GREJS). Ako neko svrati do Brodveja neka mi donese program sa Sajenovim potpisom. Konzolska igra DANCE DANCE REVOLUTION bice takodje obradjena kako predstava ali smestena u SF milje totalitarnog okruzenja gde je svako ispoljavanje posebnosti i kreativnosti strogo kaznjivo i koje biva uzdrmano pojavom proroka koji uci mlade pesmi i veselju; po najavama medju 40 aktera naci ce se medju onim najbitnijim i Van Hansis i decko mu Tajler Hejns. Ako neko svrati do Brodveja neka mi donese Vana sa Tajlerovim potpisom. Kad bolje razmislim zaplet lici na SF Futluz, ciji se rimejk sprema sa jedniom osobom kadrom da dostojno zaigra Randa P.Z., Zakom Efronom.

Top liste: Mejerova i dalje rastura svu konkurenciju sa THE HOST; tu je i magicno realisticna fantazija o citanju buducnosti iz vezova cipki u THE LACE READER koji je najavljen i za objavljivanje kod nas pa Hor donjovoltskih pljosnatih crva vec trci u krug od srece, to i GARGOYLE su svakako ono sto nas najvise obradova ove zime; Bruks sa jos jednom SANARA knjigom; Salatore sa sinom Djenom ( ! ) i kliseom do klisea; velicanstvani PUT se i dalje dobro drzi, ne mogu knjigu dobvoljno da nahvalim; jeziva antiutopija, prva u trilogiji THE HUNGER GAMES, dominira decijim listama, a tu se negde muva i Papazjanolini ali niko normalan ne moze da upamti naslov kjjige.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Čet Nov 13, 2008 12:24 pm

Nije ovce nego da brojis koliko puta mu se u knjigi nalaze izrazi "Aye" i "Nay".

Sto se tice Codex Alerra serijala, vec pomenutog Butchera, poslednja knjiga izlazi ovog meseca, ove godine. Koga zanima, u pitanju je klasicni fantasy. Butcher nije spisalacka velicina, ali knjige su mu ok za ubijanje popodneva.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Pet Nov 14, 2008 6:32 am

Nove knjige imaju i prezreni Gejmen, o decaku koga odgajaju duhovi, Kejnova, jos jedan u nizu romana koji su poput Bucerovih, Kard koji preteruje sa religioznim poukama u novim knjigama o Enderu, Anderson i Herbert sa jos jednim romanom kojim mame pare od poklonika serijala o Dini, a Harisova dozivljava svoj plavi period zbog zbunjujuce popularnosti TV serije inspirisane u najsirem mogucem smislu njenim romanima o telepatskoj konobarici, ali vi slobodno zaobidjite i jedno i drugo.

@ORION: Ne bi bas rekao da je to klasicni Fantasy, ali da je on klasik smora, bih. A Papazjanolini ima sta, 18 godina sada? Nemoj decu, trebaju da skupe pare za studiranje, a bolje ovako nego da kosi travu, raznosi mleko, novine i pice. Bez vulgarnosti molim. Ionako se zali kako zbog pisanja nema vremena za devojke. Dete se zrtvuje maksimalno.

@PERIN:Mislis kao da brojis lo! kod Tolkina? Ili ga jednostavno citas?

Ocemo da otvorimo posebnu temu o novim knjigama domace Fantastike?
Slika

Član
Član

Postod Orion u Pet Nov 14, 2008 10:13 pm

Nemam nista protiv da se otvori posebna tema. Cini se da je u poslednje vreme zivnulo domace izdavastvo.
Danas videh u Solarisu jednu domacu knjigu fantastike, i boze, zaboravih naslov, ali secam se da je izdavac Tabernakl.
Onako, na brzinu prelistavajuci, cini mi se da ima dosta veze sa Istorijom, srednji vek, Kosovska bitka i tako to.
Uzgred, na Spensu, tu oko Gradske kafane, u toku je sajam knjiga.
Malo sam gledao, i nisam bas odusevljen ponudom. Nista novo od fantastike, gomila dela o masoneriji, Hitleru, vec x puta prezvakano, u zadnje vreme vise pazarim kod ulicnih prodavaca knjige, nego po sajmovima.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Pon Nov 17, 2008 1:12 am

Cisto da bi jos uspeli da snize i ovako nisko misljenje koje imam o "novinarima" i "kolumnistima" koje uposaljava Blic, u dodatku o knjizevnosti, gde, hvala na pitanju, daju savete mladim piscima koji su otprilike istovetni onima koje sam ja davao ARKANOVOM STRELCU ( s tim sto se ja nisam ogranicavao samo na citanje savremenih domacih pisaca,) uspeli su da komentarisuci ZANROVSKU knjizevnost, izverdjaju Fantastiku.

Naime, Vasa Pavkovic, on se potpisao, ( tutumrak koji je preporucivao TAHMASIB i uopste Kentaur nije ), pokusava da bude proEU ili sta ti ja znam prikazujuci Bakicevu JESEN SAKUPLJACA. Osim sto upozorava citaoca - tu recenicu morate videti da bi poverovali - na zanrtovsku pripadnost dela, socno se izlupeta pokusajima da predstavi delo onako kako to radde deca za lektiru u trecem razredu osnovne skole.

Jedina svetla tacka: iamju ilustraciju Bernija Rajtsona: ista je nevezana za bilo sta na stranici na kojoj se nalazi. Detaljno proveravao.
Slika

Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige