Meni je daleko teze, od Tolstoja, pao Rat i mir. Jos kad sam posle procitala da je za zivota vecinu dosadnih filozofskih rasprava izbacio, a da je njegova zena posle sve to vratila...

A Anu Karenjinu sam mnogo lakse zavrsila. Imala sam problema s njom samo u pocetku, zato sto mi je majka rekla da Tolstoja treba citati svaku recenicu sa koncentracijom, i zapamtiti procitano, a ne kao Agatu Kristi.

Tako nisam stigla ni do 30. strane. Onda sam batalila i nastavila da ga citam kao Agatu Kristi, i sve ostalo, i dalje nije bilo problema.

Inace Tolstoja volim povremeno da uzmem ponovo, ali samo omiljene delove.
Takodje i Knjiga o Blamu mi je tesko pala. Ne zato sto je posebno dosadna, nego sto mi Tisma nikako, ali bas nikako nije legao. Vise se i ne secam zasto. Nikad ga vise nisam uzela u ruke.
Inace, od ne-lektire mogu da izdvojim Magline Andromede Ivana Jefremova. Bila sam se zazelela ruskog SF-a, a ono je, cak i ako se odbije utisak zbog loseg prevoda, najveca glupost, i uz to najlosije napisana, koju sam citala od... pa, ne znam otkad. Relativno malu knjizicu teglila sam vise od mesec dana, a smogla sam snage da je zavrsim jedino da bih mogla da druge upozorim da je zaobilaze u sirokom luku.
P.S. Crveno i crno dosadno?

Jedno vreme mi je spadalo u omiljene knjige. Za Parmski kartuzijanski manastir ne kazem, ume Stendal da smori, ali ovo...
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?