pa ovo se pretvorilo u pravu filozofsku raspravu! i to poprilicno interesantnu

ali htela bih samo da vas podsetim da, u zanosu polemike, ne smetnete s uma to da se autor ne sme identifikovati sa likovima, a i to da (moral, ispravnost, postenje itd, odnosno) osobine likova nisu adekvatno merilo vrednosti knj. dela (u prevodu, ne moze se zakljuciti da je knj. delo 'lose' (odnosno 'dobro') na osnovu toga sto se u njemu govori o 'djavolima iz pakla' (odnosno 'nebeskim andjelima') (naravno, ne vazi ni obrnuto...)) (svesno preuzimam rizik da zazvucim ko [align=center]uciteljica, i izvinjavam se sto sam vas udavila, ali ovo je 'prvo i osnovno' pravilo 'nauke o knjizevnosti', kojim nam na faxu konstantno ispiraju mozgove!)
sto se tice 'tunela', moram da priznam da mi se bas dopao! mnogo mi se
svidja sabatov stil, a najvise te 'minijature' u kojima se (na skroz zanimljiv (a, u najmanju ruku neuobicajen) nacin) razmatraju raznorazna pitanja (neko je, npr, spomenuo ono o prosjacima). 'ljubavna prica' je isto prilicno zanimljiva, ali moram da priznam da me je zavrsetak romana poprilicno razocarao; deluje mi kao da ga je na brzinu 'smandrljao', tek da nesto napise.
to eladan: puuuuno hvala za post o sabatu (10+)!
ajde, molim te (ako ti nije problem) napisi o cemu se govori u ostalim delovima trilogije, barem ukratko.