[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

...za one koji su pored Tolkina čitali još ponešto

Moderatori: Dain, Varda, Maglor the Minstrel

Re: Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Postod Orion u Pet Avg 22, 2008 12:29 pm

Mozda bi trebalo da se razvede, pa da mu se vrati inspiracija :mrgreen: .
Zaista zadnjih godina, dela mu nemaju onu snagu i inspiraciju kao ranije. Poslednje sto sam od njega procitao, a da mi se zaista dopalo, je Crna Kuca. To je pisao zajedno sa Straubom, sjajna knjiga, preporucujem svima koji nisu citali.

To je po meni njegova najbolja knjiga, njegovo zivotno delo. Po meni, i najbolja horor knjiga uopste. Film ni blizu nije uspeo da docara atmosferu knjige. Tesko da bi ga stavio na listu i medju 20 najboljih horor filmova.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Daemon Blackfyre u Pet Avg 22, 2008 12:33 pm

pa pisao je vise od 4 godine, i vredelo je...

crna kuca je dobra, veoma (nisam citao talisman nazalost, to tek sledi), ali naravno, zasrao je kraj...ne mnogo, ali dovoljno.

inace, meni je dosad najbolja njegova knjiga....vrecja kostiju...o da, savrseno napisana, doterao je svoj stil do maksimuma, ne toliko horor koliko...sta znam, proza jebena, u svakom slucaju knjiga je fenomenalna do samog kraja ofkors, koji je toliko zasrao da je to neverovatno, plakalo mi se...kreten.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Avg 13, 2004 3:08 pm

Postod iceman u Ned Avg 24, 2008 7:40 pm

Sto se tice ''Crne kuce'', preporucujem da se prvo procita ''Talisman'' ( isto od Alnarija) koji je neformalni prethodnik Crne kuce. Mogu se citati nezavisno jednog od drugog, ali...
Ni za zivu glavu ne citajte ''Mobilni telefon'', najnoviji objavljeni Kingov roman. Taj roman je cisto sranje!

Deamone, i meni se dopala ''Vreca kostiju''. Jos se secam onog matorca u invalidskim kolicima i njegovog pitanja: ''Da li njena pichka sisa?'' :genije:
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod Fingolfin The Elf King u Uto Avg 26, 2008 11:18 pm

Mene je Crna kuća smorila samo tako, batalio sam je posle 40 pročitanih strana (lični rekord)...

Inače, iščitah svoju kolekciju Bukovskog - konačno sam se dokopao Šekspir nikada ovo nije radio, 14 Intervjua i Palpa - a pročitah i To, prvi deo, započeo drugi, a čitam i Sentimentalnu povest Britanskog carstva.
Perec je škljocnuo zubima, i pregledao sledeći list. To je takođe bilo naređenje: o posmrtnom administrativnom kažnjavanju - novčanom kaznom u visini četvoromesečne plate - psa vodiča oružane straže G. de Monmoransi "koji je nemarno dopustio sebi da ga uništi atmosfersko pražnjenje (munja)."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Okt 17, 2003 12:00 pm

Postod caliburn u Čet Avg 28, 2008 7:29 am

Ah, uštedi sebi vremena i preskoči ovo poslednje, da ne bi kvario utisak koji imaš o Pekiću.
"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Mo u Čet Avg 28, 2008 12:13 pm

Džin Vulf - vitez/carobnjak da ne kazem cabronja....................1 i 2

kakvo smece. Sve nesto s brda dola. Upusta se u dugacke dosadne djaloge da milostiva gospo moja triput sveta i sl, a kada dodje neki vazan dogadjaj to strpa u pola recenice. Ma uzas. Uopste mi nije leglo. Cak i sam prelom, odvajanje teksta mi ne odgovora, prosto nema pasusa, sto je pomalo nenormalno jer vremenski tok ima preskoke, ima vise paralelnih prica i tim pre da da se tekst tu i tamo odvoji. Sama ideja o 7 svetova mi se dopala i stanje da su jedni drugima bogovi ali stil i nacin pisanja prosto nisam mogla da svarim. Preskociti.
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod deedee u Čet Avg 28, 2008 12:25 pm

God may have created man before woman,
but there is always a rough draft
before the masterpiece.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2003 10:07 am

Postod Fingolfin The Elf King u Čet Avg 28, 2008 10:54 pm

Perec je škljocnuo zubima, i pregledao sledeći list. To je takođe bilo naređenje: o posmrtnom administrativnom kažnjavanju - novčanom kaznom u visini četvoromesečne plate - psa vodiča oružane straže G. de Monmoransi "koji je nemarno dopustio sebi da ga uništi atmosfersko pražnjenje (munja)."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Okt 17, 2003 12:00 pm

Postod RRV u Sub Avg 30, 2008 11:11 pm

The Castle of Otranto od Horace Walpole-a. Nacin pisanja mi je jako dopadljiv, dok me je kraj razocarao...pa, jer se nije zavrsilo onako kako sam ja ocekivala i zelela. Mada...to i nije tako lose. Kraj kao kraj je ok.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Avg 30, 2008 6:42 pm

Postod DevouredSoul u Ned Avg 31, 2008 9:51 am

Ja malo bila na moru... a na more ponela vishe knjiga nego li gacja... :mrgreen:
Pa kazhe:

Kalderon, "Zhivot je san" - josh jedan dokaz da su drame za izvodjenje, a ne za chitanje. Koliko god chitala o katarzisu i slichnim poentama tragedija, dok ih chovek chita mozhe samo da oseti napad dosade ili lutanja misli daleko od texta. Kao shto vecj rekoh, sa Shekspirom je malo drugachije, ali dobro, to je druga pricha.

Makijaveli, "Vladalac" - neshto nalik na jucherashnju torturu [tushiranje bez mrvice tople vode u bojleru]. I shto je najgore , ono "cilj ne bira sredstva" se uopshte ne pojavljuje u toj knjizi :P Ok, shalu na stranu, sve je to ok i namena i sve, ali mene ne zanima kako da osvojim svet. Really, no.

Prevo, "Manon Lesko" - jeeeej! Posle silnih drama i epova i chuda, konachno roman! Odlichna je knjiga, koliko je roman u 18. veku mogao biti odlichan. Ljubavni zaplet, ali ne onaj kao kod Rusoa, npr. [bljak], vecj jednostavno dovoljno naivan da opravda odredjena dogadjanja, ali ispod te naivnosti se krije neshto shto jednostavno tera da se knjiga prochita za dan [na plazhi, onako kao Danijela Stil ili Den Braun] :D Volim takve knjige, knjige koje posle zatvaranja ostavljaju bar jedno ostavljeno pitanje. Ovde, nad svim osalima: "Ko je Manon Lesko?"

Montenj, "Ogledi" - Dodushe ne chitavu, vecj neko RADovo The best of izdanje. Odushevljena sam. Montenj je legenda. Obavezno cju da nadjem chitave oglede i dam im pochasno mesto u svojoj biblioteci, tik pored onih polovichnih. Jedna od onih knjiga koja ne pricha ni o chemu a kazhe dosta toga. One knjige pored kojih drzhite papir i olovku da biste sa svake strane zapisali po koji citat. 5+

De Sanktis, "Kritichki eseji" - Lepo, poetichno, ali vishe-manje nepotrebno. Eseji o Danteu, Petrarki i Makijaveliju. Chovek obradjuje pojedine epizode i stanja u delima ovih pisaca i to zaista chini u detalje. Toliko detaljno da poneki citat ponovi po par puta. Nadju se pojedine zanimljivosti, pogotovo kod Dantea. Shto se mene tiche u Petrarkinom sluchaju ne bi zanimljivost mogla da se nadje ni u rudniku zanimljivosti, ali to je samo jedno lichno mishljenje. Dakle, obradjivane epizode sa Ugolinom i Francheskom, naizgled nebitne u delu, a bitne, zapravo besmrtne u knjizhevnosti.

I da, pochela sam da chitam "Shekspirov kod"! Da, mislim da je moja tajna misija da prochitam svaku knjigu o konspiraciji, ali iskluchivo ako naslov te knjige sadrzhi ime nekog misterioznog umetnika i naravno, rech "Kod". U svakom sluchaju, malo sam se razocharala kada sam shvatila da nije u pitanju detektivski roman [njoh] vecj knjiga na foru "Sveta krv, sveti gral". Naime, oni se ne shale. Frensis Bekon je verovatno napisao chitav korpus britanske knjizhevnosti, pa nije ni chudo, kad je Elizabetin sin.
U svakom sluchaju ljudi su idioti. Nema prodaje bez intrige, zhivele shpanske serije. Amin.
...a grlo luta britvom...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Mar 26, 2003 10:17 pm

Postod caliburn u Sre Sep 03, 2008 7:50 am

"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Mo u Sre Sep 03, 2008 9:55 am

Vilijem Gibson - Neuromanser, Grof Nula, Monalizin natpogon

Goran Skrobonja - Nakot
Pokušala sam da nadjem temu na hororu al avaj. Domaći 'oror. Radnja je smeštena u Beorgadu, početak i sredina devedesetih, ali obzorom da je roman pisan '89 situacija je više kao neka alternativna istorija. Odjednom skok nataliteta i mortaliteta kod nas a i širom sveta nekako povezan sa bebama. Pa s obzirom da je naš i dobar je. Ima tu tamo nekih čudnijih prelazaka u priči ali ok. Šta više, nisam sigurna da sam čitala bolji domaći horor roman. Za preporuku

Dragoljub Jovičić - Čuvari šume
Grupa izgnanika, ološa, lopova, prevaranata ali i bolesnih, obolelih od kuge, u karavanu putuju ka Velikoj šumi, kao otpadnici/proterani iz društva srednjeg veka. Velika šuma, velika misterija, gde crkva nije uspela da uspostavi vlast, gde kolaju svakve priče šta se u njoj dešava i ko živi. Mene je knjiga oduševila. Prepuna aluzija na današnji svet (gomila fus nota, koje za divno čudo uopšte nisu smarajuće), poređenja, mešavina skoro svih danas poznatih religija ali i dobrih fazona. Napisano pitko i jednostavno. Za preporuku
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod Aradela u Sre Sep 03, 2008 2:28 pm

Citam Tonija Parsonsa: Moja omiljena supruga. Knjiga mi bas i nije nesto, ali je lagana, a ja nesto ne mogu da se nateram da citam teze.

Deedee: Hvala na preporuci. Znam da sam citala nesto od Hornbija, ali da je to ta knjiga... u svakom slucaju, potrazicu je u biblioteci.

DS Hah... citala sam Shekspirov kod. A procitala sam i jos jednu knjigu Shekspirov... nesto... Deretino izdanje koja je bas na taj fazon koji si ti ocekivala detektivski roman, s tim sto ovde "Shekspir" nije F.Bekon vec Kit Marlou. Ne znam sta se desava u zadnje vreme, ali izgleda da su pisci sa razotkrivanja Isusvih tajni (Da Vincijev kod, Sveta krva, sveti gral) presili na Shekspira. :roll:
Kazes mi da moram da nestanem
Kao cvece koje negujem
Nista od mog imena da ne ostane
Nista slavno da ne postane
Ali jos su mlade baste koje zalivah
Pevace se opet pesme koje pevah.

moj blog http://doktorkabg.blogspot.com/[/color]
Korisnikov avatar
tresnje
tresnje

Pridružio se: Ned Jan 13, 2002 12:14 am

Postod DevouredSoul u Čet Sep 04, 2008 11:30 am

@caliburn: Je l' ti nije problem da napishesh naslove tih knjiga? Mene u principu zanima ta problematika.
Dodushe, shto se mene tiche, nije mi vazhno da li je sve te drame napisao Pera, Zhika ili Laza, bitno je da one postoje. O Shekspiru se i onako ne zna mnogo, pa je chak i mogucje da je bio marioneta, ali mi je chitava ta pricha prenaduvana. Postoje dokazi da je Shekspir bio istorijska lichnost, a kokodakanje na temu kako neko neobrazovan ne mozhe da napishe neshto tako veliko je way too much. Svi znamo za rech "genije" i za njeno znachenje, kao i za gomilu pesnika [u shirem znachenju rechi] koji su napisali remek dela, a nisu imali za to potrebno obrazovanje.
Iskrena da budem, nisam makla dalje od par strana, pocheo je ispitni rok, pa nisam imala vremena, ali prochitacju je nekad.

Shto se Makijavelija tiche, znam chemu je namenjena, on u samom delu govori o tome, after all, chitala sam je za fax, samo kazhem da mi nije bila interesantna. Btw, ako ti se dopada "Manon Lesko", preporuchucjem ti "Mol Flanders" od Defo-a, ako nisi chitao, mene je Manon iz nekog razloga jako podsetila na Mol.

@Aradela: ma ja nemam nishta protiv da se ljudi insipirishu, ali dok to ostaje u domenu fikcije. Chitala sam kojekakve knjige na tu temu, kao "Tamerlan mora umreti", "Zavera trecjeg neba" [tu je Dante detektiv] itd. Moram da priznam da je Da Vinchijev kod chak i najbolja od svih njih, pa vi vidite. Svejedno, neobjashnjivo je zashto me takve trash knjige i dalje privlache :D
...a grlo luta britvom...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Mar 26, 2003 10:17 pm

Postod Aradela u Čet Sep 04, 2008 12:39 pm

Ah... nasla sam naslov knjige: Shekspirove hronike. Interesantna knjizica, ali slazem se, na kraju ce ipak ispasti da je od tih trash romana najbolji Da Vincijev kod.

I da, ako ikad otkrijes sta te privlaci da citas te romane, molim te otkrij mi, jer cu onda makar znati cemu i moja opsednost. :lol:
Kazes mi da moram da nestanem
Kao cvece koje negujem
Nista od mog imena da ne ostane
Nista slavno da ne postane
Ali jos su mlade baste koje zalivah
Pevace se opet pesme koje pevah.

moj blog http://doktorkabg.blogspot.com/[/color]
Korisnikov avatar
tresnje
tresnje

Pridružio se: Ned Jan 13, 2002 12:14 am

PrethodniSledeća