Nisam ja komentarisao ostale lige, ne moze se to egzaktno utvrditi koja je kvalitetom najbolja(mislim mozda i moze ali vecina onaj institut ne priznaje), vec sam samo spomenuo da su vodeci engleski klubovi u padu.
Manchester United. Fanovi kluba ce se sloziti da je ovo Mancin najlosiji kadar u dugo vremena. Ekipa sa imenima poput Nania, Valencie, Younga, Carricka, Fletchera, oronulih Giggsa i Scholesa, sa jednim odlicnim napadacem Wazzom i odbranom sklonom povredama nije vrhunska ekipa. Nije, ako se taj standard nije spustio toliko nisko

. Oni su contenderi zahvaljujuci covjeku kojem su tribinu podigli. On izvlaci najbolje iz igraca i koristi taj pobjednicki mentalitet koji im je opet on usadio. Ali da govorimo o nekom suhom kvalitetu, tesko. Uporedite ovu i onu ekipu sa Tevezom, Ronaldom, Naniem kao rezervom...i odma' se vidi razlika. Pa sama cinjenica da se Scholes vratio iz penzije da pomogne veznom redu dosta govori.
Chelsea nije napravio smjenu generacije i ovo je jednostavno neminovno. Nije toliko do Villasa-Boasa kojeg sam ocrnio. Pa ne mogu Lampard, Terry, Cole, Drogba, Malouda da igraju na istom nivou dugi niz godina ako uzmemo u obzir njihovu starost. Dodaj na to par prosjecnih igraca kao sto su Ramires, Mikel, Romeu i jednog zaboravljenog gospodina Torresa koji se preracunao dobijas prosjecnu ekipu, koja bljesne ponekad ali nije to to. Samo Mata se u ovom trenutku moze smatrati za vrhunskim igracem, ostalo je tanko. I opet, uporedite ovu ekipu ne sa Joseovom vec da ne idemo dalje, sa Carlovom. Nebo i zemlja.
A sta reci za Arsenal? Ekipa koja prodaje najbolje igrace, u stvari ne moze da ih zadrzi, pa onda dovede prosjeke i nada se necemu....
Liverpool je bio u problemima sa vlasnikom, to se nije dobro poklopilo sa Benitezom(koji je odlican strucnjak ali trazi povjerenja) i onda su uradjene greske prvo dovodjenjem Hodzsona koje je King djelimicno ispravio da bi onda potpuno promasili transfer politiku i doveli prosjecne britanske igrace koje njihovi mediji dizu u nebo. Oni vise nisu bitan faktor, a to je zalosno.
A sta tek reci za vjestacku ekipu naftasa? Mozda i uzmu titulu ove sezone, ali realno bilo bi neocekivano da s ovakvim kadrom koji je najjaci u Engleskoj ne uzmu bar jednu vecu titulu. Kazem vecu, jer samo za jednu mogu i da se bore. Znamo sta je bilo u LS.
Namece se logican zakljucak da City koristi nikad slabiju konkurenciju. Jak Chelsea, Arsenal, Liverpool treba da budu konkurencija a ne Newcastle, Tottenham i slicni(svaka cast ovim ekipama).
Ja samo pisem o ociglednom, manjku kvaliteta u odnosu na neke ranije sezone.
E sad sto se tice poredjenja sa drugim ligama. Smatram da LS nije jedino mjerilo, ali ne mogu ni medjusobni dueli dvaju ekipe iz razlicitih liga da govore u korist jedne ili druge lige. To je nezahvalno, jer neko moze reci da je odredjena ekipa bila u padu forme, da nisu bili kompletni, da im ne lezi odredjeni rival i slicno. Zbog toga nikad nisam to volio. A pretpostavke...pa, recimo da nisu sve iste. Sta bi uradili Sunderland i slicni u Spaniji a sta Valencia i Osasuna u Engleskoj(bubam) nikada necemo saznati(jedino da se ostvari ideja o Super Ligi

).
Zato ja uzimam kao mjerodavniji faktor LS, a ona kaze da su 2 vodeca tima Engleske ispala u grupi a da preostali imaju male sanse. To su cinjenice.
Ono sto odvaja Englesku od Primere je kapital. Ne moze jedna Valencia dugo da se odrzi i da na kraju krajeva odlicnu ekipu zadrzi kada su finansijski rastrzani. Slicno je sa vecinom u Spaniji, i tu odma nalazimo nefer poredjenja.
Ja necu reci da je Primera najbolja(hoce IFHHSsmkfsdmkl ali sumnjam da bi njega prihvatili kao argument), ali se ne mogu sloziti da nikad slabija Premier liga je trenutno najjaca. Pogotovo sto imamo spanske gigante koji haraju. I ne, nisu to umjetne ekipe. To su Chelsea, City i njima slicni..Malaga. Ipak govorimo o ekipama sa tradicijom. To sto ulazu svoj novac pametno je druga stvar.
Slazem se za Bundesku, ima potencijala, zdravo posluju, samo ja nikad nisam volio te Njemce

.
Eto, nadam se da sam pojasnio moje vidjenje stvari.