i ja mislim neshto ovako ...
sve ranije relativne nelogichnosti su mogle da se promuvaju, da prodju ali ovo na kraju je totalno zbrzano, bez ideje, logike i velika je verovatnocja da cje njih 50 hiljada da izumre ako zive pojedinachno bez gradova, medjusobnog pomaganja itd ...
nisu morali bash poslednju stvar da useru ... samo nek su rekli da cje da grade gradove; ciklus ponavljanja se nece razbiti tako shto cje se oni raseliti (kao shto se i videlo na kraju) niti sasvim sigurno ponoviti ako krenu od poznate nule (tribal nachin zivota koji su prihvatili nije od nule nego od minus beskonachno

) .... ovakvim krajem se ne prekida ciklus nego se samo usporava i nisu nishta promenili iako su imali shansu, nije problem u ciklusu, problem je u njima (kako ide pesma : moramo se boriti, s'tim u glavama)... tako da .. jbg .. zbrzno i neinventivno ...
mada sad mi pade na pamet, mozda su bash tako hteli da prekinu ciklus, da se rasele i pomru ... NOOOOT

Moyers: What happens to the idea of the dignity of the human species if population growth continues at its present rate?
Asimov: Democracy cannot survive overpopulation. Human dignity cannot survive it. Convenience and decency cannot survive it. As you put more and more people into the world, the value of life not only declines, it disappears. It doesn't matter if someone dies. The more people there are the less one individual matters.