serija ima samo 8 epizoda. druga sezona je najavljena. prica prati gradonacelnika cikaga, izuzetno mocnu, dominantnu i okrutnu osobu koja saznaje da boluje od nekog sranja, neizlecivog, i da polako gubi kontrolu nad svojim psiho/motorickim funkcijama. to sve cini da se polako otudjuje od najblizih saradnika, i komplikuje ionako sjebane odnose sa zenom i cjerkom, a sve vreme pokusavajuci da izmanevrise i izmanipulise sve oko sebe u osvrt nadolazecim izborima.
ko je voleo the wire, i politicki aspekt te serije (karketijev uspon i sve mahinacije vezane za isti), volece i boss. zapravo, wire je malo dete za ovu seriju. prosto je neverovatno koliko truda je ulozeno da se do najsitnijih detalja predstavi politika u svoj svojoj surovosti i prljavstini. izuzetno ambiciozan i vise nego uspesan poduhvat. cast cini nekoliko briljantnih glumaca, na celu sa kelsijem gremerom (ko je gledao frejzera zna kakav je lik car, mada mislim da tu seriju nikada ponovo necu moci da gledam posle ovoga). ja sam potpuno oduvan njegovom pojavom i glumom ovde, stvarno, u najmanju ruku egal sa portretom waltera white-a u breaking bad-u. ima nekoliko scena gde kelsi toliko ubedljiv, do te mere dominira okolinom, ne dozvoljava milisekund da odvojite pogled sa ekrana. totalni trans. takodje, tu je i dalje prelepa koni nilsen, isto sjajna u svojoj ulozi, kao i martin donovan koji je totalno pokidao kao gradonacelnikov najblizi saradnik i jedini covek kome ovaj zapravo veruje, ezra stone.
sa tehnicke strane, sve je perfektno, kamera, muzika, lokacije...sve je odradjeno sa stilom, od strane ljudi koji definitivno znaju sta rade i imaju velike resurse i neophodan talenat da sprovedu svoje zamisli u delo.
jedina (mala) zamerka, koju imam su u sustini nebitne scene seksa (iako kao i sve ostalo vrhunski odradjene). prosto nisu bile neophodne. ali nema ih mnogo, i kao sto rekoh, nikako nisu eyesore (pogotovo kathleen robertson, vrh riba), tako da ne smeta.
od breaking bad-a bolja serija se nije pojavila, po mom misljenju. kompleksna, na momente poprilicno zajebana za pracenje, ali koga zanima ta tematika, uzivace. topla preporuka