pinki, svaka čast za temu,(iako vidim da je zamrla), nadam se da ti je pitanje još uvijek živo negdje u podsvijesti
Boje jako djeluju na um, vjerovali ili ne. Iako nam se čini da su rezultat, pazi molim te, PUKOG odbijanja svjetlosti i razlaganja na (kako je lijepo rečeno) VIDLJIVI dio spektra, cijela se filozofija i sistem vjerovanja u to može ugurati.
Percipiranje boja, način na koji doživljavaš boje uopšte ima veze sa stanjem psihe (o ovome ću opširnije, koliko znam, ako koga zanima).
U ljudskom sistemu čakri svakoj korespondira jedna boja (ukupno ih je 7).
Način oblačenja, poseban afinitet prema nekoj boji, također mnogo indicira o tvom karakteru.
U psihologiji, umjetnosti, teologii, itd itd naročito se naglašava utjecaj boja na ljudski um.
Postoje istraživanja o liječenju bojama, na naučnoj bazi (naravno, stvar je kao i sa svim drugim-Kolumbo otkrio Ameriku

).
U nekim sistemima vjerovanja se čak govori da su boje sile same za sebe, dakako, nastale kao rezultat razlaganja bijele, najčišće energije, ali opet-sile za sebe.
Možeš li npr., zamisliti intenzivno plavu boju, samo kao boju, nevezanu uz bilo koji objekt i prostor?
OK, ne pitam da li mi boje vidimo ISPRAVNE, pitam, da li mi boje ikako doživljavamo?