@ Return
rešeržirati -
rechercher fran. znaci isto sto i "istrazivati" (research). Koristi se u nemackom ( uglavnom kao pisana forma, pisani rad na proucavanju neceg), pa je mozda zbog toga upotrebljavam. Nisam siguran da li rec postoji u srpskom recniku, cuo sam da je hrvati i slovenci koriste.
Ne verujem da je ateizam 'stvoren' zbog pukog kontriranja religijama, da je tako verovatno bi se zvao 'antiteizam', odnosno, to bi bio pojam iza koga bi nereligiozni delovali. Postoji jos nekolicina pojmova koje nereligiozni koriste u zavisnosti od stepena svog agnosticizma. Neki np. veruju da bog najverovatnije postoji, ali da je njegov posao odavno zavrsen sa nama i ne praktikuju nijednu od religija...
Ateizam je 'nuzda' i logicka posledica prevelikog uticaja religije u svetu u odnosu na sirenje ljudskog saznanja o prirodi i univerzumu. Da se ne zove tako, zvalo bi se drugacije. Nije u pitanju nikakav hir, ateisti imaju ozbiljne razloge za to sto veruju i cine.
Uvek postoji opasnost od krajnosti - radikalizacije bilo koje ideje, pa i ateisticke (ako se uopste moze nazvati 'idejom').
To svakako treba imati na umu, ali to nije dobra polazna tacka za razmisljanje. Kao kada bi np. rekli: Mi ne zelimo podjednaka prava polova, jer ce onda zene totalitarno zavladati svetom... itd.
I da postoje debeli dokazi o postojanju predobrog boga, te da su zbog toga svi vernici, opet bi postojala opasnost od neke totalitarizacije drustva.
Pravila i jesu nesto sto se neprestano menja i razvija hteli mi to ili ne, ali to svakako ne znaci da ih treba pustiti da se nekontrolisano menjaju sama od sebe.
Ateizam ako 'nadjaca' religiju, drustvo ce se najverovatnije kretati u pravcu apsolutne sekularnosti, sto ne znaci da ce religije nestati, vec samo postati manje bitne za ljude, kao sto je danas np. astrologija, svi i veruju ili ne veruju u nju, ali nikako je ne koriste da bi po njoj rukovodili svoje zivote.
Onda kada se ateizam bude prosirio do odredjene mere vise nece ni biti potrebe za njim. Niko nece zeleti da bude 'avilinista' u svetu gde vile ne postoje. To je jos jedna razlika izmedju ateista i teista; ateisti zele da vise nema potrebe za ateizmom.
Jedino ako postreligijski svet ne zamene neka druga 'egzotiocna' verovanja u natprirodno - pomesano sa novim/starim naucnim otkricima ili nekom novom fikcijom.
Mi se ne lozimo na tolkinov univerzum zato sto je stvaran, vec zato sto je fantastican.
Mogu biti tolkinovac do poboznosti, ali daleko od toga da sebe ubedjujem kako taj svet stvarno postoji i da svoje sve svoje principe izvlacim iz njegovih dela... ( da to cinim verovatno bih postao rasista

)
Duhovnost je moguca i bez verovanja u natprirodno. Humanizam nije ideja nastala iz hriscanske dogmaticnosti, vec iz upoznavanja raznolikosti sveta. Mislim da je ovo veoma bitno za nekog ko u sebi pronadje da je ateista.
...Iz ljudbavi prema covecanstvu, nauci, prirodi... a ne iz mrznje prema religiji.
Ma u kom pravcu da se svet menja u bucnosti, bili mi ateisti ili teisti, niko ne sme dozvoliti fasistickom genu da se probudi!
Jos samo da kazem da ja ovde ne propovedam ateizam, niti osecam mrznju prema crkvi, vec mi je kao tema izazovna za diskusiju.