@Dante, nista nisam istrgao iz konteksta, ni slucajno, ni namerno, takve stvari ne radim, vec se to odnosi na tvoj citat: "Jedan Hriscanin - nijedan Hriscanin!" iz cega sam izneo zakljucak.
Crkvi mozda nije zvanicno No.1 na listi da postavlja eticke norme, ali je barem na 2 mestu, to su cinili i jos uvek cine prenoseci poruke iz biblije i nadogradjujuci ih nekim svojim "idejama".
Ne znam koji ti deo nije jasan u citatu? Hteo sam reci da je po crkvi legitimno ici u razne oblike fundamentalizma, pa ponekad i u ekstremizam, sto nije tako retko, pogotovu kod nas, sve dok je po "hriscanskim zakonima" ili zakonima crkve. Da ne postoje "svetovni" ustav i zakoni koji takve oblike ponasanja cenzurisu, takva drzava ne bi bila sretno mesto za ljude.
Nisam mislio na tebe, vec na hipotetickog "tebe" (njega, nekog) kada kazem "pliz ne teraj me da verujem...", izvinjavam se ako sam uneo zabunu.
Biblija ne moze nikada biti izvor naucnog znanja, zapravo moze, ali to vise nema veze sa obimom onog sto tvrdi i porucuje, vec vise sa nekim 'tehnickim' stvarima tipa nacin razmisljanja, stil pisanja ljudi tih iz odredjenih istorijskih epoha itd. sto je jedino vredno proucavanja - sa naucne strane.
Ona se danas interpretira alegorijski, kao sto kazes, ali bilo je vremena kada su ljudi sve bukvalno verovali sta u njoj pise (neki jos uvek veruju - bukvalno), sve dok se nauka konacno nije izvukla iz svih tih dogmi , i pobedila. Nekako, sav taj koncept kreacije i boga se oduvek, i jos uvek, "gura" u sfere nepoznatog i naucno nedokazanog, u "mrak" sto kaze Julius.. Zbog toga je crkva morala proci razne reforme kadgod bi doslo do nekog epohalnog saznanje, za razliku od islama, njima mucenicima bas nije lako u danasnjem vremenu. Naravno da ce se danas biblija interpretirati iskljucivo kroz simbole da bi opstala kao "rec bozja", a ne samo kao jos jedno mitolosko predanje, onima koji je danas citaju bukvalno je verovatno potrebna psiholoska pomoc.
Elem, naprsno si skocio na pricu o naucnicima i filozofima koji su , navodno, verovali u boga i postavio listu. Pa, lista je mnogo veca od ove, to i sam znas. Zanimljivo bi bilo saznati sta su pod tim tacno podrazumevali. Ajnstajn kada govori o bogu misli o misteriji nastajanja svega, nikako o kreaciji ili jos manje o biblijskom bogu. Ono sto je najbitnije jeste da oni, iako su bili ispred svog vremena ili van vremena sa svojim razmisljanjima, ipak se njihovo eventualno verovanje treba posmatrati u kontekstu vremena u kome su ziveli. Da jedan Njutn, recimo, zivi u danasnjem vremenu i razume sve sto se sada zna, pitanje je da li bi i dalje tvrdio da veruje u boga , mozemo o tome da nagadjamo, ali licno smatram da su vrlo male sanse, ili bi u najmanju ruku bio u fazonu ovog "ajnstajnovskog boga".
i da, sretan bozic svim vernicima