Ukratko: fudbal je u Ank-Morporku haotični sport gradskih huligana. Lopta je drvena, golovi retki, igra nasilna i često sa smrtnim posledicama, pravila nepostojeća, a rulja neobuzdana. Jednog dana čuvar u muzeju, posredstvom božje manipulacije, pronalazi drevnu vazu oslikanu golim čikama koji pikaju loptu, a u kojoj se nalazi svitak sa starim pravilima igre. Patricij Vetinari odluči da svitak iskoristi kako bi sa fudbalom učinio isto što i sa kriminalom - organizovao ga.
Za demonstraciju novih pravila on bira članove Nevidljivog Univerziteta i primorava ih da sastave tim i bez ikakve upotrebe magije igraju protiv "Ank-Morpork junajteda", tima sastavljenog od dojučerašnjih ljutih neprijatelja iz raznih suprodstavljenih gradskih timova - gotovo sve samih krvožednih batinaša.
Pored Ridkalija za kapitena, Univerzitet na raspolaganju ima Pondera Stibonsa (koji je na fizičkom uvek poslednji bio biran u tim), Rinsvinda (koji bi bio odličan igrač napada, samo kad bi ga neko ubedio da preuzme loptu), redara Nobsa (ne, nisu rođaci), Bibliotekara (čiji raspon ruku ga čini rođenim golmanom), Benga Makaronu (profesora na razmeni iz Kvirma), Doktora Hiksa (dark wizard. See the skull ring?), mladog Trevora Lajklija (virtuoza u šutiranju konzervi) i misterioznog gospodina Nutta (No one knows much about Mr Nutt, Not even Mr Nutt)
Iako se Rinsvind pojavljuje, ovo nije knjiga o njemu. Glavni likovi su Trevor Lajkli, Mr Nutt i Glenda, glavna kuvarica univerzitetske noćne kujne i mastor za pite.
Ko je čitao "Gormengast Mervina" Pika, primetiće da mu Pračet opet odaje omaž na nekoliko mesta, kao i Tolkinu, Šekspirovoj tragediji "Romeo i Julija" i ljigavim sportskim dramama.
Pračet, kao retko koji pisac ume da me natera da se naglas smejem toliko da se ukućani pitaju šta mi je. Na žalost, u fudbal se razumem samo malo više nego u nego u nuklearnu fiziku, tako da mi je mnogo aluzija promaklo i verujem da bi mi knjiga bila još smešnija da to nije slučaj.
Ako se brinete da mu je alchajmer uticao na pisanje, slobodno odahnite. Čiča je, bar što se sposobnosti pisanja tiče, mlad i zdrav kao ruža.
Knjiga ima da se nabavi u knjižari Vulkan za oko 800 dinara. Uvek je tu elektronsko izdanje ili opcija da sačekate pet godina dok je Laguna ne izda.