Moji trije mačevi. Izvinite za puno slika i za greške.
(loša kvaliteta slika, snimljeno u mojoj sobi sa telefonom)
Mač sa novčanikom je moj stari mač, prije 3 godine sam ga nabavio za oko 80 EUR. 2 nova mačeva izradio je Radek Lobko iz Češke:
Cijena? Oko 130 EUR na mač + 20 EUR za poštu.
Mač sa okruglim jabukom i ravnom nakrsnicom je model "Rupert, Emperor of Germany", ali ima jabuku od modela "Venceslav, Emperor of Germany". Mač sa krivom nakrsnicom i jabukom u obliku kapi je model "George, Despot of Serbia" (ili: Jiří Brankovič, Despota srbský)

! Drške nisu standardne, ali to je bilo samo nekoliko dodatnih eura.
Svi trije mačevi su jedno i po ručni, dugački oko 115 cm, stari je težine 1,7 kg, novi su oko 1,4 kg. Svi su primjerni za vežbanje srednjevekovnog borjenja mačem i nisu oštri. Centar mase? Oko 10 cm pored nakrsnice za sve tri mačeve.
Zašto imam tri mačeve? Pa, stari mač je zarđao.

Šalim se! Pa, htio sam novi mač (potpuno estetski razlogi), pa sam nabavio jednog za mene i jednog za moju curu. I stari mač ču možda prodati. Novi mačevi su zbog manje širine sečiva mnogo brži, i mnogo bolje izgledaju. Sada moram da napravim "scabbarde" (izvinite, nemam pojma kako se to zove u srpskom) i pojasove...
Znam da nije Albion, ali iz daljine nekoliko metara razlika nije tako velika.

I oni ne prave mačeve za "kontakt" vežbu, za sad. Nova "Maestro" linija če biti skupija od 350 $, sa poštom i ostalom iznad 400 EUR!!! Neče ni pomoči da če ih uskoro početi prodajati neki Danac - "Albion Europe" ovdje sa kompeticijom iz Poljske, Češke i ostalih istočnoeuropskih zemalja nema kakve šanse.