Elem, mnogi vole da kupe one tiplove i imaju gotovo instant proizvod, što je skroz ok, al' ponekad čovek poželi da ima i strele od izdanaka. Prednost im je da se teže lome, a i ako se slome, šrapneli su u proseku manje opasni od strela "izvučenih" iz stabala i dasaka mašinski.
Kod mene ima dosta kopicovanih (jel se tako kaže?) bagremova pa odmah od zemlje rastu kao žbun sa dosta pravim izdancima. Biram ne pretanke da ne može da se greši kod struganja, niti predebele da ne bih strugao previše bez potrebe. I naravno što pravije moguće.

Opet sve sa Fallknivenom

A šta će mi hemijske? E, za kalibriranje. Uzmu se nekoliko hemijski oblika pravilnog valjka, znači ne da se sužava, ne da se skuplja, iseče se prsten par milimetara debeo, koji će da nam služe kao matrica za "kalibar" strela. Meni se nije svideo kalibar ovih hemijski sa slike, pa sam kasnije izabrao tri druge, jedna oko 10,5mm, druga oko 9,5mm, i treća oko 7,5mm. Kasnije se ispostavilo da su ove najdeblje jako teške za ispravljanje, i da bi po savitljivosti odgovarale jedino ratnim lukovima od preko sto funti, koje nemam, tako da sam taj prečnik izbacio iz priče.
Sušio sam ih na sobnoj temperaturi nekoliko dana, uz povremeno ispravljanje rukom. Nije neophodno u slučaju bagrema, jer ne puca tako lako, pa se može i odmah obrađivati, s tim što prečnik sirove i kasnije osušene strele naravno nije isti.

Skraćeno na razumniju meru,

pa kući onda opet.

Počelo je struganje. Nož normala na strelu, povlačenje u jednom smeru. Ravnomerno sa svih strana, da se zadrži kružni poprečni presek. Kad smo blizu navlačenja željenog prstena, na krajnji prečnik strelu svodimo šmirglom, u ovom slučaju sam koristio gradaciju 100. Šmirglamo pokretima poznatim svim dečacima od teen godina pa nadalje

Ko radi po kući a smeta mu da se drapa zbog prašine i piljevine koja leti, može i ovako da smanji letenje dotične: čarapa za bacanje, bušan palac, navuče se na strelu, uvuče se ruka sa žmirglom, i standarno onanisanje

Slede par slika, skroz levo kupovna kedrova strela, pa jedna moja od bagrema, onaj 9,5mm prečnik. Onda nekoliko od 7,5 i 9,5mm, i jedna 10,5 koja i pored muke na vatrama nije htela da se ispravi.
Ispravljanje sam radio zagrevanjem gorioniku plus rukavice. Bagrem je dosta zahvalan za to i vrlo brzo postane plastičan, kada se može lako dovoditi u željen oblik odnosno pravac. Naravno, potrebno je malo vežbe. Napominjem da apsolutna "pravost" nije potrebna (pravo ko strela), bitno je da početak i kraj strele idu kroz istu osu, ako usput malo vijuga, nije strašno!

Srele imaju redne brojeve jer im vodim "log" u smislu težine i savitljivosti. Za težinu koristim vagu preciznu do 1gram, nije loše, a savitljivost merim spine testerom ručne izrade (sklepao ga za sat vremena od dasaka i žice.

Ideja je da se izmeri otklon u stepenima kada se na strelu na sredini okači teg od dve funte, ondosno od oko 1kg. Tu ne mora čovek tačno da zna u funtama koliki je otklon, pošto se tako izražavaju te jedinice, nego je korisno znati kakve su strele u relaciji jedna sa drugom. Npr. ako ta i ta strela konstantno vuće ulevo kod gađanja, biramo savitljiviju, i obratno.