Makijavelizam nije nikakav moral. To je zamka za um. I Sock je potpuno u pravu, fanatizam nije cilj, već sredstvo. Ne mogu da verujem da neko može da misli da Mel nije fanatik. Šta predstavlja njena želja da zakolje dete za plemenite ciljeve? Ona sirotica ne da greši, nego ne zna ni da luk nije potpuno truo, ako mu je istrulela polovina.
@Maidros
To sam zaključila na osnovu toga što je u Ašaiju glavno svetlište R'hlorovo, koji je bog svetlosti, plamena i senke. Izgleda mi logično da su crveni sveštenici posvećeni u tajne plamena, to jest vatre, dok su senkovesci upućeni u misterije senke koja takodje pripada R'hloru. U Ašaiju je, recimo, Miri naučila krvne čini od nekog senkovesca.
@Adu
Našla sam još jedan dokaz da su pojmovi maegi i bloodmage sinonimi, barem u onom delu koji se odnosi na praktikovanje crne magije. Za Dotrake, maegi spava sa demonima i noću dolazi muškarcima i muči ih. Bloodmagic je, po Qyburnu, ’the darkest kind of sorcery. Some say the most powerful, as well.’ Dakle, Serseina Maggy the Frog nije obična seoska vračara ( a little herbcraft and some midwifery). Jedna maegi se, kao i bloodmage, bavi crnom/krvnom magijom i otuda ime/titula lanisportske vračare (Maggy) upućuje na dotrački naziv za istu stvar (maegi).
offtopic
Možda grešim, ali sklona sam da verujem da su kod Martina krvne čini usko povezane sa 'senkovezom'. Verovanje da se duša nalazi u senci čoveka jednako je staro kao i verovanje da se nalazi u krvi. Deni jede srce neke životinje da bi bila jaka, a Miri Maz Dur prilikom obreda u onom šatoru kada je zaklala kalovog konja govori: ’snago zveri predji na čoveka’.