Tiriona su mnogi uvalili u kasu pre svega zato sto je to sto jeste - krivonogi ruzni patuljak. Tirion poseduje inteligenciju, ali to je sve sto poseduje pored zlata i imena. Ljudima je antipatican, a u ljudskoj prirodi je da antipaticnima ubraja sve lose osobine koje mu padnu na pamet. Kako je sam rekao: ljude pridobija zlatom, a plasi ih imenom. Dobro, kad razmislis, za razliku od patuljaka po putujucim cirkusima bar ima to zlato i to "strasno" ime, ali kada se sukobi sa onima koji takodje imaju zlato, a imaju i isto to "strasno" ime... tu mu ostaje samo pamet. Nema harizmu da pridobije vecinu, nema snagu da ih opcini... a rane koje je "zaradio" na Crnobujici i dolazak Tivina u grad su ga potukli da vise ne moze. Od tada se samo snalazi i pokusava da ispliva na povrsinu. Jezik mu je dugacak, da, ali dugacak jezik ga u raznim situacijama i spasava ("Kovaci moga oca seru bolji celik od toga"... secate se kako privlaci paznju gorstacima ruganjem na racun njihovog oruzja.) Kako je sam rekao na sudjenju nakon Dzofrieve smrti: "Kriv sam zato sto sam patuljak."
Zasto je prosuo ono vino - ne zna, to mozda i zasluzuje posebnu temu. Ja mislim da je to uradio bez razmisljanja, nehoticno, ali nije bitno. I da nije prosuo to vino, nista se ne bi izmenilo. Sersei je resila da mu dodje glave. Neproliveno vino, otrovano, bilo bi dokaz protiv njega, mozda jaci i od svedocanstva onih koji su ga videli kako to vino prosipa.
Malo mi se ne svidja kako se sada ponasa, ali da ne spojlerisem...

...and Joramun blew the Horn of Winter, and woke giants from the earth...