Pogledao sam i ja ovaj film, i prevario sam se u vezi njega.
Naime, nije onakav kakav sam mislio da jeste, nego je upravo to ali još deset puta gore.

Znao sam da je neoriginalan, da je obično preživanje i prežvakavanje, ali baš ovoliko? Ni sanjao nisam. Najmonumentalnija i najpretencioznija zbirka klišea za koju sam se zajebao da pogledam, u skorije vreme. Pokradeno je sve i smućkano, od koncepta, pa sve do detalja (kompjuteri kao u "Minority Report", npr). Čuvena "ekološka pouka" je upravo ono što sam i mislio da jeste, ni manje ni više. Upalo mi je u oči tretiranje prirode kao arhitekture, banalizovanje odnosa sa prirodom kao "download" i "upload", uključiš se preko utičnice na onu ptičurinu i onda pilotiraš njome kao helikopterom, jebiga, to je Kameronovo razumevanje "prirode" koje se ne razlikuje od razumevanja onih koje bi ta "pouka" trebala da kritikuje. No, "pouka" nije tu zbog njegovog ličnog i dubokog uverenja (vidi se da drkadžija razmišlja kao mašina, a ne kao čovek), nego su to citati koji imaju prođu i koji će njegov proizvod učiniti isplativijim. Čist postmodernizam, govno u šarenom omotu.
A štrumfovi? Zašto se mučiti da ih napraviš, kad si mogao da staviš jebene indijance umesto njih i da dobiješ sve isto?