EEEEE brreee...
Irska muzika... kao prvo teshko je reci "irska"... Bolje je reci gelska, jer se na to misli... na primer mnogi ne znaju da je "Loch Lommond" Shkotska a ne Irska pesma... Ali, buduci da su oni tek od 7. veka AD razlichiti narodi, stare pesme su ostale iste... I dan danas najstarije narodne su im iste: Carrickfergus (inache mesto u Irskoj), Dark Island,
Loch Lommond (samo melodija), Amazing Grace (kao crkvena himna i sjajna gajdashka numera)...
Ali na stranu to... svi smo pocheli sa Orthodox Celtima pa smo kasnije uznapredovali (samo da vam kazhem da sam danas vido Acu u Bulevaru, ona zhena ga natovila ko svinju, chak je i podvaljak dobio:):):)) Ono shto sam ja primetio je to da se neki vishe lozhe na neke punk ili rock obrade tipa Dropkick Murphys ili Floggin' Molly ili neke IRA pesmice... Takvi su i Tir Na Nog i to mi se ne svidja preterano. Ja vishe volim neshto tipa Enye ili Loreene (od zhenskih) ili Mike Oldfieldovog "Voyagera" ili William Jacksonovog "Celtic Expiriencea". Ovo su sve umetnichke obrade narodnih pesama.
Za malo manje umetnichke obrade imate Dublinerse, Chieftainse, Poguese, Slaiplin, Dublin Ramblerse i tako... to su vam ono... kafanski bendovi i nece se svakom uvu dopasti... Za malo prefinjenije preporuchujem da potrazhe bash obrade tradicionalnih pesama kao shto je na primer kolekcija Paddy O'Connor: Melody Greene...ima gomila tradicionalnih i novijih iz Irske i neke iz Shkotske. Takodje ni Skotske gajdashke numere nisu loshe, kao ni njihove kafanske koje mesto violine koriste harmoniku (jako zanimljivo zvuchi...) I naravno postoje neke new-age verzije folklora tipa Riverdance ili recimo Hevia...

"Willing is not enough, we must do. Knowing is not enough, we must apply."
"I don't like jellyfish, they're not a fish, they're just a blob
They don't have eyes, fins or scales, like a cod
They float about stingin' people in the seas
An' no one eats jellyfish with chips and mushy peas.
Get rid of them!"