od Nemini u Sre Okt 19, 2005 11:54 am
@DKDNT
Sada mi je krivo što sam priznala da sam profesor. Ipak, treba da znaš da sam posao u državnoj školi napustila izmedju ostalog i zato što užasano mrzim da procenjujem tudje znanje, tj. dajem ocene. Osećaj se kao da sam, recimo, Cincarka, ili Vlajna sa vrha besputne, snegom zavejane planine.
@Joramun
Sansa nikako ne može biti u Arjinoj situaciji. Ona nikada ne bi mogla da prodje kao dečak, kao prvo. Drugo, Arjino bekstvo od ropstva , i činjenica da je njen učitelj Sirio dao svoj život za to, samo je dokaz više da je makar za trunčicu bolje gladovati i potucati se po drumovima, nego ostati u kandžama ljupke Sersei i njenog plemenitog sina, i pitati se šta će im sledeće pasti na pamet.
I na kraju, probaj da sebe zamisliš kraj osobe koja ti je ubila oca i sada ti pokazuje njegovu glavu, obećavajući da će kraj nje postaviti i glavu tvog brata, a koja te istovremeno primorava je ljubiš i pokazuješ vedro lice. Pomisli na društvo ser Merina Trenta, i unakaženo lice simpatičnog Hounda koji te posvuda prati mračnim, gladnim pogledom i zove te ptičice. Sansa sve vreme sanja o bekstvu, oslanjajući se pritom čak i na pomoć nepouzdanog Dontosa...
Sudbina Sanse je najteža jer su svi ostali, u ma kakvim nevoljama bili, ipak imali slobodu kretanja. Osim toga, svima im je ostavljen neki izbor (da sad to ne potkrepljujem primerima), dok je jedino ona sve vreme u zatočeništu, a kad najzad pobegne, to če biti jedino da bi svoje dosadašnje tamničare zamenila najgorim.
@ Margiloth
Toliko sam uživala u činjenici da je Tirion ubio osobu koja je najviše kriva za njegovu nesreću, da mi je promakao taj aspekt problema. Hvala ti za inteligentno zapažanje. Prvo što mi pada na pamet je da je, simbolički, čin ubijanja oca akt negiranja porekla, i stavljanje konačne, neopozive tačke na sve što nas povezuje sa nasledjem i vaspitanjem ugradjenim sistemom vrednosti. Ali, kad još malo razmislim o tome, potrudiću se da dam malo dublju analizu.
I najzad, svima koje zanima odnos Sanse i Hounda, obećavam uskoro post na tu temu.
Love,
Nemini
severe and puritanical