Nego: Skroz sam pogubljen od kad je preuredjen forum i otkad nema poseban podforum za slovensku mitologiju. Gde je uopste ono sto je Bazdigooz?
Sto se tice vestica ili vracara ili necega cemu ne bi bilo lose dati naziv... Ma procitajte slucaj moje cukunbabe po zenskoj liniji i mog pradede po muskoj liniji:
Prica mi moja baba, unuka nadaleko poznate baba Stoje...
Baba Stoja je pila kafu sa svojom kumom, kada joj se javila tuzna vest. Rekla je kumi da se okupa i lepo obuce, jer ce uskoro umreti. Kada je kum dosao iz sume i zatekao svoju zenu sredjenu zato sto joj je kuma rekla da ce sad umreti, posao je onako sa sve sekirom prema baba Stojinoj kuci. Na pola puta su ga zvali nazad, jer mu je zena umrla. Posle toga baba Stoja, koja je pored toga bila i vest travar i nadrilekar, odbijala je da nastavi da se bavi tim stvarima. Nocu ju je posecivala majka pokusavajuci da je ubedi da nastavi da se bavi time, a pored majke posecivale su je i zmije. Ujedale su je kako u snu tako i na javi...
No gde se tu sad uklapa moj pradeda? Naime baba Stoja nije bila jedina koja je imala cudne moci, ona ih je samo koristila u dobre svrhe. Kaze moja baba, da je baba Stoji dolazilo da zadavi nesto, pa je ona odlazila i davila zivinu. U selu u kom je moj pradeda ziveo bila je takva jedna koja je davila decu. Radjala ih je da bi ih davila, a kada je uspela da odgaji jedno svoje, nastavila je da davi unucad. Za te zene veruju da su se pretvarale u leptirice, ogromne leptirice zvane vestice...
Sad ide prica slicna Vukovoj, samo su mog pradedu nazvali Sreten, a da bi ga spasli od vestice, poslali su ga babi Stoji. Dakle moze se doci do zakljucka da su ta vestica i moja cukunbaba bile slicne "vrste", kljucna slicnost izmedju njih dve je bila potreba da nesto 'zadave'. Samo su svoje moci koristile u razlicite svrhe.Podseca na jedi vs sith, zar ne... Kazu za babu Stoju da je izvrsavala neke porodjaje koje ni ugledni dr Marin(po kom bolnica u Loznici nosi ime) nije mogao da izvrsi, pa je slao posebne kocije po nju u selo Dvorsku... To sto su se posle potomci mog pradede i moje cukunbabe koji su imali odnos sin-majka, sreli>zaljubili>vencali>napravili me> je potpuna "slucajnost" ? Pa dobro mozda onaj deo sa pravljenjem mene

PS kako volim ove smajlije sa sajkacama