od de Hammo u Sub Nov 24, 2007 12:28 am
Svako ima pravo da veruje u svoje ideje, ali meni se uvek kicma najezi kada se nesto kao sto je paleolingvistika, sto bi moglo mozda nekada da pstane i prava naucna disciplina, samo da se na nju primene sistemi istrazivanja i tumacenja kao i na ostale nauke, umesto da se bavi svojim istrazivanjem, bavi svetskom politikom. Paleolingvisticari, umesto da se satru od posla kao npr. paleontolozi, geolozi, arheolozi, koji su na istom zadatku, citanju istorije iz tragova davnih vremena, se uglavnom stavljaju u sluzbu politike, religije i ostalog sra**a, i uzimaju sebi za pravi da pobijaju etimologiju, istoriju i sve ostalo, zarad necega sto njima ili nekom njima dragom, odgovara.
Zavera cutanja moze da postoji ili ne, ali uspesno tumacenje necega kao sto je vincansko (dunavsko) ili, kako se uglavnom zove vinca-turdas pismo zasigurno bi ostavilo veliki trag u naucnoj literaturi. A nije bas preterano, sklon sam reci da nije uopste....
E sad, ako je umesto tumacenja pisma cilj bio da se svim ostalima objasni ko je u stvari pravi zacetnik vaskolike evropske i zapadne kulture, razumljivo je da je takav rad, cak i kada je imao mozda nekog osnova, naisao na necu reci neodobravanje, vec pre na podsmeh i ignorisanje ljudi koji svoje bavljenje naukom ozbiljno shvataju.
Naravno, ja necu da tvrdim da je njegov rad promasaj, istorija ce to pokazati veoma uspesno, kada magle vremena zatrpaju neke gluposti i idotluke koji su nama i nama srodnim narodima jedine vazne poslednjih stotinjak godina i, ako je on stvarno nsto uradio sa tim pismom, zasigurno se to nece moci sakriti, ali se bojim da tu nema ni metoda ni sistema ni prave naucne ideje....
Na kraju krajeva, imamo danas preciznije metode od paleolingvistike pa mozemo lako da utvrdimo ko je ko u ovom belom svetu...
I ja verujem da je vinca-turdos pismo verovatno prvi pokusaj zapisa, a sigurno je da se u tim simbolima PRVI put javlja simbol svastike, ali, malo mi je neverovatno da se ta kultura dovodi u vezu sa Slovenima, jer se onda postavlja pitanje kako su Sloveni uspeli da, za razliku od Mesopotamske kulture, koja je sledeca koja je razvila pismo, i to skoro 2000 ili vise godina posle navodnih Slovena, ne ostave ama bas nikakvog traga na relativno sirokom podrucju na kome su se nalazili artefakti sa vinca-turdos zapisima. Kako to da mi danas iz carape izvlacimo legende i price o starim verovanjima i mitovima, ako Sloveni zive u Evropi vise od 8000 godina. Ne postoji ni jedna grupa naroda koja je toliko dugo opstala na jednom podrucju, samo se kineski narodi tome priblizavaju, a svi znamo sta su sve oni ostavili "za buduca neka pokolenja". Spagete necu ni da pominjem....
Bilo kako bilo, Pesicev doprinos proucavanj religije i mitologije Slovena svodi se samo i jedino na prevod jednog, kao sto je alcesta lepo primetila, romanticnog i simpaticnog, ali u najmanju ruku diskutabilno autenticnog dela, Velesove knjige.
Oblique strategy number 56: Balance the consistency principle with the inconsistency principle.