[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

...za one koji su pored Tolkina čitali još ponešto

Moderatori: Dain, Varda, Maglor the Minstrel

Re: Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Postod Saerwante u Pet Jan 04, 2008 10:08 am

Malo sam se bacila na istorijske romane.

Krstaški ratovi u očima Arapa Amin Maluf
Oduševila sam se knjigom. Skroz drugačije (arapsko) viđenje krstaških ratova koji su kod nas (u zapadnoj kulturi) predstavljeni možda previše romantično, u smislu vitezovi, potraga za svetim gralom... Sad mi je tek jasno odakle sve to neprijateljstvo između dve vere, ali i koliko su Arapi uticali na samu zapadnu kulturu. Da ne otkrivam previše (k'o što se desilo da sam ispojlerisala na temi o filmovima :oops: ), predlažem da pročitate.

Džingis Kan, vuk iz ravnice Kon Igulden
Još nisam čitala Iguldena, mada znam da je pisao o Cezaru i Rimu. Ovu knjigu je jako dobro odradio. Opis kako je nastao Džingis kan; način života plemena na severu Azije pre skoro hiljadu godina (1200-te godine) je jako uverljiv. Takođe, držao se i nekih istorijskih činjenica iz kineskih hronika tog vremena. Dobra knjiga.

Osim ovoga, pročitala sam i Mikelanđelova beležnica Pol Kristofer. Iako nahvaljen, meni je ovo prosečan triler. Podseća na Den Brauna (ili to on podseća na Kristofera?). Uglavnom, lako štivo, čitanje za razonodu.
Duboko u ljudskoj podsvesti postoji nezajažljiva potreba za logično smišljanim svetom. Ali pravi svet je uvek za jedan korak s one strane logike (F.Herbert)

Yaoi! - Plot? What plot? Usually has little plot and mostly sex. ;)
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Jul 05, 2006 2:22 pm

Postod Namo*Mandos u Pet Jan 04, 2008 2:04 pm

Skoro sam dobio "the zombie survival guide"
(sub: " complete protection from the living dead)
od Max Brooks-a, new york times-ov bestseller i skoro sam je procitao.

Knjiga je tako dataljna sa svojim upustvima -sta raditi, ako dolje do invazije zombija,
da covek stvarno poveruje da je sve to jako moguce i pocne da ga trese paranoja
dok razmislja: - sta bi ja uradio/reagovao u toj situaciji...

Knjiga je zapravo velika priprema - ne za zombije,
vec za neku - ko zna kakvu - drugu vrstu invazije, sa dozom drustvene kritike,
jako je zabavna i smesna, bas zato sto je sve tako "sa ozbiljnoscu" napisano. ::M::
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 11:36 am

Postod iceman u Pet Jan 04, 2008 3:56 pm

Procitao sf trilogiju Zlatno doba od Dzona Rajta! Ovaj visokotehnoloski sajens fikshn mi je bio pravo osvezenje, to je ono sto ja nazivam pravi sf. Kroz trilogiju se lepo provlaci ideja o smislu bitisanja u kome je besmrtnost moguca i zagarantovana, uz nemalu pomoc sofoteha (vestecke inteligencije). Takoreci, trilogija je spoj sf-a, filozofije i sociologije. Rajt se lepo snasao u tim disciplinama, po meni nije bio suvoparan za razliku od vecine modernih sf pisaca-futurologa koji pokusavaju da predstave svoje vizije nepoznate buducnosti. Nema smisla da je recenziram a da vam ne pokvarim vase potencijalno zadovoljstvo citanja, ako se odlucite da je procitate. ;) Ova trilogija nije za svakoga, narocito za pocetnika u ovom zanru. Ako ste vec citali npr. sf sajberpank, onda ova trilogija vam nece biti problem.
Prevodilac (nightflier) se sasvim odlicno snasao, iako mu je sf zanr stran. Pomalo me je podsetio na Aleksandra Markovica iz najboljih dana dok je prevodio sajberpank dela.

P.S. Izdavac je Neor.
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod BeSkRaJna_PriChA u Sub Jan 05, 2008 1:13 am

James Patterson - Cat and Mouse :feler:
Dobra je. Tachka. Thriller. Ne znam da li ima kod nas uopshte..
A different point of view is simply the view from a place where you're not...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 15, 2004 10:28 pm

Postod iceman u Sub Jan 05, 2008 7:19 am

Ima ga! Laguna ga je objavila:

http://www.laguna.co.yu/index.php?m=naslov&id=668

Nije los triler, ali mi je slabiji od njegovih prethodnih trilera kao Poljubi devojke ili Prikrade se pauk (nema nikakve veze sa mojim avatarom). ;)
Aleks Kros rulez! ::T::
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod BeSkRaJna_PriChA u Sub Jan 05, 2008 11:55 pm

Hm, vidi stvarno. Nisam znala da ima na srpskom.. Along came a spider, Kiss the girls .. yup dobri su.
Preferiram da chitam na engleskom, ako mi se da prilika. Vishe volim kako je pisano u originalu, jer prevod.. pa sve zavisi od prevodioca.. nekada zna da bude jako jako losh prevod ;)
A da, ima i Pop Goes The Weasel, Roses are red, Cradle and All,Jack and Jill.. ali njih josh nisam chitala.. ali valjda cju uspeti da pronadjem negde na engleskom, ako ne, uvek mi ostaje prevod :feler:

Trenutno chitam Ime ruzhe od U.Eka, divno je.. prosto te opija, savrsheni engleski, dodushe s vremena na vreme se pojavi i latinski, ali nije neki vecji problem :mrgreen:
A different point of view is simply the view from a place where you're not...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 15, 2004 10:28 pm

Postod porez u Pet Jan 11, 2008 12:11 am

ne znam da li je iko spominjao nevini svet od ami sakurai... skroz je bolesna. mislim nije tako strasno, vec nacin na koji je pisana, kao dnevnik, sa svim sitnim detaljima "njenih" razmisljanja, posmatranja, zamisljanja, detalji o njoj, o njenoj vezi sa bratom, intimnosti... cudna knjiga... lako se cita, nije zahtevna, a ako zelite da unesete malo promene eto nacina... i svakako sei sonagon, zapisi pred san. obe knjige su izdanja loma, edicija japan. ja sam bas zapela za tu ediciju. prosle godine je ta edicija bila glavna, a ove godine su se prebacili sa japanske i kineske knjizevnosti na bukovskog.
:math:

best friends: they know how stupid you are and still choose to be seen with you in public

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Feb 26, 2006 12:16 pm

Postod Aradela u Sub Jan 12, 2008 12:19 pm

Mihail Akunjin Azazel
Kazes mi da moram da nestanem
Kao cvece koje negujem
Nista od mog imena da ne ostane
Nista slavno da ne postane
Ali jos su mlade baste koje zalivah
Pevace se opet pesme koje pevah.

moj blog http://doktorkabg.blogspot.com/[/color]
Korisnikov avatar
tresnje
tresnje

Pridružio se: Ned Jan 13, 2002 12:14 am

Postod alcesta u Sub Jan 12, 2008 12:36 pm

Kakav je, Aradela? Premišljam se da li da ga kupim, pošto od biblioteke nema vajde... :(
Ime ruže, savršen engleski? Zar nije bilo lakše uzeti naš prevod, sa sve prevodom latinskih delova? :lol:
U svakom slučaju mogla bi da svrneš na temu kad završiš... :D
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod Aradela u Sub Jan 12, 2008 1:04 pm

Pa meni je bio sjajan... procitala sam ga u dahu... pravo osvezenje posle svih onih americkih kvaz0i-detektivskih romancica koje stancuju na kolograme... :roll: U svakom slucaju, preporucujem ga svima.

Hehe, ja imam srece sa svojim bibliotekama... U jednoj sam nasla Azazela, a u drugoj drugi deo, Turski Gambit... cim dodjem kuci pocinjem da ga citam (to jest kada pravim pauzu od ucenja :()
Kazes mi da moram da nestanem
Kao cvece koje negujem
Nista od mog imena da ne ostane
Nista slavno da ne postane
Ali jos su mlade baste koje zalivah
Pevace se opet pesme koje pevah.

moj blog http://doktorkabg.blogspot.com/[/color]
Korisnikov avatar
tresnje
tresnje

Pridružio se: Ned Jan 13, 2002 12:14 am

Postod dejfil u Ned Jan 13, 2008 9:51 am

Za vreme praznika sam imao malo više vremena,
Varnor Vindž -Plamen nad ponorom (dobra sf priča)
Lois Mekmaster Bižol - Krhotine časti, Barajar (isto odlične sf knjige, interesantno mešanje visoke tehnologije i kvazi feudalizma, ima malo šmek na Hrebertove "Dine", mada mi više vuče na carsku Rusiju)
Kon Igulden - Đingis - kan (biografija Temunđina od rođenja do momenta kada je ujedinio mongonska plemena u mongolsku naciju i postao kan zelenog mora)
sta je politika?
- to je lepa rec za pokvarene poslove.
- to su ljudi koji cudno pricaju da bi drugi mislili kako su pametni.
- to je kad cike u odelima lazu pred puno sveta a ovi im pljescu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 23, 2007 9:14 am

Postod Maglor the Minstrel u Ned Jan 13, 2008 2:31 pm

Kuci, za Bozic, me nesto spopade da citam amerikance. Inace mi se dogadja da citam redom geografski bliske pisce. Tako sam imao serije italijana, latinoamerikanaca, rusa... Elem, posle Apdajka koji je dobar ali nekako sredovechan (kriza srednjeg doba, kriza porodice sa aspekta roditelja, neprilagodjenost...) i pomalo Štajnbeka, sad sam kod Selindžera. Kratak mu je opus tako da su mi ostale samo Simor i Za Esme, ali ovo sto sam procitao je jako dobro. Mislim, on je klasika i sve to, pa ne moram posebno da ga hvalim. Sledi Karver, pa cu preneti utiske. Uzgred, ako sam nekoga preskocio da pokupim, molim da me podsetite.
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 23, 2002 12:46 am

Postod dejfil u Pon Jan 14, 2008 5:16 pm

Nil Gejmen - Američki bogovi. (fino, fino.... ko kaže da fantastika ne može da bude u savremeno doba).
Po meni njegov najbolji roman.
sta je politika?
- to je lepa rec za pokvarene poslove.
- to su ljudi koji cudno pricaju da bi drugi mislili kako su pametni.
- to je kad cike u odelima lazu pred puno sveta a ovi im pljescu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 23, 2007 9:14 am

Postod Stark u Sre Jan 16, 2008 8:48 pm

Evo i ja da se javim.
Procitao sam Kornvelovu trilogiju :Harlekin,Vagabund i Jeretik.Naime,radi se o kopilu svestenika,koji nakon smrti oca(koji je bio pomalo lud,uveren da ima Gral)postaje strelac u engleskoj vojsci.Vreme je pocetak Stogodisnjeg rata.Odlicno je opisan taj period,a u centar ratovanja stavljena je potraga za Gralom.
Trenutno citam(ponovo)tocak vremena,a cekam i Kraljevog ubicu.
Član
Član

Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 12:52 pm

Postod Niena u Ned Jan 20, 2008 4:18 pm

"Ognjena kapija" Stivena Presfilda - definitivno odustajem na pola. Ne znam zasto mi je toliko odbojna, a pokusavam da je procitam vec godinama. :roll: Valjda jos nisam zivcano dorasla spartanskom nacinu razmisljanja. :?
Trenutno citam "Putnik" Dzona Dvanaest Jastrebova - odlicna je!
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Jan 12, 2003 2:47 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Ostale knjige