NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod iceman u Čet Jun 26, 2008 10:04 pm

Hvala, nightflier! Druga polovina '08 i '09 će kod nas biti dosta zanimljiva i plodotvorna na polju objavljivanja fentezija. Baš mi je drago što sve više izdavača izdaje fentezi, ali mi je nemalo žao što sajens fikšn nema veću prođu kod glavnih urednika domaćih izdavača. :(
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod nightflier u Čet Jun 26, 2008 10:33 pm

Pokusavam da malo promenim stvari glede SF-a, bar koliko je to u mojim skromnim mocima. Licno mislim da ima mesta i prostora za takvu knjizevnost. U Laguni sam se zalagao za Bizoovu, u Alnariju za Makafrijevu, a sada u IPS-u pokusavam da proguram neke romane objavljivane u Polarisu. Videcemo sta ce biti. Fentezi je svakako trend - i zbog toga mi je drago.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod mnb u Pet Jun 27, 2008 4:56 am

KOMPAS DUSE Sona Rasela, drugi deo duologije RECNI SLIV TMINE, preveo Dejan Inic, MOno i Manjana, oko 650 - 700 dinara. KO je citao prvu, moze saada da uzme i drugu. Sada da vidimo hoce li objaviti nastavke koji su izvorno objavljeni prije, oh, zadovoljstva domacih izdavaca...

@ICEMAN: Cao, ICEMANE! Drago mi je da si shvatio da gnev mnb-ov nije uperen ka tebi vec ka gluposti izdavaca. Ja smatram da nisam preterano zahtevan, ili nerazuman. Ja hocu recimo romane Stivena Dobinsa THE CHURCH OF THE DEAD GIRLS, Marka Halprina THE WINTER'S TALE, Andreasa Esenbaha THE CARPETMAKERS, koje THE manje ili vise; a sta dobijam - bezimenu knjigu kakvog anonimusa. Sramota je da Lagijuna, kako trenutno najmocniji izdavac, potpuno utone u beznadni ambis tresa - tres zarad tresa, opet je tres, a ne kvalitet. Ovako podilazenje najnizem ukusu citalaca je samoobnavljajuce, samopodilazece i samopotvrdjujuce. Mi zahtevniji citaoci onda nemamo ikakvog izbora vec - da ne citamo nista. Skidanja nicim izazvanog poreza na postarinu i slicnih zadovoljstava nema na vidiku, pa smo uskraceni i za knjige na engleskom. Sta sad, da iz videoteke uzmem SUSPENSION ili da progutam gadjenje i odbojnost i gledam TORCHWOOD? Ne dolazi u obzir! Radije necu ni gledati nista. Otuda moj izliv razocaranja i ocaja, koji je bio uperen ka urednicima, a ne glasniku.

Takodje, posto to stanje traje vec neko vreme i moja odluka da ne pisem podatke vezane za kvalitetne naslove koji se pojave, te ono nije slucajna omaska: ne zasluzuju bre, da citaju dobre knjige oni koji kukaju za Salatoreom!Narocito knjige nominovane za Bukera!Sto se Skrobonje tice, ne sumnjam da on u okviru onoga sto Lagijuna otkupi ima slobodu izbora da prevodi ili ne prevodi sto mu kazu; problem je sto se cini da nema upliv u uredjivacku politiku. Uzgred, postavio sam pitanje jos davno, ali niko da mi odgovori: da li su i koliko povezani RIVER OF GODS i BRASYL; bio bih zahvalan ako bi mogao da rasvetlis makar malko.

Posto smo pricali o Fantasy-ju spomenuo sam Okean, ali svakako da Neor takodje zauzima vrh po kvaliteti objavljenih knjiga. I mislio si na THE TERROR Simonsa, naravno, i drago mi je da ce to izaci. A sto se tice problema koji je u srzi domace izdavacke scene, a nadam se da se osoba nece uvrediti, jere smao hocu da pokazem nacin razmisljanja, ali ispisati recenicu u kojoj se Gejmen i Pajk trpaju u isti kos po kvaliteti njihovoga iknjizevnoga izraza i jos se podrazumeva da se za stil ovoga prvoga kaze da je, cini mi se, pitak i izbrusen, pa u najmanju ruku je neodgovorno, amda mi se po glavi vrzmaju i atributi, da navedem samo blaze, sablaznjivo i uvredljivo. Gejmenovo pisanje je nesto usta bi se izmet osecao uprljanim kada bi ugazio u nj na ulici ( zamisljam malu brao grudvicu kako crveni od stida i gleda gde da se obrise ). Opet, osoba koja je procitala svakolikog Bucera, Kejnovu, Harisovu, te pretpostavljam Armstrongovu, Hufovu i jos kojeg od pretstavnika toga zanra, za cije pisanje vazi isto sto i za Gejmenovo, ( hipoteticka braon grudvica, obrisavsi nogicu okrece se na drugu stranu i gazi u prvopomenutog; prevrce ocima, pogled mu se ustavlja optuzujuce na mnb-u, upire prstom ispred sebe i trazi da mu se podastre kakav bolji pisac ), za recimo jedan od tri ongoing SF serijala zbog kojih ja, zanimljivo sva tri pisu zene, i mislim da je SF superiorniji od Fantasyja, odbija da ga cita jer mu ne lezi, svi sedimo valjda, tema ( ?!? - !?! ). I zato se smatra kao pobeda sto ce IPS objaviti pisca koji ne moze da se dogovori sam sa sobom kako se zove, a nekmoli da ispovrne tekst koji je na visem nivou od funkcionalnog, ona je uradila to i to i ustaljenih opisa. Hor donjovoltskih pljosnatih crva dovikuje nesto o temama i gubavcima kojji siluju, pitam se o cemu oni to? Ej, gde cete s tim knjigama, govance je hipoteticko!Oh, prokletstvo, izvini me zacas...
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod nightflier u Pet Jun 27, 2008 8:11 am

@mnb

Ma kog drugog dana verovatno ne bih obratio paznju na tebe, ali danas mi posebno ides na gladiole. Najpre, da iole pazljivo citas moje postove, nasao bi odgovor na pitanje u vezi s Makdonaldom. Potom, govoris o piscima i naslovima koje nisi citao i iznosis vrednosne sudove na zasnovane na gledanju u pasulj. Na kraju, da - ja citam svakojake Bucere, Harisonke etc, ali citam i svakojake Makdonalde, Makleode i kojekakve ostale makove. Stavise, citam u proseku izmedju 700 i 1000 novih naslova svake godine. To sto ovde ne raspravljam o savremenoj filozofiji i Fukojaminim naslednicima mozda je u vezi s time sto ovo nije tema za to. Odbijam da mi ti krojis knjizevni ukus i neukus, nadasve stoga sto se u tome ne vodis nikakvim merilima - ni validnim ni ma kakvim drugim - vec samo prebacujes iz nogavice u nogavicu. Odbijam da tvoje misljenje prihvatim kao imalo ozbiljno jer neprestano imputiras da delis stavove ljudi sa kojima se ja druzim i pijem po kafanama, pa znam sta misle o odredjenim piscima i delima. Na kraju, uz sve duzne postovanje prema posetiocima ovog foruma, Krcma je mesto gde se okupljaju konzumenti srpske fantastike. Sasvim mi je jasno zasto se ne pojavljujes na Sagiti - gde se okupljaju kreatori SFFH-a u nas; naime, ne verujem da bi te tamo iko uzeo za ozbiljno. Izvoli, navrati i pokazi da gresim. Vise necu odgovarati na tvoje postove, niti cu ih citati. Na ovu temu sam se vratio jer sam sasvim slucajno u Grckoj naleteo na jednog clana ovog foruma - ali sada preispitujem svoju odluku. Nightflier over and out. Dovidjenja i hvala na svim ribama.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Perin u Pet Jun 27, 2008 9:56 am

Ah...nisam znao da je izasao drugi dio River into Darkness, bio sam u BG-u u utoprak na koncertu Police-a, i mogao sam si kupit'... :cry: Znaci Mistborn izlazi za sajam? Odlicno. Vec trljam ruke, posto kontam ove godine napokon otici na sajam u BG..
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod nightflier u Pet Jun 27, 2008 10:55 pm

Tor od danas poklanja Battlestar Galactica by Jeffrey A. Carver. Ovo ocigledno nisam citao - niti imam zelju. Serija me svejedno vec zamara. Naredne sedmice na redu je Flash by L. E. Modesitt, Jr. Modesita sam citao - i svaki roman mu je isti. U tom jednolicju meni se izdvajaju prve tri knjige Corean Chronicles, koje preporucujem - ako nemate sta drugo za citanje.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Ned Jun 29, 2008 11:01 am

U petak ujutru sam pokusao da postujem objasnjenje i izvinjenje ( kao i obicno, doslo je do potpunog promasaja shvatnja onoga sto sam hteo da kazem ), no, sajt je odbio da primi tekst ( petak, oko deset sati izjutra: pojavljivala bi se bela strana na kojoj je pisalo: "Radovi u toku" ); sada mi net "stuca" pa ne mogu ponovio da kucam.

@PERIN: Secas li se razgovora o NEVEROVATNIM troskovima koje bi taj dolazak zahtevao? Hoce li ti biti isplativo da dodjes - mislim, koliko bi knjiga morao da pazaris da bi smatrao da si opravdao trosak? Kako stoje stvari sa porucivanjem? Mozes li preko neke od internet knjizara ( plato.co.yu ima iste cene kako u knjizarama a postarina je koliko toliko razumna, mozda tebi vise odgovora, cini mi se da je interliber.com )? Pazi, MISTBORN bi trebao da izadje u dve knjige, sta ako za sajam izadje tek prvi tom.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Perin u Ned Jun 29, 2008 5:04 pm

Pa ne znam sad, dobio sam pos'o prevodioca u jednoj firmi, tako da mi pored mog posla super dodje i to, a izgleda da cu dobre pare dobijat', jer evo bas me danas direktor zvao, moram ici u Hrvatsku sa njim da ugovaram neki pos'o...znaci nadam se da mi plata nece biti ispod 350 evra, i jos ovo sto zaradim ovde...nece mi biti veliki trosak, bar se nadam. A i za knjige koje zelim da kupim vredi malo i finansijski pasti :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Ned Jun 29, 2008 5:55 pm

Cestitam! Ako, ako, i treba! ( Zavist. ) U Hrvatskoj je izaslo podosta knjige koje kod nas nisu ili nece izaci - setices se moje tvrdnje da Lagijuna kopira izdavacki plan Algoritma - a koliko znam, moze se doci i do engleskih naslova vrlo povoljno. Trba imati na umu da su Hrvatska izdanja pak dosta skupa zbog glupoga insistiranja na tvrdom povezu ( ali Kej u tvrdom povezu, A4 formata, s Kordejevom naslovnicom, srsi podilaze, eh, eh, uzdise nesto duboko u coveku ). Ako uhvatis vremena i prostora mozda naletis na nesto zanimljivo. Ako ne, svejedno, vidimo se na sajmu ( figurativno, posto necu ici ); ko zna sta sve moze do tada da izadje - Simons, jos neki Kard, tebi Kejs, Kanavanova, ruski Bucer...
Slika

Član
Član

Postod Perin u Ned Jun 29, 2008 6:42 pm

Videcu, planirao sam naici do algoritma,. zapao mi je za oko prince of nothing trilogija koju su izdali, Napisao Bejker, pravi je majstor pera. Ali bogami skupo u pm...
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Ned Jun 29, 2008 9:00 pm

Cenjeni kolega, mozda bi razmislili o tome da, tesko stecenim novcem, u Hrvatskoj kupite nesto drugo. Ovo nema veze s Bejkerom per se, znate da ga ja cenim, ali, setite se moje opaske o paralelama koje se mogu povuci izmedju Algoritmovih izdanja i onoga sto izlazi kod nas, samo da dam Horu donjovoltskih pljosnatih crva sirup za kasalj, naglo ih nesto uhvatilo, a i mene nekakvi tikovi, pa bi neuki posmatrac mislio da namigujem: kakva se to pesma ori, pesma koja slavi izdavacki rad: "I heard it through a grapevine..."?
Slika

Član
Član

Postod Perin u Pon Jun 30, 2008 9:49 am

Jel' to ono bi Joe Cocker? :wink: Ne znam, videcu, kakav budem sa lovom tamo, ako mi se bas bude dalo da ispadam bekrija onda cu je kupit', ak' ne...onda necu XD
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Pon Jun 30, 2008 12:58 pm

vidim ja da ce biti:

... i ponese se sa Almotske ravnice pesma, vetrom preko kula Tar Valona do samoga mraka Sajol Gula: "Ej, Perine, bekrijo!"

( smajlic koji nosi knjige u koferima, ispod miski, u zubima )

Srecan put i pazar!
Slika

Član
Član

Postod nightflier u Čet Jul 03, 2008 1:59 pm

Bela Ruza, treca knjiga Crne cete, izasla je iz stampe, a u mom prevodu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Jul 16, 2008 1:01 pm

Zna li ko o cijoj je knjizi pricano pre nekoliko dana u Beogradskoj hronici, isto mi se cini kao da je magicni realizam? Toboz je pisala neka devojka, vilenjaci u Beogradu, na tu foru?
Slika

Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige