Možda ne bi bilo loše da se okanete zabluda i predrasuda koje imate o svojim kućnim ljubimcima i malo ih posmatrate za promenu i ono što zaključite posmatranjem kombinujete sa onim što ste saznali iz dugih razgovora sa veterinarom.
Ono što sam napisao se odnosi na mačke koje žive u stanu ili u kući. Hteo sam da dam savete onima koji su tek uzeli mače, da bi imali makar blagu predstavu o tome šta da rade.
Naravno, mačke nisu psi i za njih je mnogo teže odrediti neka opšta pravila koja rade za svaku mačku ili u svakom trenutku.
Očigledno je da tvoj mačak ne živi samo u stanu ili kući, tako da se moja poruka na njega uglavnom ne odnosi (mada "Whiskas" i "Friskies"

)
Čisto sumnjam da je nečija mačka čistija od vlasnika ukoliko živi u kući ili stanu. Mačke odvajaju više vremena za ličnu higijenu nego ljudi, a bakteriološki gledano, ljudi su neuporedivo veći hazard nego mačke (otuda i savet da ne dajete mački hranu koju ste zagrizli).
Ne puštati mačka ili mačku napolje, ukoliko živi u stanu nije uskraćivanje njihovih prava. Kao vođa njihovog čopora imaš obavezu da se brineš o njima na najbolji mogući način. To što mačak arlauče znači da nije sterilisan. To što je do sada imao sreće, ne mora da znači da će tako biti i ubuduće. Ili možda želiš da i tvoj mačak završi 12 puta u gipsu?
Nisam govorio o držanju pod staklenim zvonom, daleko od toga.
Ja ne kupam mačke, niti su mi jasni ljudi koji ih kupaju, čak i oni koji ih vode na takmičenja, niti koristim osveživače prostorija, koji uzgred mogu da otruju mačku ili da izazovu alergijske reakcije. Hm, mogu da se setim da sam samo tri puta kupao mačke... i to tri RAZLIČITE mačke.
Mogu da ti garantujem da tvoj mačak ima crevne parazite u najmanju ruku.
Da li ti je palo na pamet da buve i krpelji mogu takođe da prenesu zarazne bolesti, i to ne baš bezazlene?
Kad god odem kod veterinara redovno zatičem bar jednog utučenog vlasnika koji ne zna u čemu je problem sa njegovim kućnim ljubimcem, ali koji nije hteo da "ograničava njegovo prirodno ponašanje" i veterinara koji mu natrljava nos zbog neodgovornog ponašanja.
Samim tim što mačku pružate krov nad glavom, što ga hranite i što uopšte imate stanište na njegovoj teritoriji i na njoj svakodnevno vršite različite radnje mešate se u njegovo "prirodno ponašanje".
Ne kažem da tvog mačka ne treba puštati napolje ukoliko već imaš kuću i dvorište, na protiv, ali ako to već radiš, steriliši ga.
Biće mnogo bezbedniji, a i neće se praviti problem novih legala o kojima neko treba da brine.
Međutim, oni koji drže mačke u stanu i nemaju dvorište, ne treba ni da pomišljaju na to da puštaju mačku izvan zgrade ukoliko joj misle dobro.
Još nešto, često se najjeftinije rešenje koje uzima najmanje vremena, pokaže najskupljim rešenjem koje uzima najviše vremena.
Iz više stručnih izvora mi je bilo sugerisano da ne dajem "Friskies" i "Whiskas" mačkama pošto je primećeno da mogu da izazovu zavisnost, a i sastojci koje stavljaju u njih su... diskutabilnog kvaliteta.
To što se neka hrana dopada mački, ne znači da je dobra za nju ili njega, već da joj se dopada MIRIS te hrane.
Zašto je dobro hraniti mačke granulama? Zato što tako češu i čiste zube.
Zašto nije dobro davati šećer mačkama? Mogu da pokvare zube ili da postanu šećeraši ili oboje.
Zašto mačkama nije dobro davati posoljenu hranu (tj. onu koju vi jedete)? Ovako, zamislite koliki je mačiji bubreg. OK? I sada zamislite koliko mora da se napregne da bi izbacio višak soli iz organizma.
Imao sam ukupno devet mačaka, od kojih su dve bile otpisane (teške telesne povrede, višestruki prelomi, buve, krpelji, crevni paraziti, infekcije, itd.) kada smo ih našli, te im je bila potrebna višemesečna svakodnevna nega i sada sve su još uvek žive i zdrave. Neke žive u stanu, neke u dvorištu, u zavisnosti od toga gde su odrasle i koji su im afiniteti.
Ja sa svojim mačkama komuniciram i razlikujem na osnovu mjaukanja i govora tela najmanje 25 različitih poruka koje su u stanju da mi saopšte, a što je još lepše i što mi pričinjava veoma veliko zadovoljstvo one razumeju mene.
Možda je to zbog toga što nisam propuštao "Opstanak" kada sma bio mali, ali iskreno mislim da se konsultujući veterinara, stručnu literaturu, članke na Internetu i pažljivo posmatranje vašeg ljubimca vaš odnos može produbiti i učiniti obe strane još boljim i sadržajnijim.