[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod nightflier u Ned Nov 30, 2008 11:33 am

Najzanimljivijem zapravo i nije posvecena paznja. Ovo je samo prva knjiga u ediciji. Ocekuje nas jos nekoliko ovakvih naslova, sto domace - sto prevodjene fantastike. Trenutno na ZS agitujem za ovakvo izdanje Barkerovih "Knjiga krvi".
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod mnb u Ned Nov 30, 2008 12:24 pm

Ako ce sve biti - reprinti necega sto mogu da nabavim na svakom cosku, onda ne moraju da se trude. Problem je inace sa ovakvim edicijama sto nece svakoga zadovoljiti. Pogotovo mene.

Secam se svojevremeno jedne nemacke koja je objavljivala upravo gotski Horror, Lavkrafta, Poa, Mejcena, Birsa, jos par njih, tvrd povez, lepo graficko okruzenje: za nji'ove prilike nije ni bila preterano skupa, a neki od tih pisaca su prvi put bili objavljeni na nemackom i prodalo se koliko toliko - ja b' i tu birk'o. Ali vrhunac je bila ponuda edicvije koja je bila u raskosnom tvrdom povezu, nabudzenog izgleda koja se nudila u pretplati u limitiranom izdanju, kako 40 najvcecih Fantasy romana. I naravno, GOSPODAR, CAROBNJAK, SANARA, avanture blijedoga princa, AMBER, jos par tih gluposti tek LETOPISI i MAGLE, ZEMLJOMORJE i par romana koji nisu objavljeni kod nas da je valjalo: ali moglo se samo pretplatiti na ceo komplet koji bi izasao u roku od dve godine pa bi na kasicicu dobijali po nekoliko knjiga svakih par meseci, no sta da radim sa onima koje mi ne trebaju ili onima koje vec imam? Doduse, bila je jedna hrvatska edicija koju je uredjivao - Borhes: dzepnjaci nestandardnog formata sa vrh knjigama.

Dakle, ako bih trebao da izdvojim novac bilo bi to za nesto sto ne moze da se inace nabavi. Kao sto sam vec rekao.

Izvinnjavam se, ako post nema smisla, pokusavam da gledam HIGH SCHOOL MUSICAL II i kucam. Pevaj, Zak, pevaj! Ne mogu da verujem da ide na RTS-u: naravno ne u udarnom terminu kako svugde u svetu, vec prepodne da ga deca ne mogu gledati jer su jos mamurna od sinocnjega izlaska. ( Jel' sramota sto znam nekoliko pesama napamet? )

@ORION: Suvise suptilno za nji'ove nepce. Navikli su u Fantasy-ju da imaju krvi i iznutrica do kolena. Da ne pominjem da se u gotiku jeza gradi atmosferom i nagovestavanjem, za sta je neophodno posvetitit punu paznju onome sto se cita a ne preskakati deskripciju te traziti dijaloge i opise akcije. Istoga naravno ima na kasicicu.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Perin u Ned Nov 30, 2008 2:31 pm

Ne znam brate, ja Lovkrafta nemam u kolekciji, tako da mi je ovo odlicna prilika da ga kupim. Sutra odo' do obliznje knjizare da si narucim. Nego, kad smo vec kod reprinta, dal' je moguc reprint Knjiga Novog i Dugog Sunca, Dzin Vulfa? To bi volio imat' u papirnom izdanju.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Ned Nov 30, 2008 2:54 pm

KNJIGU DUGOG SUNCA imas kod nas na svakom koraku.Nikom se nije svidela, ne znaju ljudi da se Vulf iskompletira, pa tek onda cita. Eto, da si u Novom Sadu, ocas bi ga mogao kompletirati. Sad sto nikada nece izaci THE BOOK OF THE SHORT SUN, direktan nastavak, koju je ZIvkovic cak bio najavio...

Sto se KNJIGE NOVOG SUNCA tice moze i to da se nadje, mada bih ti ja preporucio omnibusna engleska izdanja iz edicije ( zasto li je u nju smestena nemam pojma ) Fantasy Masterworks, koje mozes naruciti preko Plato.co.yu.

Ovo nije reklama, da ne bi bilo da krsim sopstveni princip: nisam vezan ni za kakvu izdavacku kucu ili knjizaru, niti imam frendove koji stancuju knjige ili prevode pa da im podizem prodaju; ta sloboda mi i omogucava da propratim izlazak knjiga koje vecina ovde ne bi niti registrovala kako zanrovsku literaturu, te da kazem bobu bob, a popu pop.

Vidi, sto se Lovkrafta tice, ne znam kakav im je izbor pripovedaka: preetpostavljam da su se drzali organizacije kakva je u inostranim izdanjima. Vecina njegovi pripovedaka iz ciklusa o Kthulhuu i drustvu su dobre, ima i par zasebnih vrlo dobrih - meni je omiljena od tih o nemackoj podmornici i avetnim prikazama, ta je i vec objavljivana kod nas -ali da je imao trecerazrednih, imao je. Ona o osveti alhemicara te o coveku izgubljenom u pecini su krs krseva... Ako ti nije skupo, navali, pa moze da padne i kakva kritika.

Inace, film CTHULHU, adaptacija nekoliko njegovih pripovedaka, sa gej fazonom ubacenim neprimetno, je izasla i prve kritike su jako povoljne. Naravno, za film koji je kostao koliko i uzina za glavnoga glumca u TRANSFORMERSIMA, ne treba ocekivati grandiozne setove i kostime ili daleko bilo, efekte. Ali je zato jako lep poster.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod mnb u Ned Nov 30, 2008 3:58 pm

neda mi se istovremeno kucati i gledati seriju: ono za - ovo nije reklama - odnosi se na Plato i na moj generalno objektivan stav, a ne, da se opet ne bi upustali u beskorisno beskrajne rasprave, na pojedince. U redu? treba malo da mi dodje do svesti da se ovde sve pogresno protumaci...
Slika

Član
Član

Postod nightflier u Ned Nov 30, 2008 4:28 pm

Zapravo, u toj novoj ediciji trebalo bi da bude bar jedna antologija savremene srpske fantazmagoricne price, kao i svsata nesto novo. Zapravo, dobar deo "Nekronomikona" je premijerne prirode. Ali nije bitno. Ni meni nije namera da reklamiram, vec samo da obavestim ljude da je izaslo.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Dec 10, 2008 12:52 am

U redu: jedan od osnovnih prigovora je bio, koliko se secam, upucen na nacin na koji ja izvjestavam o novim izdanjima Fantasticke knjizevnosti. Pa sam mislio, ajde, prepusticu drugima da to rade. Bolje, nedvojbivo. I cekao sam i cekao... I eto, tresla se gora rodio se mis. Zakljucicu da je bilo kakavo, pa i moje izvjestavanje bolje od koleginog ( Cao, Icemane ! ) tj. nikakvog ocvigledno.

Da pocenemo s djecicu: prvo - razocaranjem; nije izasao ABHORSEN, Niksov, koji narodna knjiga duguje. Ali zanjuci u kakvom su stanju ( izvinjavam se, imaju li uopste - stanje ) nekako nisam ni iznenadjen. No opet, mozda oni koji su u centru desavanja, u samoj srzi sfera moci sto odlucuju o sudbini Fantastike u nas, tj. U Beogradu, posjeduju kakve drugojacije informacije. ja izjestavam samo o naslovima koje licno vidim.

MLADI MESEC Mejerove je nastavak SUMRAKA. Evro Djunti je ponesen ocigldeno uspjehom filma odlucio da objavi cijelau tetraologiju ( dobro, na uzasno dizajniranoj im stranici stoje samo tri knjige, ali zamislimoda je uradjena prije no sto se pojavila cetvrta u izvorniku ). Mozda bi im valjalo skrijenuti paznju da horde vristecih djevojcica koje su pohrlile gledati nakznu ekranizaciju ( gdje je jedino sto valja Kam Gidzandet ) vodje ne postoje te da ce jedini nacin da im se knjiga proda biti da uz nj dijele novi CD Dzastina Timbalanda. O sadrzaju na bih tupil' posto je v pitanju ljubavna saga. Ko je procitao prvi, moze da nastavi i s ovim ostalim: inace se ovdjena vec zacinje trougao, posto se javlja jos jedan lik, ali ne bih da kvarim. U Njemackoj, knjige imaju inace jako zanimljive prijevode, igre reci BIS ( S ) ZU - sto znaci DO ( vremenski ) i POLJUBAC.

Portalibris je izdla DUBINE, Gordona i Vilijamsa, nastavak TUNELA. Ovo je neka vrsta dark Fantsay-ja, o rasi koja zivi u podzemnim tunelima i djecarcu koji dolazi u sukob s njima. aaista ne znam nista vise o ovome, jer me ni prvi roman nije interesovao- no, svakako ako nako zna ista poblize, nek navali.

GOLEMOVO OKO, druga knjiga u Stroudovoj cudesnoj trilogiji je izasla prije nekog vremena, u izdanju Odiseje. Na odgovarajucoj temi se mozete obavijestiti o mogucnosti narudzbe direktno kod izdavaca, i vjerujem da ce vam Odiseja odgovoriti na svako pitanje. Ovo je stvarno vanredno uspio serijal i steta bi bila propustiti ga: sem toga smatram da treba podrzati izdavace koji se odvaze na avanturu sa necim ovakvim a nisu prebudzena izdavacka preduzeca. Koliko se secam, ovde vec ton postaje malcice mracniji i ozbiljniji: autor ima par poenti koje bi bilo lepo i da citaoci prime k srcu. UKOLIKO NA TEMI NIJE MAKNUT ONAJ NESRECNI SPOJLER O KRAJU TRECE KNJIGE< MAKNITE GA!!! Kod Odiseje 450 dinara. Ko nije citao AMULET IZ SAMARKANDA neka se ne obesi ( mada bi trebao ) vec kupi isti, i ovaj nastavak.

Uskoro imam da napisem par knjiga koje su se pojavile za odrasle, ali ni, zanimljivo niti jedna nije toliko bitna kao jos jedna od knjiga za mlade: KRADLJIVICA KNJIGA Markusa Zusaka. Ovo nije za svakoga, tako da ljubitelji Tolkina i Salatorea hvala na pitanju, mogu da se vrate svojim ljubimcima. ostali, ovo je magicno realisticni roman tako da se spremite: onaj Fantasy element je narator knjige. ALi narator i to kakav! Lagijuna je naravno dala Pajvancicu da prevodi tako da preporucujem da drzite nesto za smirenje kraj sebe. Ne bih vas zadrzavao, sem sto cu vas uputiti k najblizoj knjizari, mislimd aje cena oko 560 dinara.

SAmo napomena: ZAMAK U SUMI Normana Majlera, koji je takodje magicno realisticni roman o usponu osobe odgovorna za desavanja opisana u gore sponmenutoj knjizi , je glupi ALnasamari dao da prevodi Magdalena Valkirova setnja Reljic. Strasno! Preporuka, ali stvarno budite ne oprezu!
Slika

Član
Član

Postod Mo u Sre Dec 10, 2008 11:35 am

Abhorsen izasao pre par meseci, bilo ga i na sajmu, cak je stigao do novog sada...

@Perin
je izdao Lavkrafta Ktulu price, Srebrni kljuc, U planinama ludila i S onu stranu sna. Ovu poslenju nemam tako da ne znam sta sadrzi ali u Ktulu pricama se nalazi prica srebrni kljuc koja se opet ponavlja u drugoj knjizi srebrni kljuc sto je totalno pederski jer kad izbacis tu pricu iz knjige srebrni kljuc ostanu svega dve price od par desetina strana a naravno to prodaju kao normalnu knjigu 300-400 din a da ne spominjem da su stavili font 20 kako bi dobili na broju strana. Ima gomila gresaka sto je pomalo iritanto tako da cu verovatno kupiti i nekronomikon...
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod mnb u Sre Dec 10, 2008 12:45 pm

Ajde sada malo za one starije. na zalost, ne nudi se njima ni izbliza sto kvalitetno kao Stroud i Zusak ( okej, Majler - no Reljiceva je prevodila ).

Alnasamari, nakon sto je izdao niz jako dobrih knjiga, pocev od onih Kingovih, LISINE PRICE, KUTIJE U OBLIKU SRCA, sada i MRACNE KULE, pa Dalkvista i STAKLENE KNJIGE GUTACA SNOVA, koji je uz RAW SHARK TEXSTS, THE LACE READER, GARGOYLE i THE BRIEF HISTORY OF THE DEAD ono sto uzbudjuje moje nepce, Smita te Novikove za mlade, odlucio je da ponovo zahvati na dno. Objavljen je nastavak duologije Brigsove, Kanavankina treca knjiga, a sada eto i glupi Lukjanjenko, s NOCNOM STRAZOM. Bespostedno losa proza, aza koju nam se kaze da je prevedena s ruskog izvornika ( sic! ), bezobzirno ukraden dizajn engleskog izdanja knjige, te suludo visoka cena za ono sto je u sustini toilet prose, trebalo bi da odvrate osobe s imalo razuma od petljenja s nakaradnoscu ovog a i potonjih naslova u seriji. Cekam da IP(ublish)S(hit) ostvari svoju prijetnju te istancuje Bucera i Kejesa ili Kejsa ( covek ne moze da se dogovori sa sobom kak' se preziva )pa da stvarno knjizevnost Fantastike u nas potone u najcrnji glib.

Izasla je sedma knjiga MRACNE KULE pod naslovom MRACNA KULA, nepoznatog kod nas pisca Stivena Kinga. Znam da niste culi za taj serijal, tako da, kada osetite da ste se smorili raznim Salatroeima, Bucerom i epigonima Hamiltonove a dovoljno avanturisticki raspolozeni, krenete da ga iscitavate. Upozorenje: prva knjiga je ocajna, ali resto je vrlo, vrlo dobro.

Oni koji su iscitali dark suspense ( podvrsta Horrora ) roman Mo Hejder PTICJAK mogli bi nabaviti nastavak, POSTUPAK. Ovo je cak i mracnije od prethodnika, i malcice sporije. ALi TOKYO vozi i vozi; a vidim da je najavljen.

Lagijuna je najavila, da ce poceti s serijalom Kim Harison, koji je kako i svi slicni, tj. Kejnove, Harisove, Armstrongove, Brigsove, Kenjonove imitacija Hamiltonove, i svi dno dna. Setite se, pominjali smo glib izvise: preti, i nije daleko. Zaobici u najsirem luku. Sve njih. NA muskoj strani, Bucera, Hjustona i Grina.

Algoritam izdavastvo je objavilo Dikove romane UBIK ( sjajan roman, jedan od najboljih njegovih ) te TAMNO SKENIRANJE ( apologija narkomanstva, tako da izbegavate: ekranizacija sa Kijanuom potvrdjuje da on, ni nacrtan, ne ume da glumi ).

@MO: Ja napisem sta vidim: NArodna knjiga nije zaurilala svoju stranicu mesecima, a leteci majmun koji je u Novom Sadu i biva poslan umizvidnicu s vremena na vreme, ne razume se bas u Fantastiku, pa trazi ono sto mu ja kazem da pogleda. I nije je nsao. Ako znas gde je ima, napisi. A Lakrafta sto se tice, u Tabrenaklovom izdanju makar imas fusnote, pa ce ti biti lekse i lepse dok citas. Beli put, hoce da ti, po obicaju, uzme pare, sada za nesto za sta nisu platili prava.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Sre Dec 10, 2008 7:40 pm

@Mo: ja sam vec Nekronomikon narucio to pre nekih 9-10 dana ,preko obliznje knjizare al' jos nije stigao. Jos me malo izbise, ja otisao tamo i kao knjiga se zove tako i tako, mozete je naruciti od ove izdavacke kuce - kad ce ti meni prodavac - vidi momka sto je informisan. Cova, pa moram biti ako vec narucujem! Al' ok.

Sto se tice Bucera i Kejsa, meni su oba serijala koje IPS ima u planu dobra (Dresden Files i Kingdoms of Thorn and Bone) tako da jedva cekam da izadju. Ne kazem da Butcher zna pisati, ali nije mu radnja toliko losa. I da. Sa svakom knjigom mu se spisalacki skill donekle popravlja, tako da je i to +.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Sre Dec 10, 2008 10:36 pm

ZAMAK U SUMI- u svakom slucaju zasluzuje paznju, ako nista zbog autora. Mnogo cenim Normana Majlera , njegovo delo
Goli i Mrtvi, je jedna od najboljih knjiga o ratu koju sam citao. Malo mi je problem tema, jer je vec x puta prezvakano Hitlerovo traumaticno detinjstvo, i njegova jos traumaticnija vladavina. Ne znam vise sta bi novo mogli o tome iskopati.
Mozda ipak procitam, zbog Majlera.
MRACNA KULA- zadnji deo je izasao ima vec prilicno dana, ali dobro to je manje bitno. Ja licno volim Kinga, tacnije to se vec granici sa obozavanjem :da: . Nakon sto sam procitao Crnu Kucu, hteo sam da pocnem sa ovim serijalom. Ali baksuz.. prve knjige, nigde, a sve sam knjizare obisao. Nazvao Alnare, oni kazu rasprodato.. nema vise..mozda ce ponovo stampati, na kukovo leto. A glupo mi da krecem od druge knjige.
KOSMARI- mozda je ovu vest vec neko javio, ako jeste, izvinjavam se, mozda sam ja slucajno presao preko vesti. Ali mozda nije zgoreg da ponovimo, za one koji nisu citali. Goran Skrobonja ponovo pokrece ediciju Kosmari. Prvi deo Pacovske trilogije, DZejmsa Herberta trebao bi ubrzo izaci, krajem ovog meseca. Pa, lepe vesti za ljubitelje horora.

Nesto sam razmisljao, sto se tice serijala Tocka Vremena, kada ce to Laguna zavrsiti. Izdata je tek sedma knjiga. Koliko jos ima ? Pet, i Novo proljece ? Ako se budu delile na dva dela, ko i dosad, izdace do SP u fudbalu. Ali ne onog u Juznoj Africi, vec do onog posle njega. ::LJ::
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Perin u Sre Dec 10, 2008 11:48 pm

Nacekaces se za Tocak Vremena. Sto lepo sebi ne skines i citas u ebook formatu, na engl? Ako hoces, daj mi mail, ja cu ti poslati ostatak...Citanje knjiga sa kompa jeste zamorno, ali brate kako nase izdavacke kuce idu sa fantastikom, nece neke serijale koji su predobri izdati dok ne umrem. Bolje 'vako fino skines, procitas i super.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Čet Dec 11, 2008 12:04 am

Uf, hvala ti Perine na ponudi, ali moracu sporiju varijantu. Engleski mi nije dovoljno dobar za citanje knjiga.
Imaju na nasem sajtu neki momci sto prevode Tocak na srpski, mislim da su stigli do devete knjige, cini mi se.
Bio sam skinuo od njih Krunu Maceva i poceo citati s kompa, ali nema sanse, jedva sam procitao stotinjak strana, ubi me citanje s kompa, nemam izgleda vid za to. Jedino da citam pet, deset strana dnevno, a tad bi ispalo duze nego s Lagunom.
U svakom slucaju hvala ti puno na ponudi, ako se nekad predomislim javicu ti.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod nightflier u Čet Dec 11, 2008 2:13 am

Kao sto sam pretio, pokrenuo sam svoj blog. Adresa je http://nightfliersbookspace.blogspot.com. Naravno, necu zapostaviti forume, ali blog ce biti mesto za duza pisanija. Inace, Keyes je Kiz. Sto se tice Laguninih najava za Harisonovu, bojim se da cemo se svi nacekati. Samo se bojim, ne tvrdim. Jako mi je zao sto su propali pregovori IPS-a za otkup prava na romane P. C. Hodgel, ali sta da se radi. Mozda ubedim nekog drugog izdavaca da objavi ovu kultnu spisateljicu. A ako se pitate sta radim budan u ove sitne sate, crkavam od glavobolje, prevodim jedan strip i lektorisem sopstveni prevod, dodatno razbijajuci glavu oko izmisljanja slenga, sto mi nikako ne ide od ruke.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod nightflier u Sub Dec 13, 2008 9:49 pm

Laguna je objavila Edingsovog "Kralja Murga". Baš zanimljivo, pošto nije ni bio u najavi za ovaj mesec, a Edings se inače prodaje slabije i sporije od ostalih Laguninih fantastičara. Zanimljivo je i to što su za decembar najavljeni "Mesečevi vrtovi", koje sam svojevremeno u svojstvu urednika u Alnariju odabrao za objavljivanje i preveo, ali je ipak Laguna dobila prava, greškom agenta. Postavlja se pitanje zašto ovoliko čekamo na Eriksona, a pojavljuju se neki drugi naslovi, sasvim nenadano. Da li je moguće da je Erikson baš toliko izazov za prevodioca i lektora da ga cekamo skoro tri godine? Nemojte da me pogrešno shvatite - ja najbolje znam koliko je Erikson težak za prevođenje i nimalo ne potcenjujem rad kolega - ali tri godine za jedan roman?
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige