Po meni, knjige su manje uspele baš tamo gde preteruje s upotrebom reči, kako ti to kažeš. Odnosno, povremeno smara, ali je generalno Ursula tako dobar pisac da posle shvatiš da se trenuci smora isplate. Za neke su to određeni opisi, za tebe filozofija, itd. A IMHO, kad su takve "filozofije" u pitanju, svako delo je tim uspelije što implicitnije uspe da ih prikaže, odnosno da ih uklopi u radnju tako da piščevu poruku ne moraš da tražiš u nekim beskrajnim monolozima i piščevim pridikama, što ne trpim. Što se mene tiče, Ursula je uspela da kaže sasvim dovoljno za toliki broj reči.

A film, film je razbibriga za koji sat, bez mnogo lupanja glave, i izneverava gotovo svaku ideju u knjizi, počev od imena glavnog junaka. Zato i kažem da ga je OK gledati ako posmatraš kao da je u pitanju, šta znam, Eragon ili D&D, usredsrediš se na vizuelnu stranu i ne pokušavaš da to povežeš sa knjigama. Doduše, to je sudbina većine ekranizacija, jako je malo zadovoljavajućih, posebno za fanove.
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?