od mnb u Ned Avg 23, 2009 3:12 pm
Mislim da vecina ovdasnjijes clanova ne cijeni moje pokusaje ka razvedravanju atmosfere, sto ce reci, nemaju smisla za moj humor. Istini za volju, ni ja nemam mnogo smisla za moj humor, te nema ljutis. Nedavno smo imali malu korespondenciju oko toga sta i koliko djeca citaju pa se ljudi bune sto citaju mejerovu ili Papazjanolinija. Kazem: samo neka citaju! Evo zasto:
Mozda ne znate, jer ne provodite subotnja i nedjeljnja prijepodneva u drustvu dzangrizavih penzionera koji bacaju tablic od osam ujutro ( jeste li budni u to doba uopste? ), no postoji divan juternji program koji se nadovazuje na jos divniju emisiju poznatu kao ZIKINA SARENICA. Posto je ljeto, Zika putuje ( no ne tako ekstenzivno kao JEDNA PESMA JEDNA ZELJA ). Jutros bijase u Staroj Pazovi. Nakon predstavljanja lokalnih rukotvorina, Zika se okrenuo omladini. Djeca iz skole, djevojcica je rekla "Rastko Nemanjic - Sveti Sava", su pricala koliko su mogla jer je Zika prema sagovornicima darjezljiv ravno kako i Sasa Ppovic. A onda je otkrio da jedna djevojcica govori ruski, sto ga je odusjevilo. Makar smo otkrili razlog skeca o Putinovoj sarenici. Elem, razgovor ide ovako, s Zikom koji pita djevojcicu koji joj je omiljeni ruski pjesnik. "Medvedev", odgovara ona. Ja zaustavljam partiju i slusamo. Zika se smeje, da Medvedev je simpatican, ali on je pitao za pjesnike ne predsednike. Djevojcica odgovara, "Pesnik?" Razmislja. "Dima Bilanov." " Zemljo, otvori se", dahcem ja. Morao sam suigracima objasniti da zasto su me zamalo morali vratiti u bolnicu ( ne bih se bunio, svaka cast ministrastvu za zdravstvo na opskrbljivanju lokalne s brzim internetom te vojnicima na civilnom odsluzenju koji skidaju gomile filmova, bilo nam je lepo zajedno ), naime da je Dima Bilan - bez -ov -pjevac a ne pjesnik; ali situacija koja cezna da bude ovjekovecena na Srbovanju, sasvim uspjesno pokazuje da nasa mladez treba pod hitno da cita sto vise. makar to bili Semjonova, Bucer ili Harisova.
Imam jednu ispravku, prije stanovitog vrijemena najavio sam roman Stiga Larsona MUSKARCI KOJI MRZE ZENE, kako moguc Horror roman, ali eto, to nije tacno. Iako se bavi serijskim ubojstvima ovo je ipak krimic. Svjetu je pak poznat po svom engleskom, atraktivnijem prijevodu, THE GIRL WITH THE DRAGON TATOO, jer je glavna junakinja mindjusarka s tetovazama i libidom koji bi posramio Meredit ili Anitu. kazu da je dobar triler, o decenijskim tajnama, hakerima i furioznom akcijom, pa ko voli ( ja ne ) nek izvoli. Pojavio se i film, pa mozete pogledati i nj, ali traje dva i pol sata. uzgred, moj opis glavne junakinje ne svrsatava me medju osobe iz originala, ali ja volim moje junakinje pristojne i normalne, hvala lepo ( Gaja Dzerusa, recimo, ili Morgana, i jos nekoliko, javicu za Dzordanove kako mi se svidjaju, ona glavna vjestica u prve dvije mi se jako dopala ).
Neko je izdao knjigu koja je SF, ali su je reklamirali kao triler, i potpuno sam zaboravio kakos e zove autorica i roman, o djevojci koja pronadje knjigu ciji su svi prijethodni citaoci misteriozno umrli, pa ona ponmukana tajnom autorstva istrazuje i dospeva u zaveru da se sakrije mogucnost propadanja u alternativne svjetova a la SUPLJI COVEK. Ako netko zna o cemu pricam, mozda da napise ovdje.
Odlucio sam inace sastaviti svoj pa nazavao bih ga Wishlist - spisak novijih knjiga koje bih volio citati ali do kojih ne mogu doci ( v. Dinkic, carina, postarina ). Moguce da ce to ponukati neke od urednika da ih objave ili ce ispasti da mogu kontrolisati svojim paranormalnim mocima izdavastvo u nas. Dodsuse enkako mi se cini da ce Kazuo isiguro i NEVER LET ME GO, ostati san, ali zato Dijazov magicno realisticki roman, o kome sam kukao pocetkom godine, THE BRIEF AND WONDROUS LIFE OF OSCAR WAO, izlazi, na moje veliko odusevljenje u izdanju Derete. Samo da prijevodilac bude na visini zadatka. Nikako mi nije padalo na pamet da bi oni mogli objaviti stogodj korisnoga ( dobro jesu objavili i magicnorealisticnoga Cabona i Dzojsa, ali mislio sam da je to greskom. ) Tuzna povijest o djecako opsednutom Fantastikom i tajanstvenim prokletstvom bacenim na njegovu porodicu je pokupila mnogo pohvala i pokoju nagradu; samo preporuke cujem tako da eto, cim izadje, ako budem zadovoljan prijevodom, nabavljam.
Ljubitelji Darena Sana i Rika Riordana, radujte se : izlaze njihove ekranizacije - CIRKUS NAKAZA vec ijma trejler koji deluje primamljujuce - nisam citao taj serijal, ali svakako da cu pogledati film, kada izdrzah HARIJA POTERA I PUNOKRVNOG DOSADNJAKOVICA, mogu sve da gledam, a i ekipa mi je zanimljiva ( Selma Hajek kako bradata zena? Mali Hacinson kao glavni negativac? To me jedino zbunjuje, no djeluje mi da su Rajli, Vatanabe, Katcmarekova i mali Masogolja na mestu ), a KRADLJIVAC MUNJE ( iz Stilosa najavljaju i MORE NEMANI ) za sada ima samo tizer, u kome je mali Lerman, ali cujem da je ekipa koja tumaci bozanstva prva liga. kada smo vec kod reklamica, Kamerunov AVATAR ima reklamu pa hajde da pogadjamo sta je sve, i iz cijih pripovedaka i romana, pokrao ovoga puta. Ko zna akda izadju filmovi, mozda neka kuca otkupi prava tre dovrsi Sanovu "autobiografiju".
Uzgred, za HP i PD - ja licno nisma ljubitelj ovih filmova, presipanje iz supljega u prazno funkcionise kod i oprostivo je samo Cerijevoj, pa posto nisam citao knjigu ne bih da komentarisem ali ogromna kolicina logickih gluposti ( recimo onaj fazon s vodm, ili kako HP nalece na DM )te deux ex machina momenata stvarno me odbija. Reziser ppokusava da kanalise Kuarona ali ne uspeva. Mogao bih do prekosutra da nabajam propuste i gluposti, kako za STAR TREK, ali moram samo da napomenem sta me je osim urodjenoga mazohizma drzalo dva i pol sata da poledam film: klinci. Da, lik Votsonove je pretvoren u odurnu glupacicu, i Grint ponavlja svoju ulogu iz CASOVA VOZNJE ( sjajan filmic, a on sada igra u nekom erotskom trileru, svasta ) ali su bili dobri a Felton i pogotovu Redklif su mi bili odlicni, djeca zaista uspevaju da odglume to sto scenarij zahteva od njih pa i bolje. Ne bih voleo da im se karijera okonca s fransizom, i zao mi je sto je Votsonova vec najavila povlacenje iz glumackog posla. Pokusavao sam neko vrijeme da nabavim snimak EQUUSA s Redklifom, ali ispalo je poprilicno nemoguce; djecarac ima zato dva jako dobra filma, DECEMBARCI, te MOJ SIN DZEK o Kiplingovom sinu, pa mozete pogledati. U, ja sve djeca, a koliko imaju, negde oko 19, 20 godina? Opet bolje glume nego mnogi. Recimo, Princ Kaspijan koji zamislja da je dostojan biti Dorijan Grej.
Da li je netko kupi BESPUCE ili daleko bilo, procitao ga? Zar se nijesmo dogovorili da ce prioritet biti podrska Paladinu, kada smo vec ostavili Neor na cjedilu?
Srecno spremanje za Oktobarski Sajam knjiga svima!
@NOCNI LETAC: Oprosti, stekako sam utisak da si procitao. Kada ti dodju na red, naraavno, moja molba vazi, vazi?

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.