Ljermontov ~
Junak našeg doba. Nije loša knjiga, ima nekih dobrih momenata, ali na mene nije ostavila poseban utisak. Najviše mi se dopada središnji deo, kada ubacuje fantastiku, tj. nedoumicu o tome šta se zaista dogodilo, ostalo je đene đene.
Mopasan ~ pripovetke. Nisam ranije čitala Mopasana i stvarno sam se prijatno iznenadila. Pročitala sam ih samo par, ali čim nađem vremena uzeću ih još. Odličan je pisac, stvarno, dok sam čitala priču
Simonov tata plakalo mi se sve vreme. Topla preporuka svakome ko ga nije čitao.
Turgenjev ~ nekoliko priča iz
Lovčevih zapisa. Od svih koje sam pročitala dopala mi se samo
Smrt , jer daje interesantan pregled različitih viđenja smrti i ljudi koji mirno dočekuju svoj kraj. Ostale su mi bile prilično dosadne zato što Turgenjev insistira na opisima koji su isuviše detaljni, a vala i nepotrebni za moj ukus. Ali dobro, naturalizam... man's gotta do what man's gotta do.
Puškin ~
Evgenije Onjegin, Stanični nadzornik, Prodavac mrtvačkih sanduka. Evgenija čitam treći put već. Jbg. ja prosto ne volim takve knjige, a nije mi bio zanimljiv sada, pogotovo, jer sam čitala Bajrona skoro. Priče mi se dopadaju. Puškin se dokazao u svakom književnom rodu koji je mogao da smisli, ali da sam ja mogla da ga savetujem, rekla bih mu da se više posveti pričama.
Balzak ~
Čiča Gorio. Ovu knjigu ipak ne treba osuđivati posle čitanja u srednjoj školi. Sada mi nije bila toliko dosadna, niti toliko spora, knjiga uopšte nije loša. Mene malo nervira Balzakov stil, scena umiranja je bila stvarno way too pathetic, ali kraj knjige je fantastičan, a ja se toga npr. uopšte nisam sećala. U svakom slučaju, jedna rečenica je učinila da Balzak stekne moj respect, a to je: "Sveštenici, pojac i crkvenjak dođoše i dadoše sve što se može dobiti za 17 franaka u doba kad crkva nije toliko bogata da se besplatno moli Bogu." (kontekst: sahrana čiča Gorioa koji je ostao bez kinte). Oduševilo me je kako je provukao kroz jednu jedinu rečenicu problem o kom se naklapalo kroz toliko traktata i rasprava. Svaka mu čast za ovo. Oštra, savršena opaska. Just the way I like it.
I, da. Položila sam opštu 3.