E evo posle nekog vremena i ponovnog igranja obliviona(bez bugova) kao i ostalih delova iz tes serijala mogu da vam kazem da je osecaj strava...
E sad moje misljenje o Oblivionu, Morovindu, pa mozda i jos nekim igrama iz tes serijala

E ovako prvo ko je od vas igrao sve arenu preko dosbox emulatora, naravno bez obzira koliko je stara, zahtevna je zbog svog emulatora, ali ponovo radi i na nekim slabijim konfiguracijam, igra mozda ako se zanemari grafika uopste nije losa, cak je glavni quest dovoljno dug tacnije onoliko koliko dugo izbefgavas da spavas po krcmama, jer da bi sakupio svih 10 delova magicnoh stuff-a, potrebno je da spavas kako bi te duh jedne zene posecivao(ne secam se imena) i rekao ti sta i kako dalje da radis

ovo je samo kratko, da usput imate i mapu celog tamriela, i mozete otici od vrhova Vvandenfela(valjda sam lepo napisao) pa do ostrva koje skroz na jugo zapadu mape

E sada Daggerfall kao nastavak ili poznatiji isto i kao Arena2 nije los, vec sa nesto boljom grafikom za samo godinu dana u odnosu na to kad je izasla Arena, e ovom delu se nisam dovoljno posvetio, pa dobro nisam nimalo ali ima vremena

TES Legends: Battlespire e za ovu igru se moze reci da je prethodnik obliviona, jer jednostavno se radnja obliviona nadovezuje na radnju Battlespire-a, jer ti kao carobnjak proteras Mehurs Dagona u prostore obliviona, tako dase on kasnije vraca sa osvetom

Morrowind, pa igra je jedna od boljih, ali ima dosta nepotrebnih skilova koje te koce u samom toku igranja, onda sto se tice magicke, u samom startu igre ne valja sto za njenu regeneraciju, je potrebno vreme odnosno da se saceka, jer se sama i ne regenerise

Onda kao jos jednu manu, moram da navedem ogromnu mapu koja sa tom svojom velicinom je neupotrebljiva. da je malo kompaktnija.
E sad neko rece da je morrowind dosta sumoran, pa dobro iskreno sta mozes da ocekujes od kraja u kome ima vulkana, i u kome zive dark elfovi, mislim da je bas odradjen kako treba

E sad igra je dovoljno duga i sa svoje dve ekspanzije je izuzetno zanimljiva, tu bih kao prednost u igri izdvojio likantropiju, koja uz postajanje vampira daje dodatne misije, naravno likantropija je bila zastupljena i u prethodnim delovima

Dobro mana je jos i to sto ima dosta slicnih npc-ova, ali dobro to je vec sama izrada igre

Razvoj lika mi se svidja u pocetku je spor, ali kasnijim i kasnijim igranjem postaje sve brzi

Mana u igri je prevara prodavca gde moze da se zaradi dobra suma novca, prodajom enchantovanih stvari ali uz prethodnu kupovinu svih mofucih nebitnih stvari prodavca, pa naknadnom prodajom istih

eto to su neki od moji utisci o igri

E konacno oblivion, naslednik battlespirea

Da logicno je da u igri ne postoji misija u kojoj mozete ici u shrine of Mehurs Dagon, i izvrsiti misiju i dobiti nesto sjajno, ako ste ga prethodno proterali u planes of oblivion

E da igra obiluje raznovrsnim NPC-ovima, kao i dosta velimkim brojem side questova, e sad kao manu u oblivionu mi se ne svifja sto je gust raspored oblivion gate-ova, pa je tako skoro neizbezno proci nekuda a ne naleteti na kapiju, e sad druga mana je sto nema bolesti likantropije koja bi dala neke dodatne kvestove igrajuci kao likantrop

Dobra stvar u oblivionu je ta sto su napravili direktan reset novca kod trgovaca, tako da potreba za kupovanjem nebitnih stvari pa prodaje istih ne postoji jednostavno se ode sa par enchantovanih stvari i eto dobre zarade

Da jos jedna prednost u oblivionu je ta sto su skilovi uprosceni i time izbaceni nebitni, tako da ne mora da se ceka na neke stvari dugo dok se ne nabije skil pa recimo da se enchantuju stvari, e jos jedna dodatna i dobra stvar u oblivionu je sto ne mora da se postane apprentice of alchemy da bi mogo da se vidi prvi efekat nekog ingredienta kao i da se koristi mortar & pestle

Da sto se tice glavnog questa dovoljno dug da ne smori ali opet dovoljno sazet da bi sve vreme bili u prici

Da stos e tice rasa i skilova kao i birthsignova i klase, nije moguce da bas svaki skil doteras do visokog nivoa, jednio ukoliko ne radis nesto sto nije u opisu same rase, jer malo bezvezno izgleda uzeti wood elfa i igru igrati blunt oruzjem, kao i uzeti orc i igrati sa lukom i strelama i oblacitiga u light armor

mislim sam opis lika izdvaja odredjene skilove, i stavlja ih iznad drugih, tako da ukoliko igras onako kako je u opisu lika igra ce da bude zanimljiva...
E sad razvoj lika, pa definitivno cudan, i malo nezgodan, brz razvoj lika u oblivionu ima za posledicu da i neprijatelji brzo postaju jaci tako da neke misije koje su sa nekim razlogom preskocene na pocetku, mogu lose da se odigraju u daljem nastavku igre, tipa ukoliko misiju "battle for castle kvatch" irate u samom startu igre docekace vas scampovi i fire atronach-ovi, ali ako je igrate u kasnijem periodu kao tipa kada vam treba "Aid for Bruma" e onda se ona otezava utoliko gore ako ste zatvorili prethodno dosta oblivion gatea i odigrali dosta side questova, jer ce level da vam dostigne veliku vrednost, tako da cete u kvatch-u imati problema sa dragonima, i ostalim onim zivotinjkama koje su slicne, ali ne izuzimajuci Atronach-ove koji apsorbuju magiju kao u skampova i ostalih stvari koje ce tu da zagorcaju quest

S obziromd a sam cu negde da ce 2011 da izdje sledeci serijal TES-a, i da ce se odigravati u Skyrm-u, kao na foru gradjanskog rata u drzavi ili delu tamriela gde su nord rase

bice zanimljivo i to odigrati