KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Darius u Uto Nov 17, 2009 10:01 pm

Pazario sam drugi deo Kosingasa,pocecu sa citanjem cim zavrsim sa Vidovnjacima.Drugar je vec cita,kaze da je bolje od prvog dela,pa cemo videti.:)
Član
Član
 
Postovi: 18
Pridružio se: Pon Jan 07, 2008 3:58 am

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Loranita u Uto Dec 15, 2009 1:44 pm

I meni je drugi nastavak bolji, nekako, konacno ima prave akcije!Ma, Tesic je kul totalno!
Član
Član
 
Postovi: 1
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 12:15 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Glowin u Sre Jun 30, 2010 12:02 am

Mene iskreno interesuje tiraz doticnih knjiga. Ona je ipak imala neku vrstu promocije ( secam se da sam u novinama citao o njoj, nazivali su je "Srpski GP" ) i da su je "gurali" onako fer. Pojavila se na sajmu kao neka high profile knjiga i tako to. Verujem da druga knjiga nije prodata u istom tirazu kao i prva ( kupio sam drugu, ali sam posle fazon dva poglavlja odustao - preocajno ), ali me svejedno interesuje njen (njihov) tiraz, kao mozda najkomercijalnije (u smislu br prodatih primeraka, i reklame) domace EF.

Da li neko ima taj info?
~ Neka im njihov Raj, ja kada umrem hoću da odem u Srednju Zemlju

~ Džordž Martin
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 7
Pridružio se: Čet Mar 25, 2010 12:09 am

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Anarion u Pon Avg 30, 2010 10:25 pm

Ja sam kupio prvu knjigu, i odustao posle 30 strana. Možda su moja očekivanja bila prevelika, ili pak imam tu lošu naviku da sve merim po kvalitetu gospodara, ali knjiga mi se nije svidela. I jedno malo obaveštenje, Red zmaja je osnovan dosta kasnije.
"Neveran je onaj koji kaže zbogom kada se put zamrači", reče Gimli.
"Može biti",reče Elrond, "ali neka se ne zaklinje da će hodati tamom onaj koji nije video spuštanje noći."
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 9
Pridružio se: Pon Avg 30, 2010 8:51 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod DariusZR u Čet Nov 25, 2010 2:02 am

Pri kraju sam i treceg dela,tj Smrtovanja i nema sta,ovo je delo koje svi postovaoci epske fantastike treba da iscitaju,pa makar i na silu kome se nije svidelo u pocetku.Covek se prosto poistoveti sa glavnim likovima,sporedni likovi ti prirastu za srce,akcije ima na sve strane,ima dubinu(ne kao neki serijali,ali ipak za mene je duboko dokle god moze biti,ali to sam samo ja...),i ono najbitnije:Ako ste srbin,nema teorije da vam se ovo delo ne uvucu pod kozu.Ne mislim nista na nacionalnoj osnovi(daleko bilo),ali osecaj da pripadate narodu koji je imao jednog Marka Kraljevica,cara Lazara,Milosa Obilica i Zmaja od Jastrepca(uz neizostavnog Gavrila,ali on knjizevni lik,pa ga ne mogu svrstati medju ove istorijske) i uz to ste ludi postovalac epske fantastike,ovo na kraju izadje kao ultimativno istorijsko-fantazisjsko delo.Sve reci hvale,nadam se da ce Tesic nastaviti da pise slicne knjige i u buducnosti.Nikad mi nece biti zao da izdvojim novac za ovako nesto.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 126
Pridružio se: Sre Nov 17, 2010 12:19 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Orion u Pet Nov 26, 2010 10:51 pm

Pročitao sam na ZS informaciju od samog autora, da su prva dva dela prodana u oko 5000 primeraka.
Ja se razmišljam da ga uzmem uskoro. Čujem i kritike i hvale, ali kako god čovek je uložio veliki trud u istraživanje, i nekako svaki pokušaj da se izvuče iz tame srpska, odnosno slovenska mitologija, budi mi simpatije. Nekako mi se čini da je Kosingas centralno, i tiražem uspešno delo domaće epske fantastike.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 588
Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod DariusZR u Pon Nov 29, 2010 6:31 pm

Neces se pokajati ako pocnes sa citanjem Kosingasa.Prva knjiga je super,druga je bolja,a treca najbolja.Ima boljih serijala,ne sporim,ali nekako ovo probudi u citaocu onaj osecaj srbovanja,uzburka staru slovensku krv...Ma,u sustini,onaj ko ne razume kako je Kosingas "sastavljen" i ne moze da kaze da je knjiga dobra.Zato,skrpi kes za Red zmaja i pravac knjizara.Neces se razocarati.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 126
Pridružio se: Sre Nov 17, 2010 12:19 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Orion u Pon Nov 29, 2010 9:54 pm

Ja danas pazario Red zmaja.... nadam se da me neće razočarati, pa da ću kupiti i preostala dva dela.
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 588
Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Kosingas u Pon Nov 29, 2010 11:44 pm

Verujem da se nećeš razočarati, Orione.
A hvala Darijusu na lepim rečima. A dobro si rekao, čovek mora da razume kako je Kosingas "sastavljen", odnosno šta ga čini. Čak i neki kojima se mnogo sviđa, nisu ga razumeli u potpunosti.
Član
Član
 
Postovi: 15
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 9:48 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod DariusZR u Uto Nov 30, 2010 4:06 am

Meni se toliko trilogija svidela,da mi je palo na pamet da odradim neku vrstu recnika/pojmovnika.Od pocetka da citam na miru sve,i belezim likove,mesta,predmete...To bi mi smirilo dusu.:)
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 126
Pridružio se: Sre Nov 17, 2010 12:19 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Kosingas u Uto Nov 30, 2010 10:05 am

Razumem te. Nisi jedini koji ima tu ideju. Naime, izdavač za sledeću godinu planira neko specijalno izdanje u tvrdim koricama, u kome bi između ostalog bio i takav rečnik. Zato, ne znam da li vredi da započinješ toliki posao... mada opet razumem, takve stvari se rade za svoju dušu.
Član
Član
 
Postovi: 15
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 9:48 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Pauleta u Uto Nov 30, 2010 10:34 am

Evo mojih impresija o serijalu - pri kraju sam trece knjige (jos 100ak strana) i priznajem da sve brze gutam stranice sto se konacni rasplet blizi :da:

Vidan je napredak pisca u stilu ali i u nekom razvoju price i zapletima u dva nastavka i to gradaciono - u drugom malo bolje, u trecem jos vise. Ne znam da li je Tesic ranije pisao neke fantasy knjige ili price, ali cini mi se kao da je on ucio da pise EF dok je pisao Kosingasa, sto je ipak neoprostivo ukoliko radis na nekom kapitalnom delu ala sopstvenog Gospodara Prstenova.

Ceo serijal je protkan sablonima i shodno tome mu je jako veliki nivo predvidivosti. I dok je prvi deo potpuno shabloniziran, u drugom se malo odstupa od toga. Da li je neko kriticki prepricao Tesicu u medjuvremenu sta ne valja u romanima, sta je predvidivo, sta je isuvise za malu decu, ili sta vec, no u trecem delu je krenuo da opako mulja sve zivo, mesa razne mitologije, ubija dobre likove (ko na pokretnoj traci! George Martin™), lupeta na sve strane - a s obzirom da je pisac zanra fantasike ima i svako legitimno pravo na to. No, shablon je i dalje tu - ovog puta u malo drugacijem obliku kao neki "collect the items" quest iz nekog MMORPGa. Da ne gresim dusu, ima par neocekivanih momenata u trecoj knjizi koji su me bas iznenadili i ostavili impresiju, i to je upravo ono gde se oseca drastican napredak u odnosu na pocetni deo. A jos plus imam i 100 strana glavnog raspleta da zavrsim tako da se nadam dodatnim utiscima.

Stvar koja mi je konstantno smetala je linearnost price koja totalno ubija raznovrsnost i donekle zamara. Linearnost se ogleda u tome da se delo moglo komotno nazvati i "Avanture Marka i Gavrila" posto tokom cele price njih dvojica idu od tacke A do tacke B ubijajuci psoglave/resavajuci probleme i zagonetke usput. Nema nikakvih paralelnih desavanja, opisa, neki podzaplet van price njih dvojice. Kapiram da je ovo velikim delom uslovljeno formom romana koji je pisan kao Gavrilova beleznica, odnosno neki njegov dnevnik, no cinjenica stoji da ponekad zamara.

Takodje, mislim da je malo preterao sa gomiletinom natprirodnih bica koja se pojavljuju u prici. Primera radi - uzmimo LOTR - tamo imamo od solo kreatura opasnih po okolinu - Balroga, Shilobu, ajd da kazemo i Nazgula i...to je to. Vamo Tesic mu ga daje po Devinu, Stogubi, Morani, Crnom Zmaju, Baba Jazi, onaj Kraken iz prvog dela, Koshchaj BEsmrtnjak, ona sumska baba sto je obesila sisu preko ramena, pa onda ona vestica sto kameni ljude pogledom...i svaki od njih je najmocniji i najstrasniji i cupaju se kose kada junaci moraju da idu da im se suprotstave...i gle cuda, suprotstavili su se svakom i pobedili svakog. Shablon.

Uglavnom, rekoh ranije da ne poznajem domaci EF, ako je ovo nase najbolje delo onda smo poprilicno mlaki u tom segmentu, ali sa tendencijom da se ide na bolje. Ako nije, dajte mi predloge sta stvarno treba da citam :D Kako god, lepo je ipak izdati ovakvu trilogiju, cisto da se podstakne zanr i drugi pisci da se oprobaju u EF.


btw. DariusZR svaka cast na ideji i trudu ako uspes to da odradis, meni je (kao sto se vidi i iz teksta) bio problem da popamtim sve likove i stvorenja bas zato sto ih ima previse a kratko se pojavljuju. U svakom slucaju, ako to napises razdeli okolo da se i mi zaboravni podsetimo ;)
Slika
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 7208
Pridružio se: Uto Okt 05, 2004 4:47 pm
Lokacija: Bgd

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Kosingas u Uto Nov 30, 2010 12:21 pm

Naravno, mišljenja se razliku. Uglavnom zavise od samog ukusa, ali i od poznavanja teme. Ja, recimo, ne pratim košarku, pa mi se čini smešno kako jure tamo-amo, u stilu ubaci klupče u rupče, ali sigurno je mnogo više od toga, ne sporim. Ali, priznajem, ne zanima me. Tako je i u slučaju Kosingasa kod nekih ljudi. Neki ga gledaju samo kao EF roman i upoređuju ga sa, naravno, Tolkinovim remek delom. I ja obožavam Tolkina, ali na mene je uticao samo onoliko koliko da mi probudi želju da napišem EF roman. Drugog uticaja nije bilo, niti sam dozvolio da ga bude. Imam 50 godina, pa je potrebno malo više od reklama ili drugih romana da bi uticalo na moj način razmišljanja. Elem, što čovek više zna o srpskoj mitologiji, to može bolje da shvati Kosingasa, pa i da mu se više dopadne. Tako, "collect the items" quest iz nekog MMORPGa poprima drugo značenje, pa čitalac primećuje da su to atributi vrhovnog božanstva u slovenskoj mitologiji, a ne neki nasumice izabrani predmeti i odmah shvata šta je posredi. Isto je i sa mnogim drugim detaljima ili "kreatura", kao što je Devin za koga se vezuje planina Devica u Srbiji, na kome se i danas mogu videti "okamenjene devojke" i neobični kameni blokovi, pa čak i urezani magarac. I da ne nabrajam više. Što se tiče linearnosti, to se vidi još iz prvog poglavlja, uvoda svake knjige, gde se faktički sve unapred nagoveštava i ne krije se jer je pisano u obliku autobiografije, kako bi se objasnili neki mitološki pojmovi ili ideje. Kladim se da sam napisao roman o Titaniku da biste znali kako se završava, zar ne? To nije ni bio cilj Kosingasa, već da prikaže mitološki svet sa kojim se "borio" srednjovekovni seljak dok je bio rastrzan između dve vere. Zato je prvi deo onakav kakav jeste, postavljanje scene za ono što sledi. Osim malog broja ljudi koji se ozbiljno bave našom mitologijom i koji je poznaju (a kojima prvi deo možda u tom pogledu ne bi ni trebao), ogromna većina nije ni znala kakvu mitologiju imamo, a ni kakve su prilike bile u tom pogledu na selu. Jer ako je naša vlastela jela zlatnim viljuškama, seljak je, kad je imao šta da jede, jeo je rukama. Zato prvi deo ima zadatak da prosečnom čitaocu prikaže kakve su prilike vladale i kakva su verovanja vladala u zabitima. Dakle, sve ima svoje, niko mi nije govorio šta-kako da radim ili šta da ispravim. Želja mi je bila da u obliku jednog EF romana što više približim lepotu naše mitologije. Takva forma ne dopada se svakom ili je ne razume, pa više vole klasičan EF ili RPG, što je takođe OK. I ja više volim da gledam crtani film nego košarku.
Član
Član
 
Postovi: 15
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 9:48 pm

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Pauleta u Uto Nov 30, 2010 1:08 pm

Ok, u pravu si sto se tice nepoznavanja slovenske mitologije, tu sam poprilicno slab i slazem se da bi ovi romani trebali da priblize citaocima takvo stivo s obzirom da vecina nas ovde ni krivi ni duzni vise znamo o grckoj i nordijskoj mitologiji nego o onoj nasih predaka. I to je veliki plus Kosingasa. No, s druge strane, ja ne znam nista o tim kamenim devojkama sto pominjes, niti o tim blokovima, i verujem jos nekim predelima u knjizi, a opet, citajuci o tome i o previse toga dolazi do nekog zamora i prosto prestanka zelje za daljim citanjem. S druge strane, kako sam se priblizavao kraju tih questova sve sam dublje bio uvucen i javljala se ona cuvena pojava "jos samo jedno poglavlje" sto je generalno znak da me zanima ono sto citam i da mi prija. Isto vazi i za linearnost.

I molim te ne uzmi za zlo bilo sta od gore navedenog, to su sve moje impresije kao citaoca, ja niti sam neki strucnjak knjizevnosti niti poznavalac obicaja i (nashe) mitologije, vec jednostavno volim da citam EF i procitao sam dosta toga. Prosto sam naveo kako sam ja doziveo citanje Kosingasa, i kako ce, rekao bih, dobar deo fanova EF doziveti s obzirom na nepoznavanje stiva (za koje i sam kazes da mali broj ljudi ozbiljno poznaje).
Slika
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 7208
Pridružio se: Uto Okt 05, 2004 4:47 pm
Lokacija: Bgd

 Re: KOSINGAS - Aleksandar Tesic

Postod Kosingas u Uto Nov 30, 2010 1:23 pm

Ma, ne brini! Nisam ja od onih sujetnih koji ne prihvataju kritiku ili drugačije mišljenje. Da je tako, ne bih bio na forumu! Kritika i samokritika je osnov za napredak, jer niko ne može biti dovoljno objektivan. Zato, glavu gore i uživaj čitajući svaku knjigu od svih autora. To je najlepši osećaj. Odrastao sam uz filozofiju "nije sramota ne znati, nego je sramota ne pitati". Uostalom, ja sam od prve svoje promocije pa dosad, svaki put naglasio da do pre sedam godina, kad sam počeo da pišem Kosingasa, ja prvi ništa nisam znao o našoj mitologiji. Nije me bilo sramota da priznam, zašto bi bilo? Čovek se uči dok je živ, ali kao što ti reče, sramota je što oni koji su trebali da nas uče o našoj mitologiji to nisi radili, pa su nas prepustili da se sami snalazimo i tumaramo po grčkoj, nordijskoj ili ko zna još čijoj mitologiji. A kao što sam napisao na jednom drugom forumu: da li srpski EF može biti bolji? Naravno i treba da bude bolji. I biće bolji. Sve je to prirodan tok napretka.
Član
Član
 
Postovi: 15
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 9:48 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju

cron