od mnb u Pon Jan 11, 2010 12:53 pm
Kako rekoh, "netko je pominjao"; a kolegice, posto vidim da znate postovati fotke, te imate vremena da potrazite na netu: u filmu mi vidimo nejcesce Kamerunovoga svijeta ekvivalente nosorogu, panteri, vuku te pterodaktilu, lemingu i naposle covjeku, pa dajte nam slicice ovih vrsta. Morska stvorenja vidjelai nijesmo, a niti insekte - ako i jesmo, nisam obracao bas toliku paznju, no ne sumnjam da bi pokazali svu raskos specijaliziranosti za opstanak u onome sto na Pandorti prolazi za njihova obitavalista. Tu lezi kvaka. Kada usporedite slike koje sam vam predlozio naci, biti ce vam jasno na sta ja i kolege ciljamo.
Sto se rude u 3D tice, to je bila sala namijenjena SF fanovima svuda? O kako drazesno! Mislim da je citav ovaj film jedan veliki, neuspio doduse vic, i ja sam se smijao ne samo tu no svo vrijeme. No vidim da sam u pravu: znaci moram da gledam jos i neki film, seriju, sta god da je? a koji nema veze s ovim filmom da bih pohvatao reference? Pa da vidimo. Dzonatan Grof, Van Hansis, Luk MekFerlejn, Rasel Touvi, Met Dojl, Tajler Hejns, Gavin Kril, Dzej Armstrong Dzonston i all time feves Derek Dzejkobi, Dzon Glover i Ced Alen su glumci koji ga primaju otpozadi a cije glumljenje pjevanje te igranje pratim. Tesko da cu se natjerati da slusam cviljenje Dugija Hauzera. Da ne pominjem da je to radio covjek koji je radio BARFI i DOLLHOUSE. Neka hvala.
Ozbiljno treba da pocnete citati SF. Ne pominjem da se SF djela medjusobno oslanjaju jedna na druga, vec da se Kameron "oslanja" na gomilu djela, sjetit ces se debakla sa TERMINATOROM, te kontempliramo mogucnost da netko od onih ljubitelja, rijetkih u svojoj hrabrosti koji se odlucuju bacati vrijeme na takvu demode aktivnosat kako sto je citanje romana, prepoznaju neko "oslanjanje" koje ne spada u domen pokretnih slika. ( Niti dvojim da je doslo do proobja u teorijama o zastiti zivotne sredine ( brine me sto nije doslo do proboja u praksi ). Potpuno ste promasili poantu kolegice. POCNITE CITATI SF. )
Kratak kurs, za one koji ne citaju: Fantastika u Naucna Fantastika dolazi zbog nemogucnosti prijevoda koji bi zvucao tako lijepo, a bio adekvatan. U izvorniku, stoji SCIENCE FICTION : Naucna Fikcija ( da ne ulecem u pogresno koriscenje naziva beletristika ). Science Fantasy, Naucna Fantazija, tj. Naucna Fantastika u biti je podzanr iste, i da prevedem laicima, lici na klasicnu Epsku Fantastiku po svojim spoljasnjim ukrasima no u biti ima za sve naucno objasnjenje. Nema magije i carobnjastva, vec se sve objasnjava odredjenom naucnom motivacijom. Sto se veseg termina naucna projekcija tice, vec se izvesno vrijeme neki od pisaca zalazu za termin Speculative Fiction, koji bi mozda i visde odgovarao a i ostaje ista skracenica. AVATAR je Naucna Fantastika a ne Fantastika: mora imati i postovati odredjena pravila koja su realna ane izmastana i objasnjena magijom. Da su na tim lebdecim ostrvima ( koaj lebde zahvaljujuci mozda magnetnim rudama, a mozda, i to mi je verovatnije, lebde potjerana Kameronovim egom ) jezerca, nije problem. On ima proklete vodopade. Za objasnjenje postojanja vodopada na lebdjecim ostrvima koja lebde zato sto im se lebdi uputio bih vas na Hamiltona i njegove ludosti. O, ne citate, pardon, my bad.
Lijepo ste uboli da zaljubljenost i sdeksualni nagon nisu jedno te isto. No, dakle, kada bi on bio u tijelu nekog od Brinovih raznoraznih izvanzemaljaca iz DRUGOG UZDIZANJA, onih , recimo, koji govore kroz zglobove na nogama, imaju ih pet, imaju stipaljke i torus sa ocnom trakom, i savrseno komunicira s njima, bas da vidim jel bi se zabavljali. Nemojmo se sprdati - ovi su Kamerunovi Navi namjerno uradjeni humanoidno da bi ljudi mogli da se opuste kad dodje do konzumacije. ( Mada, prvi puta kada vidimo Dzejka u tijelu Avatara, podsjetio me na Slota iz filma GOONIES, Mozda zbog usiju. Toplo preporucam taj djeciji klasik. ) Necu ulaziti u to da je privlacnost stvar kulture, ja mislim da nije, jer onda ne bi imali parove koji nijesu oni iste boje koze na primjer, da ne bih pretvarao ovo u sociolosku raspru. Sto se tice romantike, pa, ja mislim da je interesantiji, mada se pojave samo na dvije sekunde onaj bracni par vukodlaka iz MLADOGA MJESECA. I ne obazitrite se na to sto pise kolega koji o geografskoj rasprostranjenosti odredjenih poslova zna onoliko koliko je naucuo iz popularnih pjesama, a o bavljanju istima iz PLANINE BROUKBEK ( sto, opet potvrdsjuje da gleda lose filmove ). Hej, on je pominjao ovce> Odakle vama sada koze?
Ah, znaci kada naletimo na gluposti - to je holivudski film, to sve objasnjava. Ma hajte. Vidi za Fantastiku, objasdnio gore. POKAHONTAS je baziarn na vjerovala ili ne, istinitoj prici. Nista od tuzbe za plagijat. Ne idem u bisokop da bi mi itko servirao ista osim FILMA, pa ocekujem da on makar bude dobar. Za filmove koji nijesu dospeli u bioskope a koji su vanredno dobri, vidjeti MOON, DISTRICT 9, 9, THE BURROWERS, i ima jos krdo. I da, MOON ima strahotnu gresku i 9 nije SF, i oh uzasa, DISTRICT 9 i THE BURROWERS imaju lose efekte, ali su stotinama puta bolji filmovi od AVATARA.
Da pratite malo, vidjeli bi koliko tek smatram GOSPODARA za neizrecivu glupost - ne samo filmove, vec i samu knjigu. Pogresna vam je postavka, uopce, jer film ocijenjujem kao film a ne kao prateci mateerijal kome treba prirucnik sa fusnotama da bi ga se razumio. Cak i ekranizacije, kada im prigovaram, odvajam u odnosu na film kako cjelinu, te u odnosu na djelo koje su adaptacija.

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.