Hm, prebrzo sam skrolovala kroz vaše komentare da bih videla je li iko spomenuo Brown Benn Plumm-a, sellsward-a koji je trenutno u Deninoj službi? Tvrdi da je njegov predak (Ossifer Plumm) oženio targarjensku princezu. Nešto mi govori da je ta princeza bila jedan od crnih zmajčića...
U svakom slučaju, bio Maynard prerušeni Bloodraven ili ne, držim porodicu Plumm na oku od sada pa nadalje. Mislim da nismo dobili dovoljno dokaza da je Plumm u stvari Bloodraven, tako da ostajem diplomatski uzdržana. Mogući su različiti scenariji. To što je Maynard Plumm bio vazda slobodan u svom izražavanju, ne znači apsolutno da je pritajena Desnica (skriveni gavran), već samo da zna da je dotični on his way i da on sam može da radi i govori šta mu se prohte.
Što se novele tiče, moraću da se složim sa Puppetom, Nemini i mojim archnemesisom Daemonom - bledunjava je i zaista najslabija od sve tri. Zaplet je prilično tanak, i prosto ne mogu da verujem da su lordovi bili tako naivni i na tako glupav način pokušavali da započnu još jednu pobunu (zasnovan na Daemonovim snovima - eh, koliko smo samo snova do sada videli, i večito se hvatamo za njih, a lepo je Dunk primetio "Dreams were a treacherous ground on which to build." - nije baš tako glup, zar ne?). Što je u suštini sumnjivo samo po sebi. Vrlo je moguće da je Bittersteel hteo da se ratosilja malog dendija. I često mi se tokom čitanja vrtelo kroz glavu pitanje: zar je cela zavera morala da se obavi tako pompezno? Daemon je mogao da dođe incognito na svadbu, da mu se da jaje pod izgovorom da je ukradeno - et voila kopilanska pobuna!
Skoro sam komentarisala sa Telcontarom novelu, pa evo šta sam njemu napisala (parafraziram):
Previše ima malih i nebitnih lordova, da ne spominjem hedge knights, nije da sam se pogubila, nego me je smorio... U stvari smorio je sa jugom, jedva čekam da dođu na Sever, smrzla sam se kad je spomenuto da se Lannisteri i Starkovi bore protiv Greyjoya... Nekako mi se više o tome čita, nego o Targovima.
Ovde je dobro poznato da sam ja veliki Targ fan (= Marg the Targ), ali vreme je za promene. Naravno da je jako zanimljivo čitati dalje o Bloodravenu i Maekaru i borbi za presto, ali nije loše napraviti pauzu. Što se Bloodraven-a tiče i njegove teatralne pojave na samom kraju, isto ću ostati donekle uzdržana. Naravno da se sva ozarim kad se pojavi neki vižljast lik sa dugom belom kosom, ožiljcima i/ili fizičkim nedostacima
ali to nije dovoljno za konkretne stavove. Ne mogu da kažem da je samo običan čovek i dobra desnica, iako ga prate jezive glasine, niti išla toliko daleko da ga poredim sa Tyrionom kao što mnogi rade, mada ima u tome istine. Čini se da je na kraju uspeo da zadobije poverenje Dunka i Egga, a možda mu je i to bio jedan od ciljeva.
Vidim da se na westerosu dosta kolju oko lokacije Whitewalls-a, budući da u vreme rata za presto (dakle, trenutno
) više ne postoje. Ja sam prilično loš poznavalac vesteroške geografije (ta ne može se biti ekspert i za to i za targarjensku istoriju
), pa me zanima šta vi mislite.
Za kraj, ova rečenica mi se nekako zalepila i ne pušta: "If a living dragon appeared again in Westeros, the lords and smallfolk alike would flock to whichever prince could lay claim to it." Really? Možda pre sto godina. Mada prilično sam ubeđena da bi puk stao uz Deni čim bi se uz nju pojavili zmajevi.