Auh. Opet godinu dana čekanja. A činjenica da ću čekati znači da je sezona bila ok. Da, ovo finale je bilo slabije od prve, ali je cela sezona imala par sjajnih momenata - paljenje Arene, Glaberove spletke, Ašurovi plaćenici (realno, mogli su malo više da ispričaju o njima). A i prva sezona je imala prirodni vrhunac cele sage o Spartaku - pobunu. Sve posle toga je nekako slabijeg intenziteta.
Ovo sa Vezuvom i lijanama je samo jedna od nekoliko bitaka koje su robovi dobili. Međutim, istorijski je to bilo kasnije a robovi su prve legionare potukli zato što su Rimljani bili u fznu: "Ma, to je samo šaka robova. Totalno ćemo ignorisati činjenicu da su većina njih prekaljeni gladijatori".
Što se mene tiče Kriks uopšte nije podabacio ove sezone. Od brute-a iz prve sezone i prequel-a postao je mnogo dublji lik (lol), naravno najviše zvog priče sa Nevijom. Takođe, stepen lojalnosti Spartaku je za mene sasvim suptilno doveden do sadašnjeg nivoa (sećamo se Kriska i Spartaka iz prve?).
Ganik i Enemej subplot ove sezone ke bio sjajan, za razliku od onog Lukrecije i Ilitije, koji su mi bili dosadni. Na kraju se ispostavilo da su njihova naklapanja imala malo i nimalo veze sa raspletom Spartakove pobune, tako da su mogli i da ih Izbace. Sa druge strane lagano dotaknuta priča o prijateljstvu, ljubavi i kajanju Ganika i Enemeja je baš pogodila metu. Da ne pričam da je ona poslužila da učvsrti Ganikovu privrženost pobuni. Iako jako jeftina, ona scena kad Enemej pridržava lijanu je totalno cryingmeme. I meni je Enemej kroz sve sezone bio omiljeni lik i borac. Prvo zato što je z glavu viši od svih ostalih i zategnut je kao sajla, te stvarno i izgleda da kad bi udario nekog lagano bi mu glavu otkinuo. Drugo, uvek su mi bili kul takvi likovi - polumudrac, polusmrtonosna mašina, polučasna sestra... jeste, ima malo više polovina

A za sledeće sezone je ostalo puno toga. Mene sad najviše zanima kako će se okupiti vojska robova oko Spartaka. Ovo sad je tek šačica. Treba da ih bude, lupam, bar 100.000 (svega i svačega). Takođe, sad kad nema Glave, verujem da će se pojaviti Kras, a verovatno i Cezar. Mada, ko zna, možda se ubaci neki međuplot, u kom Rim i dalje šalje nedovoljne snage da poraze Spartaka, pa Krasa vidimo tek u 4oj sezoni.